Toysdaily 玩具日報

查看: 1830|回復: 12

[分享討論] 這現像我聽人說得不少......

題外話:

早兩日一心去旺角買相機,
行經兆萬,
見街上有一條長長人龍,
由兆萬電梯(即近登打士街)直達豉油街口。
排隊的有男有女有中年有少年有白領有師奶有港人有南亞裔,
.....老實說,我當時真的想不到是在排 Hottoys 。

我有朋友在旺角開店鋪的,也紛紛問我怎麼回事。

後來回家,見有師兄出 post 說自己的親身經歷,說不斷有師奶問他在排甚麼,然後人排自己又排,更覺好笑。

正文:

回說我去買相機...
我當日到百老匯買 sony 的 Nex-5N ,
店內很多人,
因為一早已做足功課,一買一賣的,
過程十分順利。
只是,我明明身處香港,但店內說國語的人竟然比廣東語還要多!

---------這現像我聽人說得不少,但親身經歷,就很奇怪。

為買這部相機,我雖然不致於「節衣縮食」,但總算要計清計楚、
又要想清楚自己攝影能力能否配合、駕御得到這部相機,才決定購買。

同場卻有一位普通話人士在買 Nikon D800,
我聽到他和店員的對話,好確認他不會攝影。
然後店員教他不用理會所有功能,只調到甚麼自動設定便算。
再然後,那位人客一口氣買了兩部 D800 !!!!

---------這現像我聽人說得不少,但親身經歷,就很奇怪。

因為我想替這部新機多配一支鏡頭,
但百老匯缺貨,
我要沿西洋菜街到其他店鋪,隨行隨找。

我到了另一間店鋪,
問店員有沒有甚麼甚麼鏡,
那店員看了看我,
頭也不會去招呼另一操普通話的客人去了。

和之前一樣:

最後,
我買齊相機、鏡頭,開開心心的回家要用新相機拍玩具去。

玩到晚上,
和太太一同吃飯,扭開電視,
正播映不知是【鏗鏘集】還是【星期日檔案】甚麼的,
說到雙非嬰。

說到內地人早兩年千方百計要闖關,要來港產子。
令前線醫護工作壓力大增。
今天,闖關情況依然,
醫護人員壓力持續。

然後,當年的雙非嬰會成長,
這些雙非孩子隨年齡使用不同資源。
劇集訪問的家長哭訴:
由奶粉、疫苗到學位都和本地小童競爭。

---------這現像我聽人說得不少,如果親身經歷,一定很惱恨!!!!

稚子何辜,
我不想怨恨雙非小孩。
不過有時候,設身處地會很現實。

這陣子我和太太考慮要生小孩。
但這個社會,
要不,你就要做最窮的去爭援助、
要不,你就要發達。

偏偏我兩面也做不來~~~~~

香港就係一個咁光怪陸離既地方
但某程度上都係自己攞黎既
我認為每一個香港人都可以出一分力去改變成個社會風氣
聚少成多
一定有影響力
大家認為炒風不健康 , 咁咪唔好幫襯 , 唔好嘗試去炒囉
偏偏自己又唔爭氣又要比錢炒家 , 甚至炒埋一份

大陸細路來港是政府施政失誤
其實早年本地生育率不足政府先會引入大陸人口
保持返本地人口有正常增長
而家本地生育率好似回復正常
相信過橋抽板政策之下政府一定會或多或少控制所謂雙非細路
講遠左...
但始終
要我地親身去了解點解社會有呢 D 問題出現
始終親自要去發聲
去爭取
無奈香港好多人連了解都唔願意
莫講話企出黎為自己講野
搞到迫到埋身先發覺奶野
已經太遲

一言以蔽之
香港人的心態其實就係影響緊社會風氣主因
有時我地真係要問心
有 D 社會問題係唔係我地有份一手做成
國文洗腦教育都黎緊啦…(最好緊係反對到佢廢除啦!:angry:)
原來條龍排ht.....
香港人享受太平盛世太耐了, 可能要有一鑊嘢, 令大多數人都死得很慘很慘很慘才會覺醒, 建華8年+sars都未夠慘..........700万人得百零万登記選民你就知咩事.........不過今年選立法會應該會多返好多"大陸港人"登記&投票, 大陸已經為今年選立會做咗好多嘢:36:

