Toysdaily 玩具日報

查看: 3223|回復: 15

[分享討論] 我對近年經常訂玩具的感想(附3A figure手機傷眼圖)

見到有師兄有感受分享,小弟又有小小玩12吋心聲分享,唔知擺呢度啱唔啱,有問題的話,麻煩版主delete或者幫忙搬po,謝!

小弟都係由ironman mk4開始玩12吋,之前個朋友(超級毒王)成日買、又借俾我玩,但都毒唔到,因為差不多成千一隻玩具,的確過唔到自己嗰關,點知前年睇完ironman2就出事,一口氣訂咗mk4war物,之後雖然未算瘋狂入坑,但都越訂越多,再入埋3a坑,仲大鑊(都係相對性,比起好多師兄,真係唔算勁),除咗頭幾隻因為係淘寶買,可以好快收到之外,其餘都係同3a網訂或響7仔訂,下下等三五七個月係閒事,同時間,因為響12吋支出多左,我亦減少左行玩具店,甚至都差不多唔再買,但漸漸發覺冇左以前買玩具、玩具嘅感覺,因為錢係俾左啦,所買嘅,都係一張張訂單,而唔係玩具,或者開訂時會好想擁有件玩具,但訂左一段時間之外,熱愛都褪減,其實感覺幾怪,因為付出左金錢,但攞唔到購物嘅滿足感。

但最近響虎虎買左隻竹谷聖戰士,落bid到得到件玩具只不過係兩日,返屋企拆盒嗰種滿足感真係好大,之後再入黑三一、新世紀真三一及yamato vf-1s,呢一刻真係俾返我買玩具同玩具嘅滿足感,我買嘅再唔係訂單,而係真真正正嘅玩具。

其實幾欣賞eb賣現貨嘅安排,奈何對其產品冇愛,至於ht3a,如果佢出貨期可以早返一半時間,就唔會攪到我地咁失落啦。

(廢話講完,純分享心聲,希望各位師兄唔好介意)

齋講唔好,上個月望穿秋水終於收到七骨,因為只有手機相,傷眼勿怪

(聖戰士專用斧,都幾啱tk用)

enjoy!!!!!:34:

I know that feel,bro
比左訂之後要起碼半年先攞倒
HT我諗而家都要9個月咖啦
見倒官圖的確好興奮既,
但過左半年/以上既等候期
咩熱情都退得7788
到拎左貨可能擺個pose入櫃就算
睇完Ching既感想文真係身同感受,小弟自己空間無咩,為左12吋要賣左唔少之前既收藏黎預位,但係回頭買隨左後追個d就只有一張張紙......
有同感, 所以最近回頭開始玩7" "玩7"讓我重拾玩玩具O既感覺~ 係HT比唔倒O既: 一來貴, 整花整爛會好心傷 (7"相對無咁傷); 二來太藝術品, 放係度擺多過擺上手玩. ":ice:...  http://toysdaily.com/discuz/thread-189287-1-1.html
小弟調番轉,覺得ht出得太多太密。

因為每一隻figure小弟都要摸改過至心息,重要諗到idea點玩點影至會開盒,加上空閒時間不多,屋企已經堆積左不少figure等住開盒玩。
3A 用來玩,HT 用來擺。

巿場規則係先訂後N個月取,無奈但無辦法。
動漫節之後本來想訂1/4 batman,但一直沒有時間,直到星期三才有空去旺角,不過對batman的熱情又好像減退了,最後還是買了黑三一,可能都是一時衝動買,但起碼這一刻我有一件玩具玩。
對ching所言有同感,不過到時拎貨果陣我諗我應該會睇番件野既果套戲黎帶番個熱情出黎,甘樣再玩下隻野會開心d:43:
講得好!最近都和不同的師兄分享,我都決定減少甚至唔訂玩具
my 3A preorder since Apr, never get one :help:
小弟調番轉,覺得ht出得太多太密。

因為每一隻figure小弟都要摸改過至心息,重要諗到idea點玩點影至會開 ...
catcat 發表於 11-8-2012 01:14 PM

真係呢•••••••入得太多了:cool:
有時都覺得幾敗家,HT 嘅都會驚QC 問題,返黎點都會檢查身體,都可以當玩過下,
3A好多直情啡盒都未開,兵人要砌就更加唔洗講,成屋都係盒:60:
Similar feeling, but when the profit of retailers reducing, it is less risky for them to do pre-order than to keep stock. And for the customers, they prefer to do it with lower pre-order price. Certainly,  manufacturers are the one who most welcome this practice.  This is the market behaviour and trend, if we don't like this, we need to show our preference and do something.
Or just buy toys when we personally touch and feel the toys, and pay higher prices for them as the retailers and manufacturers beared the risk for customers.
好有同感。我自威龍年代後已無玩12" figures,之後轉左玩 y記vf, 後來買得太多,而又見DID 出的軍士,價錢又抵又靚,所以又玩返figure,但當時都係買現貨,係直到第一隻ht ironman 先開始訂玩具,後來玩埋3a, 但開始玩的時候都係七仔買或淘,即買即玩的感覺好唔同,因為比左錢的就真係可擁有它。後來因為 3a 愈出愈濫,加上出貨時間太長,本來想玩的心情已退減,所以開始少訂3a了。最近買了隻vf19改,感覺回來了,如師兄所說,比錢不再是買紙了。依家買玩具當炒賣,好多時都係因為知道訂了可賣單,係唔係都訂左先,加上訂果時真的喜歡,但時隔半年多,已不太喜歡,而且市面又唔會有現貨,所以訂玩具是為賣。
回復 13# vegeta

而家d野愈黎愈快cut訂
有時都無諗過就訂左先
都無認真諗過係唔係真係鐘意
唉…係7仔訂左幾隻3a而家已經唔想要…
頭像被屏蔽