Toysdaily 玩具日報

查看: 25683|回復: 19

[玩具報告] 宇宙警備隊隊長~Ultra-Act 超人佐菲~

當大部分人都玩緊新版吉田既時候,我卻為五月所推出既佐菲而興奮緊.經過兩個半月既時間,佐菲大哥終於由M78星雲飛到我屋企喇!被炒至天價既Ultra-Act佐菲,本來係諗住入唔到手既,不過喺托上托既關係下,我阿爸既朋友幫我喺日本帶咗呢盒佐菲返嚟.喺我開盒既時候,我真係有啲想喊既感覺:$唔講咁多,宜家就好好睇下呢款貴價Ultra-Act啦!

超人佐菲,於超人吉田第三十九話首次登場,將戰敗既超人吉田救活並帶返M78星雲.作為超人兄弟中既大哥同宇宙警備隊隊長,大部分時間留喺M78星雲既宇宙警備隊本部,但當其他超人戰士有難時,就會現身相助.佐菲冇固定既人間體,直至現在均只係試過附身喺ZAT既大谷博士同CREW GUYS既迫水隊長.佐菲顯然係一位具有同情心既領導者,但係有時卻可以睇到佢堅韌既另一面.

這次佐菲既QC可以說是無可挑剔,上色同關節均係上品,做出既每個動物都可以還原戲中既神態.配件之多更係喜出望外,可見Ultra-Act既發展確實令人滿意同期待.不過銀色油實在太易甩色,玩既時候真係要小心啲,尤其係咁貴價.期待六兄弟齊人既時候.

外盒設計

配件一覽

M87光線 (alpha)

M87光線 (beta)

加強特效件

~回顧劇情時間~
超人吉田第三十九話-佐菲以Beta Capsule將吉田救活

超人A第五話-佐菲帶同Ultra Converter到地球,將被困地底既超人A救出,為超人A回復能量

超人太郎第一話-佐菲同其他超人兄弟一齊協助超人之母賦予太郎生命

超人太郎第十八話-佐菲不敵火山怪鳥Birdon,更被高溫火焰燒著頭部

今次附上既火焰配件精緻通透

超人尼奧第三十八話-佐菲與其他超人兄弟追捕偷取超人鑰匙既假超人Astra

超人尼奧第三十八話-超人兄弟與尼奧打起嚟

TV君超人Saga Hyper Battle DVD-Zero受改造怪獸Birdon襲擊,更被Alien Bat吸取能量

佐菲及時帶住Ultra Converter趕到

將Ultra Converter交俾Zero

回復能量既Zero同佐菲合作

使出新既合體技

超人六兄弟專用既斗篷~Brothers' Mantle~

外盒設計

配件一覽

專用stage

硬膠製既斗篷分獨立三部分作活動

後記:雖然我係90後,但係超人六兄弟絕對係我既童年回憶,新版吉田同10月既超人A都要盡快入手,滿足我既心願;)
恭喜大哥終於飛到leo兄屋企了!! :77: 我都仲係等緊大哥...:26:
頭像被屏蔽
正....:71:
可惜UA呢幾件越整越貴...唔值
多謝 Leo 兄分享~~~~~暫時我同佢未有緣住~~~~~:)
support leo兄
六兄弟放棄了,太辛苦.....
好正!!!:no:我還未入貨............
貯六兄弟的路好難行!
小弟都想入
正呀:71:!好彩之前$450入左:66:,
如果唔係而家就要7百幾先入到lo:38:
回復 3# jono_grace
多謝jono兄支持~~~相信佐菲大哥好快都會飛到你屋企架~~~~

回復 4# communistic
多謝師兄支持~~~雖然呢幾隻Ultra-Act既價錢確實較高,但有回憶同價值既就咩都值翻哂~~~
回復 5# Somebody_Ex
多謝Some大支持~~~等佐菲再版既時候,相信Some大都可以入手喇,只係再版既日子係未知:?

回復 6# saga522
多謝saga兄支持~~~集齊六兄弟既路確實難行,不過我為咗重拾童年回憶,再難行都要撐落去~~~
回復 7# TD玩具老師
多謝師兄支持~~~有緣實入到貨既~~~

回復 8# Keroro軍曹
多謝師兄支持~~~要集齊六兄弟真係幾難,真係要考慮清楚係咪要行呢條路~~~
雖然6兄弟唔係我年代,,但係都係細個果陣睇過佢地既vcd!!!!超人陪伴住我成長~真係次次入完一隻番黎都好有回憶:35:雖然價錢係個挑戰!!不過對佢地有愛既我會努力帶佢地番屋企:)
本來想從呢隻Ultra-Act Zoffy開始玩呢個系列,點知佢一出即炒,所以家陣隻吉田都無入到 …… 註定無緣!:38:
回復 13# siu_jimmy
我同師兄有完全相同既感覺~~~我直到宜家既19歲人裏面都係超人六兄弟陪伴我既時間最長,亦係最愛~~~~

回復 14# buzz
佐菲確實令人有入坑既衝動,但價錢就令人卻步~~~其實師兄可以入咗吉田先,再等再版佐菲時再入都未遲啊~~~~