Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: catcat

[3A/ threezero] [外拍] ThreeA Sniper ~之~ 威利在哪裡?

頭像被屏蔽
猫兄有關THREEA 既問題想請教你

近日有個新頭雕,可惜冇冬姑,想問問HT 既冬姑裝吾裝到落THREEA 既身體上

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 26amp%3Btypeid%3D28

謝猫兄
猫兄有關THREEA 既問題想請教你

近日有個新頭雕,可惜冇冬姑,想問問HT 既冬姑裝吾裝到落THREEA 既身 ...
cheukkh 發表於 14-7-2012 09:35 PM

是可以的,沒有問題。

不過師兄準備點襯?

因為一般頭雕放上重舊化嘅3a身上好難夾個播。
頭像被屏蔽
是可以的,沒有問題。

不過師兄準備點襯?

因為一般頭雕放上重舊化嘅3a身上好難 ...
catcat 發表於 14-7-2012 11:02 PM

係呀有幾隻舊TK頭,不過冇冬姑,想裝落BBICN TK身上。

因為其中一隻係YAMA頭,而家煩緊吾知點染黑BBICN TK件褸

猫大知吾知有乜方法染黑衣件褸?

係呀有幾隻舊TK頭,不過冇冬姑,想裝落BBICN TK身上。

因為其中一隻係YAMA頭,而家 ...
cheukkh 發表於 14-7-2012 11:32 PM

遲左回,見諒。

如果係小弟呢,就會選擇筆塗,咁至夾3a style。

溝兩隻深淺不同的黑和灰,用溶劑開淡一點,再隨意分幾層塗上,乾後用砂紙輕力擦,應可扮到原裝效果。:64:
回復 24# catcat

客氣了,我不是高手...:64:
好相一定要讚,, 我睇相唔淨係睇張相表面,,
我會諗埋拍攝者負出既心機同努力,,, :61:
頭像被屏蔽
遲左回,見諒。

如果係小弟呢,就會選擇筆塗,咁至夾3a style。

溝兩隻深淺不同的黑和灰,用溶劑 ...
catcat 發表於 16-7-2012 09:18 AM

想問多d,即係件大褸吾好染,而係用筆上色?

因為小第從來未試過diy , 可否告知用乜筆和溶劑?

有沒有相,供參考,在那裡可入手?
想問多d,即係件大褸吾好染,而係用筆上色?

因為小第從來未試過diy , 可否告知用乜筆和溶劑?

有沒有 ...
cheukkh 發表於 16-7-2012 01:25 PM

以下是小弟用"  兵人 筆塗 上色 教學 "四個 keywords係 google揾番嚟嘅帖,足夠師兄參考:

http://blog.sina.com.cn/s/blog_63567dd601010kzb.html

3a本身係舊化style,放心惡搞一通吧師兄,玩figure無所謂對與錯,只有動手後嘅快感。:71:
誠意多謝 C hing,配搭、攝影、取景、構圖,都一流!
誠意多謝 C hing,配搭、攝影、取景、構圖,都一流!
bababa 發表於 16-7-2012 03:18 PM

thx ching!!

過獎了,小弟受寵若驚。:64:
WELL∼雙精:71:
頭像被屏蔽
以下是小弟用"  兵人 筆塗 上色 教學 "四個 keywords係 google揾番嚟嘅帖,足夠師兄 ...
catcat 發表於 16-7-2012 02:13 PM

沒有對錯激發起我,用左一D吾專業既方法做起左:sleep:

THX 猫兄
好鬼正﹗很喜歡係水邊的幾張,好有心機﹗
你隻 sniper 企唔企到係平地度?我隻唔得,要下下找輔助工具。
WELL∼雙精
Dick.Po 發表於 16-7-2012 04:17 PM

!thx!! 版主!  :)

雙蒸~ 好易酒醉~
沒有對錯激發起我,用左一D吾專業既方法做起左

THX 猫兄
cheukkh 發表於 17-7-2012 12:14 AM

師兄好靚手工!:71:

玩得diy多好易上癮,恭喜師兄入坑!:$
好鬼正﹗很喜歡係水邊的幾張,好有心機﹗
你隻 sniper 企唔企到係平地度?我隻唔得,要下下找輔助工具。
vegeta 發表於 17-7-2012 08:44 AM

多謝師兄讚賞。:64:

小弟個隻企得好穩定,基本上比ht更易set pose,真係腳軟的話,試試滴兩滴aa膠落腳joint增加磨擦?