Toysdaily 玩具日報

查看: 10073|回復: 18

[分享討論] 神話紫龍頭 [已加相@p.2 #17]

由於新生聖衣的紫龍頭實在太....如果想用第2個頭代替, 大家認為邊種係最抵玩又最靚?

1.買中古最終青銅, 要頭唔要身, 聖衣用來組聖衣 形態
2. 買全新再版的神聖衣天龍, 都係3魚左右, 要頭唔要身,聖衣用來組聖衣形態
3. 買中古appendix的便服紫龍, 多2件配件玩下
4. 在tb 找單個頭買
5. 買全新黃金新生青銅, 要頭唔要身, 聖衣用來組聖衣形態

錯區請版主更正, thanks
最終我覺得最好
不如等ex吧~~~~~~~~
便服,個新生頭可裝上去擰轉面show背部條龍,可以睇唔到個衰樣:66:
由於新生聖衣的紫龍頭實在太....如果想用第2個頭代替, 大家認為邊種係最抵玩又最靚?

1.買中古最終青銅,  ...
falcon6k 發表於 1-8-2012 04:01 PM

如果只為個靚頭, 當然以最便為標準, 咁應該係便服; 但加多一百幾十就有神聖衣, 俾我會買神聖衣, 如果你唔介意冇頭盔用的話
thanks!
我唔等ex了, 其實我個佈置係for 海鬥士篇
本身我有一set 新生青銅5子, 但買左最終青銅之後, 就打晒入冷宮。

最近我儲番海鬥士, 諗左幾個方案:
1. 買黃金新生青銅, 其餘4隻還好, 但隻黃金天馬成千幾, 真係追唔起
2. 買中古水瓶, 天秤, 人馬, 「借」佢地的聖衣俾我原本的新生三子穿, 重現2個兄弟夾手夾腳扔人馬星矢撞柱情境, 但個唔好處就係新生個頭像好醜, 而且拍埋金色的海鬥士, 黃金聖衣三子唔突出
3. 買紫龍, 阿舜, 一輝的頭像, 套上新生個身, 再借天秤的架生俾佢地拎住
4. 等ex 人馬, 天秤, 水瓶, 但我唔sure 後兩者會否跟埋紫龍及冰河的頭雕...
最終我覺得最好
不如等ex吧~~~~~~~~
denniskwong 發表於 1-8-2012 04:04 PM

Ex 未必好過之前的,你睇星矢就知……
如本身無神聖衣,咁入神聖衣.......多套甲玩。

如有,就買便服。
支持自由組合
小弟都將天蝎胸像面+EX頭+EX身

支持自由組合 x 2
我同樓主一樣嫌新生5子個樣太....:50:,我最終幫左3隻換頭,一輝和冰河無換到,
而我自由組合左以下配搭 :
1.新生星矢轉用射手胸像附送的星矢頭or終極星矢頭.
2.新生阿瞬轉用"冥王瞬"內附送的半覺醒終極阿瞬頭.
3.新生紫龍轉用appendix便服紫龍頭,跟著再將TV版初期紫龍內附送的閉眼紫龍頭,套到appendix便服紫龍上.
4.海鬥士卡隆我display形態係卡隆頭+聖衣裝著+左手拿住頭盔,如此一來素服版卡隆就沒有了頭部,於是我就把雙子座胸像多出來的開眼頭部套到素服版卡隆上....橫掂兩個孖生的樣子一樣,套上後都唔會礙眼!而海鬥士卡隆附送果個半陰暗面就給雙子座用了(不太喜歡本身雙子座附送的全黑面).
5.另外我覺得最自由組合兼廢件利用都算係以下幾張星矢舊神話射手胸像,
首先我將射手胸像配件組裝上舊神話射手座素體後,個效果真係靚好多(圖1),

組裝完後,基本上舊神話射手座上半身舊版聖衣都被換晒落黎,心諗就咁放番落盒裹面好似有d浪費......所以我便嘗試自由組合胸像配件,其方法就係將射手座上半身舊版聖衣,裝著到射手胸像剩下的紅色主配件&台座(即成碌好似羅馬柱果件)上,再用埋射手胸像附送的星矢頭&頸配件,出來效果都唔錯(圖2,圖3),雖然冇原裝射手胸像咁型咁靚,不過勝在唔浪費剩低o既配件!
(圖2)

(圖3)

以上只係本人玩神話o既心得,善用一d多左出黎的配件,可能會有不錯效果,
純粹分享,不喜勿插,thx!!
回復 9# ericlai58

配搭得好好呀師兄
其實舊青銅聖衣紫龍是有兩個頭, 一個是開眼臉+頭盔, 另一個是閉眼+頭髮, 可完全不浪費
其實舊青銅聖衣紫龍是有兩個頭, 一個是開眼臉+頭盔, 另一個是閉眼+頭髮, 可完全不浪費
老天尊 發表於 2-8-2012 08:14 AM

對! 但我不肯定是不是少了長髮和頭頂的後半部
支持自由組合 x 2
我同樓主一樣嫌新生5子個樣太....,我最終幫左3隻換頭,一輝和冰河無換到,
而我自由組 ...
ericlai58 發表於 2-8-2012 01:32 AM

厲害呀!!!!!! 我跟你一樣, 放人馬多出的件變了星矢半胸像~
但請問終極頭放在新生素體上, 會出現冇頸/短頸的問題, 你是就咁放上去, 沒有套實嗎?
If I don't remember wrong, 新生聖衣's body does not fit 最終青銅's head as the neck joint is different (unless you buy the  新生聖衣 box set which they give you an extra set of neck that fits but you still have to use blue tap to stick the head and neck).

I changed all of the ugly head for 新生聖衣 and what I did was got an extra set of 最終青銅 for all 5 and use the 最終青銅 head and body and wear the 新生聖衣.  

If you just want to change 紫龍 only, Another option would be just go and buy the power of gold 紫龍 and use that head and body.  Power of gold 紫龍 is cheap now, I think it is just ##).
厲害呀!!!!!! 我跟你一樣, 放人馬多出的件變了星矢半胸像~
但請問終極頭放在新生素體上, 會出現冇頸/短 ...
falcon6k 發表於 2-8-2012 09:27 AM

終極頭套到新生上,若沒有終極頸部配件,就會出現短頸情況易鬆脫,
但只要用"藍膠膠bluetap",用少量塞到終極頭的凹位,套上新生素體fit晒,
外觀亦不會見到"藍膠膠"外露,就算第時想把終極頭套到第二個素體用,
可以用牙籤把塞在凹位的藍膠膠清除掉,既方便又不需特意俾錢買終極頸部配件,
效果不錯的!
另外唔想浪費金錢買支架固定神話的話,用藍膠膠貼於神話素體腳底,等佢都可以一樣企定定,仲可以唔使好似支架底座咁"阻訂",建議一試!