樓主打算要生小朋友,先弓起你..1.你可以先確實懷孕後得到證明,便可以到就近公立醫院排期,你早D去就自然會有位.之後會有講座你可以上堂,期間你可以到私家醫生道照超聲波..唔會有問題!..2.奶粉其實有好多種.我小朋友飲"司敏兒/傑"我果頭都無試過無貨....我住青衣....3.我的小朋友依然有定期打疫苗(不論是私營或政府資助的)..依然有書讀...講完.
香港就係一個咁光怪陸離既地方
但某程度上都係自己攞黎既
我認為每一個香港人都可以出一分力去改變 ...
玩具 發表於 10-7-2012 02:40 AM

弊在依家d貨係運去大陸炒:42:
魔術師兄好彩你係今年計劃生,如果係上年想生個龍B的話,你既苦惱會延續一世!:67:

講真唔好話奶粉要爭、疫苗要爭、學位要爭,
宜家連落大快樂食個下午茶要爭、
簡簡單單搭程巴士地鐵又要爭、
連去露營都要爭!

惟一慶幸係我最鐘意食果間蛋卷舖仲未係太多人知,
唔係真係連少少人生樂趣都無埋。。。
:42:
見識過去年的人龍之後, 今次一看見兆萬外的人龍時已即時意識到是ht的了:DD

自由行的強國人太多了啊....光是由兆萬走到皆旺的路程, 走在旁邊的人傳來的對話聲恐怕都有一半是普通話orz
化啦!要化架啦!當睇唔到囉!唔係點jack?

依家唯有等天滅狗黨架咋!不過睇個勢時間都唔遠!
魔師兄,小弟成人覺得比上不足,比下有餘。

有得食,有得玩,湊下仔,夫復何求?

P.S.  有d公民責任,當然都唔好忘記!
回復 1# Garycharm
兆萬一見人龍9成都是HOT TOYS的了.

D800,你見人買,我幫人買都係咁啦,完全唔識,比舊錢你買盡佢就是...又有時人家唔係自用的,送禮也不少的.

D800,國內有高級陪影的,你自己可以同D女模特兒開開心心的談心,另一方面有師傅幫你SET好腳架,光圈,快門....等一切,然後等老闆你老人家按下快門就OK了,影得好的去參賽都可以!技術上都係你拍的麻....

至於生仔..個人角度,暗黑教育界的問題大於現在大家在吵的問題,也不用去到國民教育,通識之類的問題那麼極端,就中,英,數現在教什麼,如果你不是一個只看分數的老爸你也會發現有不少問題.現在香港的所謂教育沒有多少啟發成份,所以要談知識...有點勉強,說是技能嗎??考試技巧學生可能有,但很大程度只限紙上談兵...有一回跟台灣的朋友談起這問題,我的比喻是:見到廁所塞左學生係想唔到點解會塞的,因為沒有聯想,啟發的訓練,而學校亦在書本上講塞左之後可以點...但真係在面前佢地亦唔識通的, 因為無實戰過...
所以現在學校教的既非知識亦非技巧...要D後生仔花十幾年唔知學乜??
回復 1# Garycharm
兆萬一見人龍9成都是HOT TOYS的了.

D800,你見人買,我幫人買都係咁啦,完全唔識,比舊錢你買盡佢就是...又有時人家唔係自用的,送禮也不少的.

D800,國內有高級陪影的,你自己可以同D女模特兒開開心心的談心,另一方面有師傅幫你SET好腳架,光圈,快門....等一切,然後等老闆你老人家按下快門就OK了,影得好的去參賽都可以!技術上都係你拍的麻....

至於生仔..個人角度,暗黑教育界的問題大於現在大家在吵的問題,也不用去到國民教育,通識之類的問題那麼極端,就中,英,數現在教什麼,如果你不是一個只看分數的老爸你也會發現有不少問題.現在香港的所謂教育沒有多少啟發成份,所以要談知識...有點勉強,說是技能嗎??考試技巧學生可能有,但很大程度只限紙上談兵...有一回跟台灣的朋友談起這問題,我的比喻是:見到廁所塞左學生係想唔到點解會塞的,因為沒有聯想,啟發的訓練,而學校亦在書本上講塞左之後可以點...但真係在面前佢地亦唔識通的, 因為無實戰過...
所以現在學校教的既非知識亦非技巧...要D後生仔花十幾年唔知學乜??
前排返大陸, 成日有段白痴洗腦廣告, 係咁話 : 身為中國人我很自豪!!! :@
睇完真係想作嘔!!! :72:

中國人有咩咁自豪??? 少d毒食物我就真係柯尼陀佛喇! :o

d死中共大陸佬以為無限洗腦就真係可以洗得到? 我呸!!! :76: