Toysdaily 玩具日報

[詢問] Metal Build Freedom頭冠甩油......

請問各大大,

Metal Build Freedom個頭冠紅色那部份,

要用邊一只牌子和型號的油才可以溝到出來補油?

小弟從來沒上色的經驗:56:, 請指教.......
無~
隻野我都有,就拎出嚟睇

隻色係有溝珍珠粉的
而隻紅色偏暗,市面上任何一隻3號紅都唔會咁暗
但我都幾肯定唔係溝色溝到暗,而係發色問題
即刻面隻色掩蓋力不足時會透到底色,所以呈現出嚟唔係你溝隻色,而係兩隻色疊加效果

總之,如果唔係噴慣油都幾無可能溝到近似
而且專登買色溝一次用少少都幾唔化算

我建議用高達油筆,好似有隻係珍珠紅來的,你可以試下
我估最似係佢,亦都係新手最易控制

至於同原本隻色唔同就由佢啦~你睇下肩膀同頭隻色同胸口隻色都有少少唔同
胸口感覺實在啲鮮艷啲,因為係黑色同灰色位發色效唔一樣~
反正原裝都係咁,你都無謂執著
回復 2# 不肖生

師兄的解答非常之詳細。
小弟已去模型店買了以下兩只油來溝油上色∼

1. Mr.Color # 47 - Clear Red 光澤
2. Mr. Crystal Color # XC03 - Ruby Red珍珠色