Toysdaily 玩具日報

查看: 11548|回復: 18

[玩具報告] 神秘之鎧甲戰士---Ultra act Andro Melos!!

今次要介紹嘅, 係上個月買嘅魂shop ultra act Andro Melos!
Andro Melos, 小弟都不太熟悉, 而網上嘅資料亦唔多!
只知佢係漫畫家內山先生主筆嘅超人漫畫內出現, 設定上係同超人同一世界觀嘅宇宙戰士!
其種族名為"Andro", 中譯"安德魯", 其戰士真正身份極為神秘, 我地睇到嘅造型只係佢地嘅裝甲! 所以曾造就Zoffy穿着Andro裝甲!
1983年曾推出TV, 但只以Andro為中心, 並冇涉及M78故事!
而今次Ultra act化, 被魂限亦能理解!
相信比較hard-core fans先會入手!
作為Ultra act改革後第一隻魂限, QC亦不用太擔心!
運輸盒

包裝

本體

整體上色良好, metallic green"立立令"!

眼罩下有對眼!

可動測試

配件一覽, 手件為近期最多!

胸甲

魂stage對應件

武器

pose time!

With Zoffy!

借甲!

惡搞...又要威, 又要帶頭盔!!

後記:
Ultra act Andro Melos質數比起以往魂限都有所進步, 只可惜其知名度不高, 比較冷門!
看來Andro系列短期都只會得Melos一隻, Wolf, Mars, Flore都係要等下先!

下回預告, 將會係今個禮拜嘅Ultra act Ultraman ver 2!!
敬請期待!!
呢隻Andro Melos真係幾特別,又可以同Zoffy做聯動~~~:71:
好詳細既分享:71:
不過hercules兄你差一點無講,而唯點都係小弟入咗呀隻melos最不滿既地方,就係腳踝竟然只有一個前後方向既關節:53:
咁樣腳板貼地能力較低,亦令到擺出黎既pose無疑會變得唔自然:79:
終於等到師兄出post!:71:
呢隻Andro Melos真係好正,我自己都有一盒:52:
仲有稍微更正一點,Andro Melos有分一二代,
第一代是zoffy,胸前是沒有徽章的,
而第二代則是步諾瓦,胸前是有徽章的,而徽章則是zoffy賜給步諾瓦的,
所以基本上下圖的合照是沒有可能成立的!
好似出得唔錯,吉田又要各位撲一餐.....
期待jean killer:35:
回復 4# 圭圭圭
謝補充!:64:
Andro嘅資料小弟真係非常缺乏!!:68:
回復 3# timothy276217
謝tim大支持!:64:
其實唔止一個前後關節, 仲有一個旋轉關節!
但礙於造型問題, 其可動幅度不大!

回復 2# pein
謝pein兄support!:64:
回復 5# saga522
吉田, 小弟預左三四五去撲!!
Jean Killer就等到貨!
回復  timothy276217
謝tim大支持!
其實唔止一個前後關節, 仲有一個旋轉關節!
但礙於造型問題, 其可 ...
herculesanakin 發表於 23-7-2012 06:57 PM

竟然:Q 返去等我再大力d扭下先:43:
好詳細既分享
不過hercules兄你差一點無講,而唯點都係小弟入咗呀隻melos最不滿既地方,就係腳踝竟 ...
timothy276217 發表於 23-7-2012 04:28 PM

tim兄其實腳踝係用ball joint構造, 不過好似俾d油"痴"住:69:, 要用d力先鬆返
thx for sharing, hercules兄:71:

希望大家都可以順利入手到隻吉田ver 2.0:o
:70:jean killer 小弟珍惜买唔落手,恐怕迟D又要高追。。。事关你地经常将D相影的咁正!
tim兄其實腳踝係用ball joint構造, 不過好似俾d油"痴"住, 要用d力先鬆返
big9kan 發表於 23-7-2012 08:30 PM

多謝BIG9KAN兄提點,依家隻腳總算可動多少少:43:
第一代是zoffy,胸前是沒有徽章的,
而第二代則是步諾瓦,胸前是有徽章的,而徽章則是zoffy賜給步諾瓦的,
所以基本上下圖的合照是沒有可能成立的!
圭圭圭 發表於 23-7-2012 04:46 PM

恕晚輩直言,圭兄推論犯左根本性既邏輯錯誤:77:
"第二代步諾瓦,胸前徽章是zoffy所賜"所言當然正確
但最初菲sir跌落黑洞,被步諾瓦所救,借出盔甲時
乃至及後菲sir交還盔甲,但未回光之國賜贈徽章之間,絕對成立上述合照處境
:74: 所以我們只能總結:縱然有徽章絕對唔係佐菲,但冇徽章亦未必一定係佐菲
…sorry,純搞笑!:DD

講番隻Melos,雖然家陣先七月,但絕對係小弟今年三甲!:love: 係衰高左d…:(
支持 Ultra Act 分享~~~~~~~~:71: