Toysdaily 玩具日報

查看: 31559|回復: 45

[玩具攝影] SDX 皇騎士 皇高達二世 玩評報告 塈SDX最近四隻限定之新post舊相

早兩日為慶祝皇騎士二世係日本出貨
小弟(終於)開左f91玩
遲左咁多, 都唔係幾好意思, 所以今日一收到msg就去拎佢。
皇騎士 皇高達二世:35:
首先,講下小弟最近玩sdx既小小感受。
老實,我玩既玩具line,除左shf之外,大部分都係d小眾野,無咩人喜歡。
小眾野有樣好就係唔洗點炒,我買得輕鬆,唔洗趕住買。當然有時少到無貨都試過。
但sdx對我黎講,一向都係一條就死既line,我用心支持,希望佢繼續出落去,多d人玩。
但之從Z劍士事件後,sdx成為左炒家新寵兒。
我對此感到痛心。
因為炒家多,所以依家有sdx都必定先訂,無得好似以前咁,睇左現貨先決定。
最後,為玩家獻出此post。
此post圖不太多,但口水應該多過浪花,講留意。

盒面,這一次用了啞面配上金字,很華麗的感覺。唔計厚度的話。

一如過往,sdx的box art做得到位,插圖、相等,不會令大家失望。

好耐無見的sdx卡,我對上一張是第一隻sdx騎士高達的。
但依家唔係閃卡。想要閃卡要問冠希。

後背係資料,我唔知咩故事背景。不過睇中文應該都係亡國皇子,為父報仇,復國之類的大路野。

感覺又單薄了。
只有一層。兩層比一層鬆化。幾時先有三十三層呢?

正面相,上色問題,我這一次還好。
看到日本香港有玩家中伏甚深。
當然,上色花左,有污痕是無可避免的。
萬幸,我沒有水口未批的問題。

袍對於sdx黎講,已經好成熟。不過油印係軟膠上,我始終覺得油得唔夠實,好似會甩咁。

配件一覽
馬仔一隻
左手: 握拳 v手勢 打開手掌 握劍手
右手: 握拳 拎酒杯手 打開手掌 握劍手
袍 連袍關節
眼: 瞇眼 望左 望右
稱為聖杯既爛石酒杯
劍盾
長劍
上馬用插座

不用懷疑,劍插入盾,是會弄花的。
但唔通我唔玩咩,小小花痕,豪畀佢。

上色好靚的確係要讚的。
ps 劍好似有個女人樣係度,我係咁認為的

白馬王子是女人想要的。
但依條白馬王子,我作為男人也是想要的。
白馬造型比之前Z劍士的馬要好。
當然,z的馬眼神是比較可愛的。
而佢一身重鎧就知佢係貴族馬啦。

馬尾唔同z的那隻,用了ball joint,可動性高左。

[img]h[/img]
眼神的確係惡左少少XD
不過幾有型
順帶一提,除獨角外,其他羽毛都係用左軟角,無咁易爛。

seat座好緊要,今次用左新方法。
唔係就咁插。(好似好有味的說話)
係要用個seat關節插。
有ball joint有左可動性,
不過只係少少,分別其實都唔算大,好過無咁啦。

試上馬

依張係扮閃卡果個經典pose
但雖然馬頭的可動已經算係咁,但30度左右已經係極限,想好似閃卡咁45度up就難左少少。
不過三隻腳都可以平衡到,我都幾勁。哈哈

頭盔後面,好似畀人斬左一刀咁。

玩劍。

酒杯其實幾過癮。
但感覺佢係爛既杯。。。

有酒飲真係開心。

整體黎講。
唔計大蛋運氣成份。
依隻皇騎士係上色分面的確可以有9分。
注意,我既意思係上色設定,唔係實體上色。
好運的話,依隻真係好靚,少少反光,閃閃地,感覺好實在。
關節如最近sdx差不多。
但問題都係手首方面,比較易甩出黎。
肩甲同f91一樣都係用左雙重關節,可動好好,唔洗好似f91要換甲,所以唔錯。
f91用雙重關節,我玩到講粗口。
前裙甲也有雙重關節,增加了腳向前後的活動能力。
馬仔都有更新既地方。
係fans不容錯過,當然你多錢到洗唔晒,都可以買。
其他無愛的人可以慳返,始終依隻野太貴。(當然,可能我窮)
最後,上色好的皇騎士的確對fans黎講係物有所值,唔奇怪點解日本會少少炒起。
訂左既人好似好多,不過我真係唔信香港咁多人玩sdx。哈哈。

