Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 打風緊係玩玩具,整玩具,影玩具啦!(無走數!P.2有劇場『十大兵器與連環殺手』)

借問聲隻銅色用什麽油?同乜NO. Thx!!
tstleung678 發表於 25-7-2012 12:54 PM

銅色是郡氏mc217「GOLD」,說是金色…但出來…比較接近銅色…或者是我干掃的關系吧。
我試過用這油為那山塞龍神丸的金色件補色,還頗夾的…
其實是「金」色吧:x是我弄錯了。

這次用的銀色,是gaia121 star bright silver!很金屬的星光銀!

就是用了這兩支干掃,就弄出金屬質感來,歡迎試試~
不過小弟的模型技術是亂來的。
這次用來開油的…我也…好像用錯了:DD,水性油性弄錯了!
師兄,請問知唔知把鋸E+仲有邊度買得到?
AEGISJACKY 發表於 25-7-2012 04:46 PM

好難搵…
我是看到SSP的褔X竟然返了少量,當日撲出去入的…
:70:
本來想打孖入的…
但太貴了$8X的價錢…
不過非常好玩…

我想要可動的格靈炮也沒有再版…

或者你留意他們的網頁吧…

還有一系列可動的…也找不到,玩完這支後,我深深的中毒了:63:
講開又講,
請問你睇左小弟新加既劇場未?寫少少意見/感想好嘛?

另外,上次cliffordc ...
原罪 發表於 25-7-2012 12:43 PM

你的劇場當然是正啦~~尤其你活用了不同的配件作十大武器, 真的很有喜劇感, 尤其是摺椅, 已經可以想到不少笑料~~(是連麻雀枱一起買吧?)
吉良吉影也是正物, 雖然我未看過JOJO, 不過著西服加上白髮白眉, 令我覺得好像港漫<海虎>入面的<藍夢>, 好想買番隻黎改套西裝為藍色, 再改一對藍眼珠就正了.
你的劇場當然是正啦~~尤其你活用了不同的配件作十大武器, 真的很有喜劇感, 尤其是摺椅, 已經可以 ...
cliffordchan107 發表於 26-7-2012 03:32 PM

:35:多謝。不過始終覺得你既故事有深度…
我個d好膚淺…
是連麻雀檯入手既,
詳情可看一面既post:p 唔好意思,又賣廣告
http://toysdaily.com/discuz/view ... 7099&highlight=

咁…:handshake:我貼俾你條片呢?
多謝。不過始終覺得你既故事有深度…
我個d好膚淺…
是連麻雀檯入手既,
詳情可看一面既p ...
原罪 發表於 26-7-2012 04:33 PM

呀, 原來我都睇過你呢個劇場POST呢, 原來你也有不少有趣配件,
除了分享玩具POST, 原罪兄不妨開多些劇場POST, 想必那些有趣配件可大派用場,
故事有沒有深度不打緊啦, 看你的劇場令人會心微笑, 已經令人看得很開心了,
不要和我出的垃圾POST比啦, 哈哈.

你之前SEND的YOUTUBE LINK之前電腦暫時開不到, 今晚回家再看, 看完再和你分享看後感~~
多謝。不過始終覺得你既故事有深度…
我個d好膚淺…
是連麻雀檯入手既,
詳情可看一面既p ...
原罪 發表於 26-7-2012 04:33 PM

麻將戰我真係睇幾多次都覺得咁正,簡直係代表作

呀, 原來我都睇過你呢個劇場POST呢, 原來你也有不少有趣配件,
除了分享玩具POST, 原罪兄不妨開多些劇場 ...
cliffordchan107 發表於 26-7-2012 04:56 PM

有馬無馬我都記得啊好深刻:35:
有馬無馬我都記得啊好深刻
歪不正 發表於 28-7-2012 05:18 AM

:DD
cliffordchan107兄好多劇場都精彩!:71:
麻將戰我真係睇幾多次都覺得咁正,簡直係代表作
歪不正 發表於 28-7-2012 05:16 AM

:77:多謝捧場~
我自己就最喜歡"吉良吉影靜靜地生活"那一個…
得到對超像之後…
真係諗左好耐…
應該點出post~

自己都好滿意。

如果我識加特效就好羅…
咁好多效果可以強化!
多謝捧場~
我自己就最喜歡"吉良吉影靜靜地生活"那一個…
得到對超像之後…
真係諗左好耐… ...
原罪 發表於 28-7-2012 05:52 AM

最正每幅相都冇悶場,超用心構思,我都要咁樣玩下先得,有相機的話
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 3869&highlight=
吉吉咁正梗係要LINK過黎先得

我正打算將StickyFingers 2nd個頭角堆油做金色,不過從來冇噴色改色技巧:56:
我正打算將StickyFingers 2nd個頭角堆油做金色,不過從來冇噴色改色技巧
歪不正 發表於 29-7-2012 08:38 AM

咁樣改都唔錯呀!

你可以搵平既玩具/模型練習先!(小弟就用變形金剛:p)
咁樣改都唔錯呀!

你可以搵平既玩具/模型練習先!(小弟就用變形金剛)
原罪 發表於 29-7-2012 01:46 PM

我打算用呢D簡簡單單上色
我打算用呢D簡簡單單上色
歪不正 發表於 29-7-2012 02:10 PM

我唔知效果點…
如果唔夠靚…
我覺得真係用油好過…

你搵d模型框試下色先…始終隻野唔平…
如果佢遮蓋度唔夠…你可能都要用返油。

或者佢唔夠金…同本身既金唔夾…你又係要用油…
試真先^^