Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: cliffordchan107

[劇場創作] < 莊周夢蝶 . 光頭夢熊 > 另加棋魂精品分享

好可愛的佐為和光仔呀~~~~~
精彩既post~
好有心機既文字。

你開左個好大既題目,好哲學性…
要講,可以講好耐…

空餘時,不妨想 ...
原罪 發表於 10-8-2012 08:17 PM

面對原罪兄上面講到的"現實", 有時真想只是一場"惡夢",
希望可以快點醒來, 然後立即落街篤串魚蛋, 下晝再去荔園玩, 回到我嚮往的八十年代~~
雖然我唔係個經常自然留字GE會員黎 ,
但每次睇完大大既POST都覺得好值得睇。
Letter@真理之門 發表於 9-8-2012 04:23 PM

謝謝, 雖然開POST不只是為了增力回覆率, 但是可以引起平時較少留言的朋友一起參加話題吹水, 這個POST算是出得很有價值.
好可愛的佐為和光仔呀~~~~~
cybaster 發表於 11-8-2012 12:05 AM

我都好鍾意個兩隻布偶, 特別是佐為, 動畫中他也有不少"Q版"的表情, 很可愛,
所以佐為消失了後, 有點不捨, 後面的劇情也沒有多看了.
回復 19# cliffordchan107

後面的劇情..也很感動..尤其光仔去找佐為....到後來知道點樣可以找到佢..好好睇.之後64集番外篇"慶長的花器"插講"有佐為的"..更是神來之筆..作者好野:43:
回復  cliffordchan107

後面的劇情..也很感動..尤其光仔去找佐為....到後來知道點樣可以找到佢.. ...
老文 發表於 13-8-2012 10:34 AM

不過最後說因為得罪南韓人/棋手被腰斬的傳閱, 不知是否真的呢~~
(因為我見後期棋魂已沒了初出那道火, 剛巧棋魂完了, 死亡筆記又接著出了,
可能那只是一個想完結的契機而已)
回復 21# cliffordchan107

沒有佐為的棋魂..已好難叫"棋魂"...我又唔覺會係政治壓力.咁樣完已經好好..光同亮都搵到同伴..亦係競爭對手..就由佢地去開創一條新路作完結,總比死拖爛拖的好:77:

沒有佐為的棋魂..已好難叫"棋魂"...我又唔覺會係政治壓力.咁樣完已經好好 ...
老文 發表於 14-8-2012 05:06 PM

對, 這個也是港漫一直以來的死局, 日漫好多都見好即收, 或見差即斬,
可是風雲七十多歲的阿伯, 還要周不時返出來和班後生打, 想起也幾悽涼的~~
對, 這個也是港漫一直以來的死局, 日漫好多都見好即收, 或見差即斬,
可是風雲七十多歲的阿伯, 還要周不 ...
cliffordchan107 發表於 14-8-2012 05:31 PM

不過當時都幾奇怪…
佢同時cut兩套,睇落去係去緊下一個高潮既漫畫,棋魂同緊韓國棋士鬥…(唔太記得)
通靈王就剛剛知道葉王有幾強大,幾絕望…但係都挑戰…

兩套都突然無先兆咁完,而兩套其實都唔少周邊商品…
究竟係咪「爆漫」所講既,讀者問卷,令到佢地摺埋呢?

真係迷…:78:
回復 23# cliffordchan107

馬SIR唔比番D平靜既生活比班舊有主角過..真係好不幸.HK65歲都退休LA...:53:
不過當時都幾奇怪…
佢同時cut兩套,睇落去係去緊下一個高潮既漫畫,棋魂同緊韓國棋士鬥…(唔太 ...
原罪 發表於 15-8-2012 03:40 AM

原罪兄提到的"通靈王"就是了, 因為當年集英社的少年jump有個讀者問&#24059;, 如果連續幾期那個漫畫都跌落某些名次, 總編就會下令該漫畫腰斬, 令故事要草草完結, 所以通靈王都完結得好突然.
(特別一提, 爆漫的編劇, 被估計是當年幾受歡迎的搞笑漫畫"行運超人"作者"蒲生洋".)

馬SIR唔比番D平靜既生活比班舊有主角過..真係好不幸.HK65歲都退休LA...:5 ...
老文 發表於 15-8-2012 09:43 AM

可惜當年無生果金等高齡津貼, 所以兩老要出黎賣藝&#25598;食~~
回復 26# cliffordchan107

講最港漫...我正回顧中華英雄..大大有空可入來一聚:64:
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-189253-1-1.html

講最港漫...我正回顧中華英雄..大大有空可入來一聚
老文 發表於 15-8-2012 11:31 AM

原來這區可談港漫嗎? 我還一直以為只能談日漫而忽略了.
以後又多一區去處~~老文兄你等我, 等我睇晒你個post先~~正.