Toysdaily 玩具日報

查看: 11180|回復: 14

[玩具報告] 電氣改造人間~SHF 幪面超人Stronger~

七月中旬推出既SHF昭和第七人~~幪面超人Stronger.就個人觀點,我本身對昭和系既Stronger係冇太大興趣,因為我只係中意昭和既1號,2號同V3.不過睇完TD咁多師兄既post,就忍唔住買咗隻返屋企玩,咁唔到呢隻SHF確實令我有一種無名既興奮,全因那型爆既特效件.哈!呢個亦都係我冇後悔買佢返屋企既原因.但係亦都因為咁,我決定後追未入手既亞瑪遜同Sky Rider,以及入手未來推出既昭和幪面超人,相信又係一個頗難行既路.

幪面超人Stronger,變身者為城茂.城茂因好友沼田五郎被邪惡組織黑撒旦抓走改造卻失敗而死.為咗替好友報仇,城茂接受黑撒旦既電氣人改造手術,而改造成幪面超人Stronger.而城茂成功喺宣誓式之前逃脫,並展開挑戰邪惡既熱血故事.Stronger獨特既獨角蟲造型,體內殖有高性能發電裝置,可自由運用各種電氣攻擊,甚至可藉由雷電補充能源.

一直以來SHF昭和幪面超人既水準都係平均以上,往往帶嚟驚喜,今次亦唔例外.全身關節皆非常順暢,冇過緊或過鬆既問題.新既肩甲設計亦加強手既可動,但係兩塊肩甲好易跌落嚟.而且礙於胸甲既設計,影響咗頭部既可動,呢個可以話係唯一既不足之處.另外上色亦非常仔細,冇太大既油出界問題,只係我覺得太膠.雷電既特效件亦都非常吸引,不過小心會玩到斷.整體上,Stronger亦係出得非常好既SHF.

外盒設計

配件一覽

裝上雷電既特效件

Electro Fire!!

Stronger電Kick!!

我現有既SHF昭和幪面超人

未來既路,再難行都要行落去!

後記: 暑假開始,每日補課既生活真係頗難捱,過咗七月就會好好多喇.嚟緊七月仲有幾隻SHF推出,宜家要決定點樣取捨,喺金錢短缺下選擇買邊隻喇;)

題外話: 幪面超人W終於喺嚟緊既星期六開始喺三色台播,又可以重溫一次呢套咁正既劇喇!來細數你既罪孽吧!送上一張劣圖吧;)
Good post 呀 Leo 兄~~~~~~:) 我啱啱返黎隻 stronger 重未開~~~~~~:DD
W影得好好呀...隻stronger亦係shf中做得十分自然的一隻...開始有小小想買的感覺:71:
Good Pic Good SHows :71:
頭像被屏蔽
Support! Stronger的確出得非常好!
張W的確影得唔錯:!
回復 2# Somebody_Ex
多謝Some大支持;)期待Some大為Stronger開盒後影既靚相~~

回復 3# 老文
多謝老文兄支持;)張W我影完都好中意~~~
回復 7# leo_yamtszfung

客氣...都要你影得好feel..我先有得支持:71:
回復 4# toy4jeff
多謝支持~~

回復 5# EricBanana
多謝支持;)希望未來出既昭和系都可以保持水準同驚喜啦~~~
Good post must support! :71:

For Stronger, I will wait for Charge-up Vers... :shy:  So, this normal one can skip.  :)
Stronger SHF looks great! Support :handshake:
回復 10# Douglas.M.Saint
多謝德哥支持;) Charge Up睇嚟都係限定架喇,我就有呢隻就得~~

回復 11# insomniac
多謝支持;)
Support CHing令相正post:71:
stronger好型!最後一張都好正!
補課真令人傷心...:79:
D相影得幾好,特別係W:71: