Toysdaily 玩具日報

查看: 12157|回復: 19

[改造交流] Gundam Age 2 妖天使 (P.2)

結婚前, 有多D時間砌模型。結咗婚頸兩年都只係砌咗一隻新安洲。
年半前太太有咗, 基本上唔可以砌模型同噴油。極其量, 都只係砌RG素組加gundam marker劃線, 已經好開心。
所以尼幾年都係買玩具多。
但係玩具又越出越貴.......

近來HG Age價格非常合心水, 一舊水多D有交易, 所以入咗幾隻玩吓。

Age嘅機設, 先唔講似唔似以前嘅高達, 某幾款外型幾好, 例如: Age 1 Spallow Titus, Age 3 Orbit, Age 2 Dark Hound, Age FX.
而UE敵人嘅機設, 直頭一流, 統一風格, 無乜歷代機體嘅影子, 可惜模型出得唔好。

有大大講過Age嘅機設, 有機戰風格, 我都覺得係, 可能由於機設夠誇張。

今次嘅HG, 唔知算唔算改造, 總之左砌右砌, 左溝右溝。

首先係Age 1 Titus
第一印象係大隻佬, 第二印象----死矮仔
所以要改到再誇張, 高D。
模型: Age 1 Titus + Gundam OO OVA 肥仔機 X 2 (只用大鉗)

有D曉擊霸Boxer嘅影子

手臂close-up

前臂可以有兩個方向

腳部close up

好動範圍不受影響, 但係手腳太重, 難擺post

第二隻 Age 1 Spallow
第一印象>>>忍者
模型: Age 1 Spallow (頭身腳) + Age 2肩膀 + Age 3前臂
Stealth mode

Attack Mode

忍者飛鏢???

Age 2 Normal.............本身機設無乜特別................所以又係整到佢誇張D。
因為個駁頭用咗係Age 1 Spallow度, 所以用咗Age 3駁頭, 又幾夾。再加上OO OVA嗰架飛機....

飛機mode, 算把啦

Age 3 Normal ...........................
最後買咗另一隻併埋一齊

背影有D似OO

大合照

另加敵人1隻

對翼共條尾加長咗
原本嗰樣
個人鐘意你隻 Spallow ~~~~~  :71:
個人鐘意你隻 Spallow ~~~~~  :71:
nice collection.  support.
個人鐘意你隻 Spallow ~~~~~
goahead 發表於 20-6-2012 11:34 PM

x 2 :71:
果然係age系統引導出嘅裝備
age真係百撘無極限
我覺得AGE-2和妖天使勁夾啊!!
回復 1# seleven

大讚
是比原設感覺還好的改裝
COOL~~
Very creative :71:
肥仔機 令我唔少靈感
nice DIY :71:

您的帖子長度不符合要求。
最後一隻 如果改 白黑色的話似多魯基斯1多d:x

先多謝各大大
其實幾隻都重改緊

Titus >>
雙鉗可換做鑽頭, (類似天元突破, 當然無Giga Drill咁大), 再配LBX嘅圓錐型Effect parts。鑽頭嘅做法, 暫時係用長條薄膠片卷成, 就好似甜筒咁樣。
配色方面, 紅色轉深紅。4隻鉗用深藍, 顯出外加裝置嘅概念。

Spallow >>
整體概念, 好似以前BB戰士, 分輕裝, 重裝
原spallow > 輕裝忍者
Stealth mode 忍者
Attack mode 忍者
heavy Weapon mode:
1) 加M1兩把斬艦刀(放喺背包度)
2) 用Age2後裙做小型護盾, 可放於手腕或後裙上
3) OO武士道嘅武士刀型光劍, 放於護盾內(已有兩個位放光劍)
配色以深藍/黑為主, 關節就深灰, 前臂及小腿就淺灰, 即係一般忍者配色

Age2 >>
已改為用妖天使雙腳及前臂, 前臂內加光劍
配色可能係鮮紅

Age 3 >>
暫定全白色 > 多魯基斯3
重諗緊點改, 大方向, 可變裝人馬
AGE其實先至係真正既GUNPLA BUILDER呀! XD
幾特別的設計!!!!