Toysdaily 玩具日報

查看: 9467|回復: 15

[分享討論] 平心而論大家覺得"復仇者聯盟"好看嗎?

頭像被屏蔽
未睇果陣滿心歡喜, 睇完之後滿心失望...... :oh:

英雄唔夠多發揮太少, 無特別驚喜, 無咩火花, 特別係鷹眼上艦攪破壞果段更是離譜!!!
頭像被屏蔽
話Avengers係一部一般娛樂片,我覺得冇咩異議;雖然個人黎講,覺得以大堆頭黎講,戲份分配已經算唔錯,除左CA之外,冇咩邊個係行行企企,多佢唔多少佢唔少...

至於話佢亂,實在係。一班事前互不相識既人,忽然話被拉埋一齊,根本係一盤散沙。你又唔信我,佢又唔順你;大部份時間係要亂。

但Avatar係「劃時代經典」既話,小弟就實在唔多覺...  如果話佢材料豐富,我都明;但佢有咩野咁新穎稱得上劃時代?

相反,如果Star Wars 4-6放返係70-80年代睇,實在係開創左唔少先河。講經典,居然及不上翻兜片如Batman Begins同TDK?奇哉。
頭像被屏蔽
如果係講特技效果,Avatar只係於成功使用3D技術;當然Avatar拍攝時有考慮到3D播放,所以效果更好。但之前只係3D技術未成熟,日後多片支援3D同Avatar並無咩關係。

但就以3D效果黎講;Avatar之前都睇過幾套,之後大家更加睇過唔少。3D效果真係咁重要?

相反,唔係特登要捧Star Wars,但Star Wars當時(70年代)既特效,好多係以有限科技加創意展現出黎。果d腦汁先至係劃時代,唔係花錢用科技就劃時代。

至於TDK...  除左Heath Ledger(直頭係令人不安!實在係強),個人覺得冇咩特別。我記得有外國影評話部戲「又過長但又趕場」,正正係個人對呢套戲既感覺。我知道好多師兄都鍾意呢套戲,只不過講下個人感受。
如果係講特技效果,Avatar只係於成功使用3D技術;當然Avatar拍攝時有考慮到3D播放,所以效果更好。但之前只 ...
呂品器 發表於 16-7-2012 11:03 AM

TDK印象的確深,但對我來說都唔及舊版1,2集經典。
我個人覺得套戲OK好睇,更有賞心悅目嘅部份!:shiny: 或者我係睇Imax巨幕版,又3D又勁音響 ~ 超正!:58:
如果把「復仇者聯盟」獨立看…
一定只能達到普通的水準…

但這是一個嘉年華,是步置多年的計劃,用多套獨立電影令你期待…
還未計算漫畫版的宣傳或作用…

當日電影上影後,TD小弟記得都有多個地方出現討論。
不過最後也會結論為…
美版家有喜事,熱鬧!每人有戲份!有笑位!沒有弄糟原本形象。

深度?人性探討?請看其他系列:78:你選錯電影了~
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
回復  呂品器

如果Star Wars是EP 4 ~ 6還有可能是經典, 但如果是EP 1 ~ 6那就是Darth Vader興衰史, Luc ...
Vendetta 發表於 16-7-2012 11:14 PM

第二集Batman dark knight的迫力真係一流!
頭像被屏蔽
音樂!好多人會分好多種類~!!
亦有啲人話根本唔需要,好聽就係好音樂~!!
至於電影~!小弟認為都要需要分類~!
至小我入場前會預左佢係邊隻~!!
復仇者聯盟基本上已經有個基本漫畫劇本~!
而世界各地嘅動漫故事簡單易明係比較多嘅~!!
好似變形金剛咁,拍左三集!我會諗夠喇~!你唔好再嚟喇~!!
但亦有朋友會話佢拍幾多我睇幾~!娛樂就係娛樂~!!
的而且確你喺大銀幕睇倒一大堆咁出色嘅特技係會幾開心嘅~!!
有啲人會話2001太空漫遊都唔知佢up乜,扮高深~!!
亦有人會話好感動,每睇一次會再思考多好多唔同嘅野~!!
所以每位入場前冇理由完全唔知自己大概會帶返咩出嚟~!
記得batman上集,原罪兄睇完喺依度讚不絕口~!
而小弟嘅睇法係好,不過唔會狂收,因為佢唔係男女老幼嘅娛樂片~!
有人入場睇諗住batman係娛樂動作片,點知講咁多人性野,佢亦有權叫搵笨~!!
總之都係依句~!入場前一定會預左睇乜野~!!:58:
音樂!好多人會分好多種類~!!
亦有啲人話根本唔需要,好聽就係好音樂~!!
至於電影~!小弟認為都要需要 ...
trumanso 發表於 21-7-2012 02:22 PM

係呀!
上次同各版友傾:77:復仇者…
    先知道「黑夜之神」原來都有一班人唔喜歡…

大家入場期待既野唔同,大家對英雄電影既定義唔同。

上面講左自己對復仇者睇法,之前都講過好多…唔再打啦~