Toysdaily 玩具日報

查看: 4662|回復: 11

[個人收藏] SDX 劉備 粗糙改 真翔烈帝

由於有D位過窄, 有D位又過闊, 要預備BLU TACK和銼

由於胸甲太窄, 要如圖銼走

本來打算在主体腹部開洞, 但發現會連接駁位都鑽走埋, 所以腹甲兩邊銼凹算數

由於模型版腳套太細, 直接用模型版腳

面罩角飾接位完全不同, 亦要直接用模型版

肩位點"的"太大, 要銼細, 但要注意不可銼爛中間個洞, 否則用唔返原本的肩甲

修改完成, 開始安裝

完成

基本上係將模型的裝甲裝上SDX上吧?
有錢買時試下先~
咦, 0岩size嫁咩?! 係都唔錯喎
基本上係將模型的裝甲裝上SDX上吧?
有錢買時試下先~
御姐喵 發表於 2-7-2012 12:10 AM

YES, 基本上係將模型的裝甲裝上SDX上
YES, 基本上係將模型的裝甲裝上SDX上
redfish 發表於 3-7-2012 09:44 AM

紅魚大大整得好好...
有機會入返隻SDX玩下先...
:64:
成隻馬上型好多:66:
想問清楚樓主, 你所POST出黎的步驟係咪已經係全部? 其他地方唔駛改?
例如你用模型的腳的JOINT位0岩插落SDX度嗎?
2個金色胸甲中間夠位郁動嗎? 仲有咩地方要留意?
因為真係好想整一隻
前面兩個群甲可以改改, 會更加好!!
想問清楚樓主, 你所POST出黎的步驟係咪已經係全部? 其他地方唔駛改?
例如你用模型的腳的JOINT位0岩插落SDX ...
kyostanley 發表於 3-7-2012 10:19 AM

已經係全部
模型的腳板JOINT位SIZE和SDX的一樣
不過背包柱過細, 一定要用BLU TACK.
扭腰是沒有問題的(圖一), 不過下身甲柱過細也要用BLU TACK
最難控制的地方是磨模型胸甲, 和SDX的肩甲, 磨得太多就要報廢
冇睇錯樓主應該係可以換番成普通SDX劉備?

翔烈帝小腿同劉備小腿唔同, 樓主可以抽時間改埋佢:67:

我上年都有改, 不過好多位都係直接痴死佢算:58:
同埋改得最辛苦都係對腳, 銼到我天昏地暗先套得入SDX小腿:80:
腳掌又搞左一輪等比例好睇d
冇睇錯樓主應該係可以換番成普通SDX劉備?

翔烈帝小腿同劉備小腿唔同, 樓主可以抽時間改埋佢

...
reload 發表於 3-7-2012 08:32 PM

:(  其實我較懶, 又唔想完全破壞兩隻野, 所以求其咁改

這種改法, SDX可以砌返普通劉備, 模型亦都可以砌返真翔烈帝

回復 1# redfish

GOOD~~
精品帖一個
多謝大大分享