Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: meiya

[分享討論] 壽屋... 入職都有2萬 LOL

God bless you.:80:
講真你有料既香港一樣可以咁高人工...
駛乜要去日本...
學日文為去日本返工...
不過去媾日本妹仲實際...

日本最貴係交通費, 食野平有平食貴有貴食.
住你唔住23區內一小時圈唔會貴得過香港.
返工雖說壓力好大,但最緊要係人地份人工真係可以比你有維持到一個正常既生活同埋有尊嚴地做人.
香港返工祗係做一條無啖好食既狗.
日本最貴係交通費, 食野平有平食貴有貴食.
住你唔住23區內一小時圈唔會貴得過香港.
返工雖說壓力好大,但最 ...
kr2004jp 發表於 17-8-2012 10:18 PM

都係見習生
但你講GE內容我真係服得五體投地
支持!!!
以前我會覺得日本食o野貴,
不過呢幾年香港人工冇乜點加,但係食店價格已經追貼,
好叻叻。

題外話,
依家香港求其一間茶餐廳快餐店一個午飯都要三字頭、有時仲唔包飲品,
旺角深水步區更要四五十。越旺越貴

所以每到旺區,例如旺角、銅鑼灣、尖沙嘴,我都情願食老麥、家鄉雞之類o既定價式連鎖店,所以越食越肥.........

:55:
回復 20# Garycharm

旺角可以去朗豪坊那邊那個市政熟食市場,三十唔洗有湯有嘢飲。
支那人無份........
回復 17# 小堅

講真 呢家大學生畢業 有幾多個一入職上到2萬
去日本2萬一個月 重有咁鬼多福利  
我做佢1,2年 慳埋番香港都已經夠本做間小網店  過過老闆癮
而且做壽屋 日日見住心頭好  有人脈 有經驗  其實諗落係真係唔錯
回復  小堅

我做佢 ...
meiya 發表於 20-8-2012 02:08 AM

唔係想打沉你,你有遠見有理想係好...
不過講返轉頭,你自己有咩條件可以令到人地請你...
衣食住行,你搞唔搞得掂...
人地點解唔請當地大學生,要請你???
唔係想打沉你,你有遠見有理想係好...
不過講返轉頭,你自己有咩條件可以令到人地請你...
衣食住行, ...
小堅 發表於 20-8-2012 03:43 AM

慳番啖氣吧啦...個POST已經夠X, 佢個REPLY更加...
慳番啖氣吧啦...個POST已經夠X, 佢個REPLY更加...
luciferdark 發表於 20-8-2012 10:25 AM

:71::71::71:
佢想挑戰人類極限...
回復  小堅

我做佢 ...
meiya 發表於 20-8-2012 02:08 AM
如果識日文,喺香港都好容易一入職就有兩萬以上人工
佢想挑戰人類極限...
小堅 發表於 20-8-2012 10:28

情況就好似明明大家都係奶  點解日本奶出到黎
人人未試都覺好飲o的咁解:(
以前我會覺得日本食o野貴,
不過呢幾年香港人工冇乜點加,但係食店價格已經追貼,
好叻叻。

題外話,
...:36:
Garycharm 發表於 18-8-2012 04:08

呢幾個月我都係老麥8蚊包+杯水做晏仔  有時臨走會加杯新地筒
儲蓄$ 買心頭好