Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: hk小文

[分享討論] 就來沒香港漫畫的動漫節

香港漫畫...
只係比較喜歡...中華英雄...壽星仔...玉郎漫畫...怪異集
ekim11 發表於 29-7-2012 09:46 PM

比較喜歡...鹹球:35:
和仔都仲叫有 d 火,如果當初火龍可以成功,我會更加開心,另外我想講志文,總覺得以他的能力,應該可以更上 ...
hk小文 發表於 30-7-2012 01:55 PM

The major problem is : Hong Kong parents considered comics are POISON!:67:
比較喜歡...鹹球
Panzer 發表於 31-7-2012 02:56 PM

呢個名好熟......5豬鹹球同鹹強有冇關係呢:DD
小文兄,其實,上面小弟舉既例子,除左和仔同一漫年…
其他都唔係用傳統薄裝既方式出版。

如 ...
原罪 發表於 31-7-2012 02:11 PM

咁先前洪武的潮華版,亦是想唔用傳統薄裝既方式出版,想放在漫畫店慢慢賣,質素也算中上,可惜之後便無以為繼。
一漫年也試過出雜誌式漫畫,我覺得是可行,可惜小漫畫社根本不夠資源捱到有成績........
咁先前洪武的潮華版,亦是想唔用傳統薄裝既方式出版,想放在漫畫店慢慢賣,質素也算中上,可惜之後便無以 ...
hk小文 發表於 31-7-2012 09:09 PM

無辦法…
係要咁樣漫漫黎…
但其實,香港漫畫真係未死,咳神一個,書展都幾本書,仲有畫集。

教師、報紙…都偷佢d圖用。

其實我覺得最衰,或者唔叫衰既…
其實同TVB好似,係呢一行賺得最多既果兩位,無帶頭去令呢一行有得行落去。

反而台灣公司,東立出到陳某…

夢馬既武道狂,直情照用火鳳既出版方式,公仔仲無咁靚。
但結果係站得住腳,起碼唔係賣唔去先啦。

最諷刺,當年香港咪有連載日本漫畫既…
日本公司反而仲著重新人,你要出日本漫畫?
得!
每本書要有一個本地新人連載…
結果出左一批畫風有d日本既本土作者。

貓十字,雪晴(呢位唔肯定,因為佢都好多其他地方有連載)…
就因為咁樣被發掘…
無辦法…
係要咁樣漫漫黎…
但其實,香港漫畫真係未死,咳神一個,書展都幾本書,仲有畫集。
...
原罪 發表於 31-7-2012 10:00 PM

我都記得, 當港漫最盛的年代, 幾間大公司 (前玉郎文傳, 天下, 自由人)連日本漫畫的版權也買了, 因為買的都是當時得令的日漫如龍珠, 入樽等, 所以除單行本外, 還可以開類似少年jump等漫畫雜誌來賺取額外利潤, 所以當時有"exam", "少年畫王", 除了連載最新日漫外, 還有一兩個故事給本地新人寫的,  有些還試過在日本得到新人奬. 除了這些日漫連載雜誌外, 文傳和自由人都出過全本地新人畫的漫畫雜誌, 如"super j"等, 不過鑑於新人的知名度不高, 出了幾期便不能延續.

雖然好多人都想擺脫"港漫"只是打打殺殺的負面印象, 好想向其他人推廣香港漫畫也有很多題材特色, 但我想說, 大部份人俾得起錢買的"港漫", 還是這些"打打殺殺"的公仔書, 因為這些公仔書每星期也推出一本, 每一本十多元, 這些"死士" 也照買無誤, 一買便是十年, 廿年, "死士"的程度, 連一百蚊一塊的爛鬼膠板, 都有人去買, 所以這些大公司才能肚滿腸肥,
當大公司賺飽了, 才能稍作"發財立品", 發掘多些新人, 或者嘗試不同的題材, 和出版形式.

"港漫"的沒落, 不是因為題材只有打打殺殺, 而是質素慘不忍睹, 以及漫畫老板的短視,
所以我不太喜歡人太過貶底這些打書, 而過份抬高其他另外的題材.
三十多頁的彩色港漫打書, 一週一本, 在其他國家也難找到這種特色, 不看這種就沒有其他選擇,
其他題材的港漫, 我不看, 還有很多日漫, 台漫選擇, 這些題材的港漫, 可能大家很喜愛看, 若在網上看到作者在網誌連載, 可能大家會"like"一下, 但是有幾多人會真金白銀去買? 沒有資金, 作品怎能延續?

有一個我也很喜歡的香港漫畫家--草日, 畫的也不是主流的打書, 出版的形式也是像日漫的單行本, 每次我到圖晝館借來看, 都會看得很開心, 但是會不會再買本新的儲來看? 不會.
回復 20# 原罪

咁玉皇朝都仲叫好 d, 肯試下新野,另外那間就不提也罷,除了吃老本,仍是吃老本,等其他公司成功了才叉隻腳埋去。
其實港漫真的錯過了最好的轉營時機,記得當年自由人也、文傳也搞過港漫雜誌,類似 jump 那一類,可惜也是捱不住,試問那時港漫的銷量也捱不住,以今天的環境不是更難捱嗎?
我都記得, 當港漫最盛的年代, 幾間大公司 (前玉郎文傳, 天下, 自由人)連日本漫畫的版權也買了, 因為買的 ...
cliffordchan107 發表於 1-8-2012 01:00 PM

圖書館…
係帶頭無視版權既政府機構…
(你講開,所以我講下…)
無話可說,期待太歲的橫刀奪愛!
港漫仲有一個死因,
讀者層青黃不接,
我試過同個廿四歲女(近乎宅女一名)討論過港漫點樣風光好睇過,
叫佢試下睇,點知佢第一句就話,港漫畫得咁核突...
佢連睇都未睇過就話核突,我當堂火火地:*咁同佢爭論左幾句!!
港漫仲有一個死因,
讀者層青黃不接,
我試過同個廿四歲女(近乎宅女一名)討論過港漫點樣風光好睇過,
叫佢試 ...
psw 發表於 2-8-2012 03:16 AM

這個也難怪, 港漫始終是男性向, 這個怎也難改變了,
不過若大大想輕輕地介紹港漫給女仔, 可試給本"九龍城寨"給她看,
聽說這本書真的有少數女仔會看的.
我忘記左講一件事,香港漫畫家「江記」,
係FB出左段消息。
https://www.facebook.com/photo.p ... ;type=1&theater

「睇啲logo好似係政府機構, 而呢幅嘢並唔係我畫的。雖然我好支持二次創作, 圖中的動物又畫得幾好, 但都唔係咁參考法掛?仲要比我見到主辦機構係香港動漫聯會𠻹, 當堂好百感交雜囉!其實我收得唔貴架, 如果聯會出到聲, 拍膊頭我O架∼,而家咁, 你叫我點相信香港係尊重創作人的地方呢?」

繼漫畫星光大道投票,又一單笑死人既事…
唉~香港動漫聯會:38:
$25一本的漫畫王,大家有無見過?