Toysdaily 玩具日報

查看: 4038|回復: 11

[玩具攝影] 當蝙蝠俠大戰超人(Heroclix-棋盤上的決戰)

Batman VS Superman....
漫畫入面最後係未分勝負,今日我地要鬥至一方倒下為止
一個看似一面倒卻又充滿機會既戰鬥

戰場為廢棄實驗室
蝙蝠俠同超人分別分成兩隊.........

蝙蝠俠隊

主要成員為蝙蝠俠(第一同第二套戰衣),管家艾法,雙面人,稻草人同黑蜘蛛(DC對Marvel蜘蛛俠出現過係葛咸城)

超人隊

主要成員為超人,鷹眼,猩紅巫女,奇異先生(靈魂),西姆男爵,雷神(變身前)

雖然今次大戰係DC為主,不過作為一個專業既花生友,Watcher(觀察者)都以一個中立者身份現身戰場........

雖然體格力量上明顯係超人有優勢,不過蝙蝠俠一早都做好左準備
場地上,蝙蝠俠有聲納探知裝置,超人既超音速移動發揮唔到功效,加上動向一一都係蝙蝠俠控制之內情況非預計既一面倒........

蝙蝠俠一面控制住超人既特殊能力,一方面配合隊友的聲東擊西戰術........

係兩個唔同時空既蝙蝠俠配合下,超人同蝙蝠俠終於對上,一方面觀察者係戰場上攪事,另一方面管家艾法亦係另一邊為蝙蝠俠作出支援

突然間........

另一個蝙蝠俠亦係另一旁出現幫助另一個時空既自己,黑蜘蛛亦加入戰團,加上稻草人亦衝上前線使用佢既武器......恐懼毒氣

係全隊人既努力下.......

成功令超人吸入毒氣,神智不清既超人居然向隊友攻擊,戰事去到呢度都可以話塵埃落定,蝙蝠俠成功擊退超人!!

後記
雖然我都覺得單對單上蝙蝠俠都幾難打,不過以蝙蝠俠對敵既方法,佢一定搵到敵人既弱點(克利普頓石??)加上戰術去作攻擊,所以作為最強地球人既蝙蝠俠都真係未必打唔贏....
post相時發覺原來我無咩影過個戰場,所以可能各位會對個場地無咩認知.....ORZ
拍嘉兄好有心機,睇你的介紹,真係好好玩咁
雖然我唔玩戰棋,但都感受到戰情的激烈,
而且戰棋每隻都做得好生動.....
我要忍,否則墮入你這個深坑便大件事了......
頭像被屏蔽
我就係超人....可惜~~~:68:
好有創意, 我鐘意呢個後生仔
拍嘉兄好有心機,睇你的介紹,真係好好玩咁
雖然我唔玩戰棋,但都感受到戰情的激烈,
而且戰棋每隻都做得好生 ...
大ken 發表於 9-8-2012 10:22 AM

見笑啦,大Ken兄,其實我玩主要都係因為有Marvel既超級英雄,加上figure都係用黎自己影下相同玩下,但係d棋就可以玲黎同朋友一齊玩:71:
本身自己都只玩Marvel,不過睇完DKR之後就去左抽batman棋......你本batman書都好正:79:
拍嘉兄平日玩叫埋我la
wingking112 發表於 9-8-2012 01:49 PM

你幾時會方便?
我就係超人....可惜~~~
kowingsam 發表於 9-8-2012 09:27 PM

第一次試用算係咁,下次唔好咁心急
好有創意, 我鐘意呢個後生仔
Assassin 發表於 9-8-2012 10:44 PM

係啊縮縮,我幾鐘意寫故事架,你睇我d舊post就知啦:34:
我都打算將上次Red King機場怒斬Batman既故事分3個版本比村口個講故佬講,每日聽眾都唔小架
頭像被屏蔽
is it super heroes chess?
is it super heroes chess?
tolete 發表於 12-8-2012 09:18 PM

they are all Heroclix:71:
it is different from chess, they have there own power and ability
if u enjoy playing the video game "super robot war' u may interested in heroclix