Toysdaily 玩具日報

查看: 12327|回復: 10

[詢問] 紫外光燈UV燈用來展示MG Unicorn Gundam 2號機 Banshee Ve. ka 最終決戰仕様

請問有冇師兄買了紫外光燈(UV燈),用來展示隻小説版2號機最終決戰仕様 ,能否做到類似官圖發光時的效果,我昨天已到過深水埗找紫外光燈,但其中一家店長建議我到旺角金魚街找,而且他說價錢不非,要1xxx,有冇師兄有養魚及有紫外光燈,可否告知我效果,價錢及可在那買?或如果成本效益低,有否代替品?謝謝!:64:
我對依方面唔熟 但係點解你會選擇用紫外光燈 而唔係一般LED燈 或者係光管外面加一層紫色透明膠黎做依個效果? 除非你想有殺菌功能....
GOOGLE試下用「紫色燈管」查一下 可能幫到你
我只係得一般版MG,所以幫你唔到
不過你可以試下帶d剩件/邊框去有關商鋪到試下照丫:78:
我之前試過幫公司買過紫燈光管 (不過個名叫BLACK LIGHT 而不是PURPLE), 都係20-30枝, 一千蚊是十分專業的吧. 師兄可以試下五金店睇下有無? 或者好多賣燈/光管的地方都應該有. 不過唔知做唔做到你想要的效果.
謝謝大家用心的回應!:64:事源是官網那幅圖,它的註解是Photographed while illuminated by a special fluorescent light !
去ssp 鴨X街 有電腦用UV 光管賣  連牛連線100 攪掂
當然要好暗既環境個UV效果 先好

No need UV light, blue or purple LED is fine.