Toysdaily 玩具日報

查看: 24314|回復: 13

[個人收藏] 【速拍速評】Robot魂 Side MASHIN No.116 龍王丸

龍王丸(香港播放時稱為"龍王號" )
由復活的龍神號和空神號的靈魂,融合而成的型態,需要飛雲在戰鬥時高呼合體,令龍與凰的魂結合才可產生(類似日後「超魔神英雄傳」的超力變身,需要發動才會出現的短暫型態。),當飛雲高呼「變形鳳凰」時,龍王丸便會從人型的「龍王」,變成鳥型的「鳳凰丸」,實現龍神丸無法做到的飛行型態。(鳳凰丸只在小說版提及名稱)。
全高:3.97米
重量:8.42噸
武器(人型):鳳龍劍、鞘楯(龍王型態的盾牌、鳳凰型態時會擺在背上,可收納鳳龍劍)
武器(烏型):鳳雷炮、鳳牙彈
必殺技(人型):鳳龍冰河劍、鳳龍劍龍雷拳、龍牙拳、飛龍拳、炎龍拳
必殺(鳥型):鳳雷波

【以上資料from wiki】
魔神英雄傅,小時最愛的動畫之一。
記得乜功課唔做都要記得去睇~:DD
但當時根本沒能力買玩具,至令還是有點後悔……(真實比例、而家天價的魔神英雄傳模型呀……)
今日一收到消息,即刻去拎今次講的Robot魂龍王丸。

上次出的龍神號,因為外型與原作相差一段而被評。
之後side MASHIN就冇乜消息,當時真係怕呢條line咁就完……:time:
幸好的是,它再重臨了~~
坦白說,如果它好似上次龍神丸一樣,其實都會照入~XDDDD  (因為太喜歡啦~)

去拎的時候一見到個盒有小小嚇左一跳。
咁大盒O既??:@

一開盒,就知乜事啦~

配件,都算交足功方課~~~

再看看龍王丸本身~

正面

側面

背面

珍珠白色令本身感覺有層次感,
金色也收貨~(絕不是某ROBOT魂的土色:DD)
上色方面也沒有出界的情況。

再用龍神丸比較一下,

再和原著比較~

今次robot魂的造型完全的是有大幅的改進,都算接近原著。
所以重量有返一定咁上下~ (魂stage有點支持唔到佢,10次用stage,9次龍王丸都跌……)
現在這樣看……龍神丸真的……:cool:

不過有一樣不滿的是,飛雲的公仔。

龍神丸那個比較似呢……
而且大細也有不同……(指身型)

背上的龍爪可脫下來,成為"龍牙拳"~~~~

……對不起,感覺有d怪怪……
不似雷電,似火球多d……

鳳龍劍有兩把~(其中一把拆掉效果件就ok)

鳳•龍•劍!!!

劍可以安裝在盾上~

這樣拿劍也不成問題~

好啦,變成鳳凰形態吧!

變形完全冇問題,感覺都ok~
整體關節有d緊(尤其是爪,小心d整為上策)~

速玩一輪次下,感覺都唔錯,
更加期待下一個的邪虎丸~~~
如果可以的話,出埋空神丸就好啦~~~~:x

anyway,thanks for watching~:64:

頭像被屏蔽
毒到丫...搞到我都心思思tim....不過個價太梗就無謂想了
認真考慮中...咩價位?
認真考慮中...咩價位?
pakho1222 發表於 25-5-2012 12:04 AM

我4魚KO左佢……(逃走)
My childhood favourite :)

Love all the effect parts for 龍王丸's special attacks!
多謝大佬分享, 啲相好正呀...
好正呀, 仲好毒添.....好想入返隻呀~:handshake:
出埋空神號~~~:handshake: 我想佢出埋戰神號tim~~~~:help:
多謝大大分享:71:
頭像被屏蔽
:71:     Thanks for your sharing and detailed report!
個底座邊度有得買?
還在掙扎要不要入手>"<
這跟魔動王系列都是兒時的回憶
但是還要收完聖衣神話EX系列
口袋不夠深的話是沒辦法的- -
呢隻唔買真係對唔住飛雲喇~ 一出糧就去買返隻先~