另外
想睇Z劍士、聖機兵同F91的人
可到我依個post
http://toysdaily.com/discuz/thread-183790-1-2.html
我都覺得貴在上色同雕花,出得靚如果又qc好,真係無話可說,應該fans貴都覺抵...:71:
Sadly the recent SDXs doesn't come with a stand anymore :42:
:71:~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
d相好正:shiny:
點解我仲未收到msg去拎:no:

o岩o岩頭先攞左喇~ qc問題一定有, 但出奇地少而且微小, 其他要有華麗上色o既地方都交足公貨~

但我發現佢都幾多地方關節設計作出微調, 好似頸位呀,膝頭呀,腳腕呀,裙甲呀咁~ 無原地踏步~ 好事~!
馬仔都正, 好開心見到BANDAI有擺心機落去, 成只馬同之前Z o個只無論造型及關節都有加強, 修進, 但關節到某程度雖然仍有限制, 不過都係為左KING II 騎乘o個陣要穩固o的o者~
不過膀頭甲o既單薄同鬆弛真係玩得我又火又驚... P.S. 斗篷都係鬆到暈... XnX

再者... 愈來愈多膠... 少左合金... 攞上手玩o既貴重感又少左... OTL 不過... 無計啦... 趨勢黎...

整體哩~ 我都俾佢85分~ ^^
o岩o岩頭先攞左喇~ qc問題一定有, 但出奇地少而且微小, 其他要有華麗上色o既地方都交足公貨~
...
vearemember 發表於 30-5-2012 12:40 AM

的確有不少地方係有所改善@@
頸位都是最近改動 無以前咁麻煩 可動又無變差 唔錯既改動
左右兩側裙甲係比較鬆不過我當佢自然墜落黎都ok
肩甲問題我覺得唔洗換件既話 鬆少少都接受到 不過講真我又唔覺得會好易爛XD 只係無咩手感 輕飄飄
斗篷我的不算鬆
馬甲我係比較喜出望外的
馬關節可能我本身無太大expectation 出黎都幾好 叫做多左活動空間@@
最後恭喜入到qc無大問題品
我都覺得貴在上色同雕花,出得靚如果又qc好,真係無話可說,應該fans貴都覺抵...
Koseo 發表於 29-5-2012 11:22 PM

的確 外型上色係高分之作=3=
但sdx已經變得無以前咁抵玩
Sadly the recent SDXs doesn't come with a stand anymore
insomniac 發表於 29-5-2012 11:23 PM

偷工減料是笨大的常技吧=-=
不過以前跟既果個stand 又無力,又唔靚
只要佢qc好d 佢唔跟我都會原諒佢
果汁兄這次的報告很給力~~~支持~~~:)
多謝REPORT~
在下都訂左等拎~ 行街見到派左第一水都好興奮~
不過今次有隻馬都好似好細盒咁~ 難道日本近排環保左?!

定價高因為佢多色水我都覺得OK~ 不過如果不是魂限多好~~~
家下入左坑~ 十幾隻...真係有排玩,,,, 希望出得齊...
nice report :71:
放工去環瞳攞+訂狼怒~
頭像被屏蔽
very good sharing "想要閃卡要問冠希" haaaa,,,,i like this
我第一次睇佢個盒都好細, 以為隻馬係拆件包裝.

不過咁樣包裝先好, 唔駛浪費咁多位.

ES合金真係要學一下.

多謝REPORT~
在下都訂左等拎~ 行街見到派左第一水都好興奮~
不過今次有隻馬都好似好細盒咁~ 難道日本近排 ...
trypticon 發表於 30-5-2012 03:15 AM
ching, 就咁睇相眼見好似問題不大喎。希望到時抽大蛋手氣好d啦.!!!
不過呢隻上色真係太複雜,好難會冇失手。可恨既係香港魂shop 黎得遲,唔係呢隻都唔駛去到咁貴。:79: