Toysdaily 玩具日報

查看: 10497|回復: 2

膠既電渡清洗

各位...
我既電鍍百式好污穢...
用水抹過依然係咁...:no::no::no:
請問有咩清潔液可清潔電鍍既膠面呢...
感謝感謝...

ps. 我買左返去既玩具就係我個仔!我唔想買另一個啊...:sad::sad::sad:
用WD-40或籃威寶1比3清水抹啦!

回覆 1# 的文章

一般的污垢可試下用牙膏(傳統白色牙膏最好)或cif 潔而亮(第二建議)或稀釋水:藍威寶(3:1)(第三建議)...再用清水輕沬..(唔得再找我們幫手)

至於碧麗珠本來有矽油微粒..本來係打磨污垢理想媒體..但當中有石油製劑溶劑..對某些塑膠質料可能有未知副作用...

至於WD-40.....
http://hk.search.yahoo.com/search/kp?p=WD+40&fr=FP-tab-know-t&ei=UTF-8&meta=rst%3Dhk
不建議使用如WD-40,碧麗珠,HAND CREAM...等等的其他物品
尤其是WD-40,因為它對膠質會有腐蝕性....

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006070402412
除膠劑:WD-40是內含石油製劑成分的物質,因此本身有相當程度的溶劑作用,尤其是針對黏膠一類的物質。但它對其他物質的侵蝕力不強,因此可以放心在漆面或是金屬上(註:不是膠既電鍍)噴灑。.......因為它可以用來清除烤漆上的難纏殘膠,與諸如柏油之類的污點。