Toysdaily 玩具日報

查看: 7975|回復: 15

[Hot Toys] Hot Toys – MMS182 - The Dark Knight: 1/6th scale Lt. Jim Gordon

劇情簡介
Lt. Jim Gordon 戈登 (加利奧文飾) 為高譚市警局維安小組組長,在一次小丑暗殺市長行動中為市長擋了一槍而死。及後檢察官哈維丹自認為蝙蝠俠而自首,在押解哈維丹的警車中,裝死的戈登喬裝成車上的特警(SWAT),最後在蝙蝠俠合作下成功捉到小丑,並被市長擢升為警察局長(原警察局長被小丑毒殺了),但其實一切都只是在小丑計算之內。

老實講整個figure最為精彩的部份就是頭雕,但其他部分真的感覺趕交貨的感覺,例如魔術貼不是貼得很緊,鞋子也是一件過膠件,左手手腕球形歪了(好彩HT裡面有後備的...),好像是趕出貨東湊西湊而來,另外只是用透明吸塑安放部件,而不是用海棉,感覺低了一個檔次,失去了限定品高貴的感覺,不過外包裝還是相當亮麗。

感覺今次有點馬虎,例如左臂上的臂章看不清楚上面的細字,只看到上面較大的字 "SWAT"
衣服上的"G.C.P.D",我估計是高譚市警察局的英文縮寫吧?

戈登這個眼鏡在逮到小丑的一刻戴過,電影中好像只出現1,2秒鐘左右吧?!

及後戈登換回平常配戴的方型眼鏡

把護目鏡都戴上了,不知是否造大了或我戴錯呢?有點誇張。另外附帶的黑色頭盔(塑膠製)只是裝飾用,因戈登頭髮髮型關係無法戴上。

頭雕相當精彩,簡直像真人一樣,例如面上的老人斑及頸上的皺紋,太逼真了。把演員美化了!

武器有一枝shotgun及手槍,另外配件有一台對講機及膠索帶,左肩上對講機有印上"MOTOROLA"字樣,HT有跟它買版權嗎??

希望日後發表的便服版的戈登可以連一台蝙蝠射燈就好了!

喂喂喂!快把我買回去,快!
戈登好正,真係冇買錯,冇得輸
動漫3寶我都有買,三隻黎講~呢隻真係最正斗,放係batman係列~唔輸比其他角色,可能真係頭雕做得太精彩,勁到下巴的蘇根都出埋黎,真到呢!! 我無玩兵人唔知玩開個d有幾好~不過呢隻我覺已經90分以上,dx小丑…草人…雙面人…都無比我覺得個頭雕有實物一樣既感覺,呢隻真係好滿意(我指個頭!!) :71:
[其實樓主既眼罩真係戴錯左!!!]
要找渣既話…我覺得眼鏡可以做得精緻d會重好,配唔起個咁正既頭雕…:42:
正圖,∼∼∼∼∼∼∼∼
This Gordon figure is awesome. :71:
This Gordon figure is awesome.
Macross長谷有洋 發表於 30-7-2012 01:13 AM

頭雕型個真人!:D
頂安全帽帶唔到:80:
頂安全帽帶唔到
布魯士 發表於 30-7-2012 01:22 AM

如果戴到的話,會好似美國隊長個髮型咁篇哂!
頭雕確係靚~~~~~~~~~:71:
gordon 靚到 !!

大叔的頭最能表現雕功 !!

我3隻都有買,個人認為真正最落力做的是Model王條女
套衫同d小物靚到hihi

Gordon,其實真係角色勝出而已
製作上除頭雕外,真係零開發成本,但件防彈背心,認真麻麻地...
眼鏡做得唔好,D小配件用料好雞
對講機一D舊化都冇,原色黑膠送上
我隻,背面SWAT字貼貼到歪晒,要起過再貼.

不過又幫佢正名番一樣野,有人以為佢求求其其唔印SWAT字落背,
但睇番網上圖片,Gotham city SWAT件甲,真係貼字上去O既(不過明顯係白色,唔係米黃色)
頂安全帽帶唔到
布魯士 發表於 30-7-2012 01:22 AM

其實真係有問題Law,
劇中佢扮成一般SWAT隊員負責開車,
送頭盔同護目鏡,但竟然戴唔落,
咁好心你就送個dummy head,對眼罩轉茶色,扮晒神秘人都好掛,
而家feel到佢係急急腳將手頭d軍品砌一隻歌頓出黎...
Gordon真係超正!我琴睌都玩到冇停手!:$
:71:
整體都好正
靚頭雕
比例ok
detail位足
關節實淨

係眼鏡有D厚
魔術貼無乜力(一路以來嘅死症)
兩條索帶太粗
同戴手套手型太少

總括嚟講 - 正~
我都覺得戈頓唔親件衫之後換佐第個頭