Toysdaily 玩具日報

查看: 3194|回復: 21

[玩具攝影] 遲來的開箱 - 單眼力的第一條(o靚)

沙發.......................
頭盔無花?? ....
其實盒中間個正方框係乜呢?係咪熱玩臨尾抽起左呢?唔係無理由空框框架?
其實盒中間個正方框係乜呢?係咪熱玩臨尾抽起左呢?唔係無理由空框框架?
回復 5# 上帝

個正方框表面上係用嚟扣住一個相對凸出既透明吸塑,  有冇其他原因故事就唔知啦。
正方盒多數有個位放吸濕珠珠(防潮珠),
疑係令到玩具極速變色既元凶...:45:
回復  上帝

個正方框表面上係用嚟扣住一個相對凸出既透明吸塑,  有冇其他原因故事就唔知啦。
chankb 發表於 31-7-2012 11:47 PM

yaya...
上下兩層,防止移位,為盒內兩層野起穩定作用,以減輕運送中既損壞
回復 7# telinomlz

防潮珠最後會揮發, 焗在盒中相信有壞影響, 我通常開盒後都扔掉。
:34:thanks~兩位大大!可能我諗多左
回復 9# chankb

以前化學堂有教 氧化還原作用 ,大概係咁:76:
快開黎玩la
......................
回復  telinomlz

防潮珠最後會揮發, 焗在盒中相信有壞影響, 我通常開盒後都扔掉。
chankb 發表於 1-8-2012 12:04 AM

先支持大大出圖先!原來防潮珠對 figure 有害架!:@死啦我從末攞走過添!多謝提醒!
回復 13# emme

包珠係先吸潮, 但最後都會完全揮發, 並殘留盒中, 好似呢d chemical 大多係石灰類, 屬鹼性...最近讀過化學的ching請指正:64:
回復 14# chankb

唔係矽膠珠?