Toysdaily 玩具日報

查看: 10830|回復: 52

[玩具報告] GTO的第一隻星戰兵人 - 白卡華開盒report

我發覺我專買冷門野...

其實我睇星戰頭3集果陣仲好細
所以對星戰無乜深刻印象
前傳亦無乜大愛
反而我就幾鍾意佢地嘅人設
特別係赤武神同克隆兵
克隆兵個design到依家都唔out fashion
又可塑性大(即係適合惡搞:p)
所以成日都想入返隻
可惜兵仔不論Sideshow同Medicom都炒到好高價
Sideshow舊野又軟腳
Medicom舊野又脆
唯有期望新品
響呢個時候
上Sideshow網發現有一隻克隆兵指揮官就快出
個樣又比較接近兵仔
好有兵仔大佬嘅味道
如是者琴晚就入左第一隻星戰兵人 - Commander Bacara啦

順手講下白生嘅資料(節錄自台灣Star Wars網)

Commander Bacara 巴卡拉指揮官/Unit 1138: 銀河陸戰隊(Galactic Marines), 由奇-亞地-蒙地(Ki-Adi-Mundi)將軍指揮, 複製人戰爭的進展在共和大陸軍中看到了加強的多樣化經營。複製人士兵變得更專業化, 而特戰部隊則由任務內容和特製的盔甲區別。在其中一支最令人畏懼的多功能部隊, 就是在奇─亞地─蒙地將軍和複製人指揮官巴卡拉的統領之下的銀河陸戰隊。
陸戰隊綜合訓練了太空和地面戰鬥, 並且精通零重力戰鬥, 這些士兵也在第一批新裝備和戰鬥裝的戰場測試其中, 在新玻那列克斯之役中, 他們標準的太空士兵動力裝的使用被良好的紀錄下來: 當服裝的武器系統失效時, 士兵使用其機械肌肉與敵方超級戰鬥機器人進行徒手攻擊, 並用他們大型的操作器撕裂它們。因此陸戰隊培養出一種兇殘的名聲, 而這正是巴卡拉尤其欣賞的。
阿爾發轉換他天生的獨立和基因馴服改造的缺乏, 成為強調個體性和創造力的支配關係。對此, 巴卡拉熱情的接受。而奇─亞地─蒙地在好幾次的場合中, 發現到巴卡拉積極想成為卓越複製人的意圖。

講完, 睇相~

先嚟boxart同內籠

盒唔太阻定, good!

再嚟個配件一覽

3支槍, 兩隻蹲個腳掌, 11隻手同地台
配件非常夠玩

人偶造工ok啦
頭盔官圖個辨面長D闊
呢家有D走樣
最大問題係腳掌
12吋人偶腳掌唔用ball joint其實真係好難企
擺個站姿都要攪好耐仲要唔太穩
Sideshow係咪應該好好執下呢點呢?

白生配備3支唔同尺寸嘅激光槍, 其實白生嚮成套前傳3裡面只係出得果幾秒, 用過1支槍咁大把, Sideshow出夠3支都算係咁

第一支, 手槍一把, 舊化唔錯

第二支, 戲裡面唯一用過嘅衛鋒槍

第三支, 相當有霸氣嘅重型步槍

好介紹完畢, 睇相~

呢個figure其中一個賣點就係有超多手型可替換
可以玩好多惡攪野~

動L pose又得~

扮球證吹你T-foul又得~

出死光又得~

同悟空合體又得~

連嘰嘰上身又得~

絕對係新一代12吋萬能key

總結:
整身造型唔錯再加上玩味十足, 係對腳掌扣晒分, 如果鍾意星戰, 科幻兵人或者鍾意玩惡攪嘅話, 入啦!

長官報告完畢, 收隊~

佢好似係跟Order66 殺"壽星公"Jedi既白兵。
佢好似係跟Order66 殺"壽星公"Jedi既白兵。
個Body好似比以前進步
Thanks for yr details report :71:
真係走左樣喎!:58:
我覺得咁多隻白兵,佢算係最樣衰嗰個
有心報告,有文有靚相,十卜GTO大:71:
:71:

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 4 字節 系統限制: 15 到 10000 字節
小弟好鐘意睇開箱評論,至少無$買都可以了解一下。thx GTO ching!!:71:

Sideshow都算興時並進,見佢越出越靚,變得好期待隻boba添~:43:
雖然我吾係沙窩fans , 不過呢隻睇落都做得吾錯 , 最緊要多謝大大既分享 , 有時吾買都可以睇下 , 八卦下 , 謝謝 !!
Very nice figure
愈出愈有.........................
我發覺我專買冷門野...

其實我睇星戰頭3集果陣仲好細
所以對星戰無乜深刻印象
前傳亦無乜大愛
反而我 ...
GTO 發表於 11-6-2012 12:53 PM

呢隻我都有入:he:
我都算係半個星戰迷, 但只限電影, 不過SS有時出埋卡通入面果啲又確係幾正 (例如Bly、Boiler set....)
最衰就係佢啲trooper、commander出到好似七彩蝦條咁, 一模多角式, 幾魚一隻都費事諗, 入咗先, 入吓入吓而家都唔敢數有幾多十隻喇........:DD
好野來.......可惜無訂, .........:71:
Hi brother, You just need to fill in some sponge inside the calf and the figure can stand firm, please try.