Toysdaily 玩具日報

查看: 21909|回復: 17

[玩具報告] 隕石來了! 幪面超人METEOR (SHF)

剛過去的星期日及一入了幾款FourzeSHF,今日看看~
(本是昨天分享圖片,但星期一晚身體不適,冇影相,對我來說,現也算極速分享了)

週身粒粒
功夫了得

MASKED RIDER METEOR

特殊技有3,分別是: 土星之環,木星之鎚,火星破碎器

使出前先要在右臂Meteor Galaxy推下按鈕後用左手食指認証,才能使出
煩到爆

入手前我已制作好木星(乒乓球+水彩上色),雖唔靚,但我滿意

我還想做個火星,但未找到合球體,土星就唔搞LU

PART 2

以換件方式表現Meteor Switch插於不同位置來展示必殺技

插在Meteor Galaxy時可使出 [Starlight Shower星光之雨] (姐係流星拳,當然冇星矢咁多發及咁快)

插在Meteor Driver時可使出 [Meteor Strike隕石突襲] (姐係Rider Kick)

不過我覺得佢最勁係變身後能化成粒隕石咁飛來飛去個招,又快又可打擊敵人

可變型工具Foodroid: Fulashake(奶借型)Burgermeal(漢堡型),shf版當然不能變型 (個漢堡是來自SHF Fourze電力型態
附送的)

玩評: 可動度ok,如右肩甲有可動設計就更好,關節鬆緊度滿意,上色就麻麻,我呢隻果d白色粒粒位上色後處理得唔好,唔乾淨,搞到d粒粒週圍好似有[星雲],問題只出現於雙腿位置,好彩影出來唔多覺,不過實物幾明顯,配件方面真係最少要比1個星體特效啦,1個都冇…,手首方面基本充足,只欠使出[寸勁]前那個掌勢,還有一個問題,腰及腿的分模位置留下了一大條長長的水口,如果唔係黑色的話都幾嚇人

METEOR的觀感:

初看圖片時覺得佢唔靚,點知看劇時佢又幾令我喜歡,因佢是用截拳道,動作又好似李小龍,加上叫聲,
幾正,,雖然現在還是覺得外型麻麻,但動作答求合晒口味,類似情況就好似電王咁,個樣麻麻,但打架時的爛仔交動作幾有趣,又有新意又吸引。2012新拉打圖已出,外型同樣麻麻,希望到劇出時,呢類化學作用繼續能發揮就好了

好型呀d相 like!
你都影得好快呀∼∼
自製特效有心機∼∼
你都影得好快呀∼∼
自製特效有心機∼∼
yin 發表於 27-6-2012 14:48

昨晚一次過搞好 由2200 影到2355
自製特效就星期6弄的,最煩係溝色 最幣係我油得唔靚
good post, support support:61:
我都想整effect件~~~
不過球體好難整~~~:help:
頭像被屏蔽
Support! I also got my meteor today, the price is very good for me...
加了特效零件果然感覺更棒呢:shiny:

明明佛賊每個開關都有兩個附送, 但meteor galaxy又沒有造成三個按鈕另外有分開推上去的交換零件... 偏心呢...
加了特效零件果然感覺更棒呢

明明佛賊每個開關都有兩個附送, 但meteor galaxy又沒有造成三個按鈕 ...
手榴蛋包飯 發表於 28-6-2012 11:24

那個位太細 如果要做到可推動 可能難d掛,如要用換件式,那未要多3塊Meteor Galaxy,咁好似又太過多,造比我地咁呢隻玩具又唔知要貴幾多,現在這樣我都接愛了,shf的細緻度始終唔高
E隻野加隻雷電FOURZE真係好似唔錯.....我都有D想入呀- -(2隻我都沒有)
個自制木星好正呀,第1,2張我以為係PS黎
Thanks for the report AJ bro~ :71:

Will u get the BM 12" Meteor??
Thanks for the report AJ bro~

Will u get the BM 12" Meteor??
fktuen 發表於 29-6-2012 00:05

u wellcome
m記body怕怕,佢d12"又超貴,唔會買
but m記d昭rider反而有興趣,因為除衫/換body較易,我現在等緊super再販中

pein兄,好似我咁買個乒乓球試下啦 好易呀
居然連木星都整到gum真...:50:

AJ兄, 太強了! :64: