Toysdaily 玩具日報

[Hot Toys] [Lt.Jim Gordon - S.W.A.T Version] 黑暗中另一個守護者!! [Fixed Picts]

相令+用心~ 無得頂:handshake:
靚相分享支持•••••••••••正:71:
正!!!好用心拍!
nice picture! Thanks for sharing!
正喎!呢種手法幾好!
靚相。

+0.6ev重正!:71:
靚相。

+0.6ev重正!
catcat 發表於 14-8-2012 09:54 AM

+0.6ev重正!? 即係?
其實我吾識影相, 我求其拎個frd部機影, 咩型號我都吾知.
我只係用S mode 影
我係自己部mon較色時係ok, 但係其它mon 睇就好暗..冇晒細節
(因執相時我會set 背景純黑為100%黑去調較)
+0.6ev重正!? 即係?
其實我吾識影相, 我求其拎個frd部機影, 咩型號我都吾知.
我只係用S mode 影
我 ...
Clive 發表於 14-8-2012 10:04 AM

oic~ 原來執過~

而家d mon太多味精, 自己睇ok, 但人地睇太光/太黑係一個成日遇到嘅問題......

其實要背景黑d, 小弟會用比較簡單嘅方法: 拉高對比, 咁光位都唔會太暗,不過對比太高會好假, 要攞平衡.:64:
Good background ........ Nice Photo, Thanks for sharing
回復 23# catcat

+0.6ev 即係咩? 請指教!
+/-ev係相機內置暴光補償調較。

原先以為師兄直出,所以建議加番三份二級補償會光猛d清d咁解。

師兄識用反光板唔知咩叫+/-ev.......係咪扮野先?:DD
回復 26# catcat

我之前學過下, 但d short term 已忘記得一光二凈啦~ XD
次次賣背景既人 post 相出來, 自然有人問背景係邊度買.
coltrane 發表於 13-8-2012 05:01 PM

下次經你同意先問, 失敬:77:
正喎!
td愈來愈多影相高手!
回復  coltrane

師兄!!別要誤會ar! 我自己打印的!! 我知你講邊個! 我呢個全DIY
我從網上download 小丑 ...
Clive 發表於 13-8-2012 20:30

我唔知佢講邊個呀:DD