Toysdaily 玩具日報

查看: 17758|回復: 45

[玩具報告] 詳盡報告第十二擊---------------憤怒吧!顯現你真正的實力!!SHF孫悟飯

當成為完全體的斯路決定舉行一個前所未有的殺人武術大會之後,悟空等人便立刻進入精神時光屋裹頭修煉,務求於最短的時間內領悟到超越超級撒亞人的真諦:* 修煉期間悟空兒子悟飯不但成為了第4位超級撒亞人,還給悟空意外地發現悟飯身上隱藏著一股比自己更厲害的能量:Q 最後悟飯也如悟空所想以壓倒性的力量打敗斯路,而這壓倒性的實力的由來,正正是因為悟飯已經突破了超級撒亞人的境界,成為了超級撒亞人2:!

今次的外盒採用了和上年sdcc悟空差不多的設計,並以紫色為主:) 因為是外國動漫節的限定玩具,盒上的文字都是用英文表示:o 本品的悟飯本體是用了對斯路遊戲時的造型,相信龍珠粉絲們都知道是悟飯主動要求其師傅魔童賜予他這一身的打扮:handshake: 配件方面有兩對手首,白斗蓬,超級撒亞人2的頭,和額外五塊表情,不算失禮:78:

今次這一隻悟飯與之前通販那一隻最不同的地方莫過於顏色:( 這sdcc悟飯的衣服都探用了比較接近卡通入面的顏色,例如衫褲變了較深的紫色,腰布帶由紅色變了淺藍色,鞋變了深棕色等:shiny: 皮膚也像sdcc悟空曬黑了不少:DD 白斗蓬和超級撒亞人2的頭髮也分別上了較重的陰影:love: 其實大家細心小小看看超1的頭頂的頭髮與通販的比上來也有多少少陰影呢:76: 當然最重要的變動就是沒有了通販那隻臉上礙眼非常的墨屎:ar: 身高方面當然是一樣的,從圖中可看到SIC 極魂的555怪人horse Orphnoch差不多高:shy:

基本上要替超一/二的頭換上其他表情就必須先扎額前的頭髮拆下來:Q 幸好分割位置尚算設計得不錯,不像杜拉格斯般難看:oh: 唯一不滿的地方就是為何欠缺了張口直望的表情:74: 可動分面可算十分好,劇中不少打鬥和出招動作都可做得頗自然,不過此等表現只限於未著上白斗蓬之前:unhappy: 由於整件白斗蓬是硬膠製造而成的,一旦著上後上半身的可動便大打折扣:53:

因為得到了最強的能量,悟飯因此變得自大起來,使精神崩潰的斯路自爆而間接導致了悟空的死亡:55: 雖然最後被復活的斯路重創了手臂,慶幸地最後也得到了悟空精神(?)上的幫助以龜波氣功完全擊敗了斯路:71:

後記:這次的悟飯是第二隻SDCC的限定,因為只有外國貨源的關係,來到香港的價錢比起當地貴得多:68: 但實物一旦拿上手,看到例如鞋,衫褲與腰布帶的顏色用回動畫的修改等等,身為龍珠粉絲的小弟又會有一種說不出的興奮:43: 再加上之前那一隻通販已經被炒了上天及笨大已經公佈會推出斯路,還未購入之前的大大不妨考慮一下這一隻,免得又再錯過機會呢:77:

我對悟飯既愛令我入咗兩盒:love:
兩隻拍埋一齊
通販果隻好似曬到甩色咁:DD
Timothy 兄好分享~~~~~~我比較鍾意深色嗰一隻~~~~~~:71:
睇見隻通販版悟飯真係:70::53::56:
點解笨大可以咁樣對待龍珠架!!!!:79:
笨大連限定都做到半桶水, 超1頭髮真係望左好耐都唔覺有漸變:38:
拍埋一齊真係高下立見. :59:
我對悟飯既愛令我入咗兩盒
cybster 發表於 19-7-2012 11:30 PM

Cybster入咗兩盒:Q
超級粉絲真係非你莫屬:71:
兩隻拍埋一齊
通販果隻好似曬到甩色咁
cchong420 發表於 20-7-2012 12:32 AM

多謝420兄十卜:43:
老實說今次這隻sdcc限定怎看都是大比數勝出:67:
Timothy 兄好分享~~~~~~我比較鍾意深色嗰一隻~~~~~~
Somebody_Ex 發表於 20-7-2012 01:23 AM

多謝Some大支持:77:
所以有不少買咗通販既大大都入埋哩一隻啦:35:
睇見隻通販版悟飯真係
點解笨大可以咁樣對待龍珠架!!!!
空月 發表於 20-7-2012 10:18 AM

任何野都留一手,笨乂真係令人好可恨:67:
笨大連限定都做到半桶水, 超1頭髮真係望左好耐都唔覺有漸變
fatcheong 發表於 20-7-2012 10:55 AM

嗯,不過整體黎講成隻玩具小弟都接受的:52:
將所有超西拍埋一齊通販悟飯顯得好格格不入,唔通真係要買SDCC版,但買得悟飯又要買悟空,大工程囉!!!!
將所有超西拍埋一齊通販悟飯顯得好格格不入,唔通真係要買SDCC版,但買得悟飯又要買悟空,大工程囉!!!!
iorik 發表於 20-7-2012 03:08 PM

我本身已有兩隻普通悟飯~~睇完呢度D靚相都忍唔住入左隻SDCC版~~:71:
可能賣返一隻普通版出去~~雖然唔知賣都幾多~~~

悟空就太貴啦~~~普通版算了~~:42:
等超2悟空好了
好正好毒嘅post, 呢隻sdcc悟飯超正......好在已入手鳥~:)
我本身已有兩隻普通悟飯~~睇完呢度D靚相都忍唔住入左隻SDCC版~~
可能賣返一隻普通版出去~~雖然唔知 ...
danielon 發表於 20-7-2012 03:27 PM

今日已買咗sdcc悟飯,而原本盒通販我打算襯佢仲值個錢就賣咗佢。
Very nice post. Support! I have the first ver. of SHF孫悟飯. The new one is much more appearing. Preordered SDCC SHF孫悟飯, can't wait....
拍埋一齊真係高下立見.
Hikari 發表於 20-7-2012 12:46 PM

無辦法,如果不是這樣就無法吸引粉絲們再買多隻:59:
iorik 發表於 20-7-2012 03:08 PM

其實小弟都覺得哩個係笨中既陰謀,無論係膚色或外盒的改變都可以略知一二:54:
我本身已有兩隻普通悟飯~~睇完呢度D靚相都忍唔住入左隻SDCC版~~
可能賣返一隻普通版出去~~雖然唔知 ...
danielon 發表於 20-7-2012 03:27 PM

又有大大有兩隻悟飯:47:
睇黎真係有好多大大鍾意佢:43:
依窕賣返隻舊既出去好可能可以買隻新既SDCC:68:
好正好毒嘅post, 呢隻sdcc悟飯超正......好在已入手鳥~
ray文 發表於 20-7-2012 03:39 PM

多謝RAY兄既讚揚:77:
唔知你又點睇哩隻悟飯呢:73:
Very nice post. Support! I have the first ver. of SHF孫悟飯. The new one is much more appearing. Pre ...
squll 發表於 21-7-2012 01:28 AM

Thank you very much for your support Squll bro:64:
I think it's irresistable for any Db fans from not buying this SDCC version:75:
死火啦!我都想入多隻呀:50: