Toysdaily 玩具日報

[新聞] 上網拍賣難逃追稅

若業務每月的平均生意額不超過三萬元,賣家可申請豁免繳付商業登記費及徵費。

每月3萬蚊以下唔洗申請商業登記? 定係都要申請但不收費?
若業務每月的平均生意額不超過三萬元,賣家可申請豁免繳付商業登記費及徵費。

每月3萬蚊以下唔洗申請商業 ...
00_GUNDAM 發表於 2-5-2012 08:26 PM

應該只係唔駛比錢

豁 免 登 記

《 商 業 登 記 條 例 》 規 定 下 列 各 有 關 人 士 從 事 的 服 務 或 經 營 , 不 必 辦 理 商 業 登 記 :—

(1)
慈 善 機 構 ;
(2)
農 業 、 園 藝 或 漁 業 的 經 營 ( 此 項 豁 免 不 適 用 於 根 據 《 公 司 條 例 》 成 立 為 法 團 或 須 註 冊 的 公 司 );
(3)
擦 皮 鞋 的 生 意 ;以 及  
(4)
根 據 《 小 販 規 例 》 須 要 領 取 牌 照 的 各 種 小 販 生 意 ( 在 建 築 物 內 經 營 者 除 外 )。
痴線o架:74:
即係我買o左o的野
之後唔要
唔做商業登記就唔可以賣方出去:38:
應該只係唔駛比錢

豁 免 登 記

《 商 業 登 記 條 例 》 規 定 下 列 各 有 關 人 士 從 事 的  ...
yugi 發表於 2-5-2012 09:11 PM

即係有好多二手玩具, 玩完唔再儲放返出去, 都要申請商 業 登 記???

拍賣23條...:53:(月月幾萬蚊以上交易就話...幾百蚊又捉,把尺點定?不如加消費稅係每單交易啦,X!)
痴線o架
即係我買o左o的野
之後唔要
唔做商業登記就唔可以賣方出去
cchong420 發表於 2-5-2012 10:24 PM

所以有得申請豁免唔駛交錢:44:

即係有好多二手玩具, 玩完唔再儲放返出去, 都要申請商 業 登 記???
00_GUNDAM 發表於 3-5-2012 02:12 AM

去鋪頭放就唔洗,但自己登廣告去賣就:67: