Toysdaily 玩具日報

查看: 8855|回復: 19

[玩具報告] 擁有感情之機械殺手---Ultra act Jean-Killer!! (上?)

今次要介紹嘅, 係7月嘅魂shop Ultra act Jean-killer/Jean-9!!
Jean-killer=Jean-9, 初登場於2011年Ultraman Zero OVA-Killer the Beat Star!
由天球內嘅Beatstar製造, 其目的要毀滅宇宙所有有機體!!
係OVA上篇, Jean-Killer作為敵役方, 輕易打敗Zero, Glenfire及Mirror Knight!
而係OVA下篇, Jean-Killer受到眾人嘅感動, 明白自己不應作為Beatstar嘅殺人機器, 從而協助Zero打敗Beatstar!
於末段, 作為Jean-bot嘅細佬, Jean-Killer改名為Jean-9, 並成為Ultra Zero Force嘅第五名成員!!
**Jean-Killer/Jean-9嘅設計藍本改至1973年"Jumborg Ace"中嘅Jumborg 9!! 而其配音員入野自由為1999年佳亞movie"超時空決戰"中嘅四眼小朋友!!
Box art

同上款Andro Melos一樣, 採用密封設計, 但沿用一般Box art嘅花紋!

開盒!

本體

其梅花間竹嘅紅銀配色上得頗好, 而外型更係無可挑剔!!

取消左合金關節!

雙腳仍是合金!

可動問題不大, 關節鬆緊比Jean-bot有所進步!

配件:

普通版斧頭 (for Jean-bot)

右邊透明綠為Jean-bot配件!

Jean-bot入魔頭

分別再於眼睛顏色!

炮件

Jean-9 version (黃眼)

OVA上篇 - 鋼鐵之宇宙!
Zero輕易打贏King Joe後...

突然遇到神秘敵人!

並向佢開炮!

Zero: 你係...?

Jean-Killer二話不說, 再次襲擊Zero!

到我反擊啦!

!!??

飛刀...

!!??

有乜可能...快得過我??

呀!!

Glenfire及Mirror Knight趕到!

一齊上啦!

都係唔夠打!

(待續!!)
後記:
今次Jean-Killer屬高水準之作! 絕對一眾UA魂shop中必買一款!
唯獨略嫌冇特效件跟, 減少了此品嘅發揮空間!!
至於title中要加個"上", 係因為遲啲會不日post埋故事下半部分!
敬請期待 & Thx for watching!!
Support,好有份量...應該都係唔錯既作品
期待下集!
期待hercules兄下回分享:52:
回復 3# F.S.飛煞
回復 4# big9kan
Thx for supporting!!
其實要分開上下集係因為換Zero啲手件換到炆!!
舊版ultra act啲手超難換!!
support,:71:
舊版ultra act啲手浸熱水就可以易換d的了!:73:
超人帖要十卜一下:71:
Zero 五子我無儲~~~~淨係得隻 Zero~~~~JEAN NINE 好似唔錯咁喎~~~~~~:)
個肚好似咁淺色嘅:@
頭像被屏蔽
jean killer出得唔錯:shiny:
遲d出去拎先,support:)

Mine is SAD.................. Because right "ear antenna" was found broken and miss it...

Need to change next Thursday................. :79:
頭像被屏蔽
SUPPORT!好正!對於我呢d超人FANS最鐘意就係睇Ching的post:71:
重現劇中每一個scene
btw呢隻jean-9真係幾正!但小弟應該都淨係入超人所以呢隻唔入了
頭像被屏蔽