Toysdaily 玩具日報

查看: 15470|回復: 8

[玩具報告] 恐龍折神~SHF 侍戰隊 Hyper真劍紅~

終於收到呢盒魂限既Hyper真劍紅,當然今次亦都係購自香港魂shop.先要講一講今次既速遞,除咗比預約時間遲咗之外,其實都冇咩大問題,我相信如果未來再有啱心水既,都會透過香港魂shop買.言歸正傳,三款真劍紅終於齊哂(唔計志葉薰xd).而Hyper真劍紅亦係我最愛既一個戰鬥形態.為咗影今次既相,我仲特登睇翻套劇場版一次,希望可以影到更神似既相.

Hyper真劍紅,變身者為志葉丈瑠,於劇場版「侍戰隊真劍者 銀幕版 天下分け目の戦」中首次登場.以脂目滿腹為頭目,數量約一萬既腐敗外道大舉入侵人間.以保護人間為責既侍戰隊全力迎戰,但敵眾我寡既情況下,連日激戰下,侍戰隊全員敗陣.為扭轉逆勢,真劍者一行人決定去搵初代真劍紅留低既秘傳Disc-恐龍Disc.但當中卻冇任何對抗脂目滿腹既方法或力量,只有初代既一句說話:「正直且相稱的人,有朝一日方能看見力量.」不過,喺後來既戰鬥當中,丈瑠明白當中既意思,並從脂目滿腹體中解放恐龍Disc既力量,繼而變成Hyper真劍紅,身穿紅色既燕尾服,手執恐龍丸將脂目滿腹完全消滅.

是次以限定形式推出既Hyper真劍紅,除了配色同武器之外,基本上同早前通販既超級真劍紅一樣.不過我覺得今次既上色問題相對上差咗,袍上既紅色太過普通,冇超級真劍紅既珍珠白色咁靚,另外仲有好多油出界既地方.有彈都有讚既,武器恐龍丸確實造得好靚,我好中意.總括而言,Hyper真劍紅仲有改進既地方,如果冇愛既話,此隻可入可不入,有超級真劍紅都夠;)

外盒設計

配件一覽

背面印有志葉家家徽

書道Phone

恐龍丸

恐龍丸 天地一閃!!

三款不同既真劍紅

尚未補完既侍戰隊

後記: 碰巧三色台宜家播緊侍戰隊,又令我再加深對侍戰隊既愛,亦加深我想補完整隊SHF侍戰隊,希望我可以盡快用好價補完啦!

多謝師兄靚相~

如果冇記錯, 應該仲有隻黑暗真劍紅(天裝vs侍)未出

我個隻綠同藍都係去日本d中古店買番, 而香港好多都炒到一牛三魚至四魚...

btw, 戰隊呢個坑真係比拉打更深...
回復 2# hahaha777
多謝師兄支持;)
係喎,你唔講我都唔記得有外道真劍紅添,嘻嘻~~~
另外,其他真劍者唔知幾時會喺香港搵到合理價呢?等去日本買都唔知要等到幾時...
支持 leo 兄分享~~~~~:)我咁啱上個月係日本入咗隻唔過三魚GE志葉薰~~~~本來無儲開都買咗一隻返黎~~~~:)
十卜leo兄靚相正post
對戰隊暫時仲有抗體:67:
期待leo兄新post:65:
回復 4# Somebody_Ex
多謝Some大支持;)
唔到三魚既志葉薰又抵喎~~~

回復 5# samyeun
多謝師兄支持;)
戰隊坑真係唔易捱啊~~~~~~~不過有愛無計啦~~~~~~~
呢張正:71:
回復 7# cchong420
多謝支持;)
其實本身隻Hyper真劍紅都好型~~~~
好型~~~~~~~~~~:$