Toysdaily 玩具日報

查看: 1914|回復: 10

[分享討論] 大家研究下,或者參考下,算係一次無心既出post小實驗。

因為執野拆盒…咁順手幫d玩具影相。
咁相都有羅…就順手出埋post…

暫時出左兩日…反應對我黎講都幾得意:36:大家一齊研究下,傾下。

因為同一日出post,先後次序可算係無。
但我係唔同區出…
結果如下…

美玩區,game既公仔。隻game算熱門,但玩具唔算熱…
5個回覆/321點擊
標題係:"God of war" kratos戰神型態
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 81991&highlight

綜合玩具區,熱門既拉打
15回覆/452點擊
標題係:SD幪面超人(舊物分享)
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... p;page=1#pid6154099

綜合玩具區,唔算熱門既MGS玩具
13個回覆/559點擊
標題係:Play Art改,少少的Metal Gear Solid收藏
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 81995&highlight

日系英雄/機械人討論區,冷門野啦…
35個回覆/2414點擊
標題係:不是變形金剛的變形玩具…(偽•麥加登?)
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 81993&highlight

綜合玩具區,有人識既戲,有人識既歌,有人識既玩具…唔冷唔熱…
3個回覆/371點擊
標題係:我廢置一方 抬頭便會為你守望(Wall-E & EVA)
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 81994&highlight

係邊區會影響收視?
定係標題影響大d?
定係玩具總類影響大呢?
大家既反應好得意架…其其我寫得最有心機,最有意思既…就反應最冷淡。
無心插柳既,就連好耐無見既大大都引埋出黎。
有post既回覆好似普通,但就好多大大幫手貼圖…

我覺得大家如果好介意點擊數或者回覆數…可以研究下。
我就比較喜歡有質素既回覆,未必剩係好資料性,而係你用心咁留言,吐下嘈,一齊玩下。
當然鼓勵既回覆小弟都高興。
但小弟見到好熱心咁寫低自己意見,笑又好,鬧又好…
俾我感覺都係同人有「交流」…

我諗好多出post既大大,應該都喜歡呢類留言。
如果見到有心既大大出post,打多隻字啦。佢會開心架:77:
我玩RIDER野..DX戰隊野多...同埋喜歡8吓市場動向...嗌交既地方也會去睇吓..看看能否幫手"火上加油"...係咁上下囉:35:

小弟由於時間關係,多閱少回少post相
大多時都是cd-rom mode
对於有愛的玩具才會多討論!
相信不少大大都與小弟一樣
我都係睇多過回, 每日都會上黎睇下有咩新野, 上黎八下咁. 原罪兄既貼都有睇下, 閒聊區果D得意野.
不過宜家好多CHING 都好少回, 我自己都係.
我都係睇多過回, 每日都會上黎睇下有咩新野, 上黎八下咁. 原罪兄既貼都有睇下, 閒聊區果D得意野.
不過宜家 ...
Mo.P 發表於 3-5-2012 11:48 PM

老老實實…
我都少左…:p
    原因都幾多既…
1.少左人出非情報post…
2.走左或者好多師兄唔玩具…總之就熟人買少見少…
3.新出既玩具無咩興趣…結果有人出左好得意既post,可能好唔覺意先睇到,例如近代好多主角係女…小弟無咩興趣.
4.如果係有劇情既post,唔使好耐就會入左「創作區」…好少入呢區睇野…

結果自己多數去閒聊,acg吹水…熱門既版都少去。
老老實實…
我都少左…
    原因都幾多既…
1.少左人出非情報post…
2.走左或者好多師兄唔玩具… ...
原罪 發表於 4-5-2012 05:27 PM

我覺得出 post 多與少,除o左玩家個人性格之外,
都同個人玩玩具階段有關,
通常o岩o岩入坑o既,熱情火氣就大 D ,
玩得耐o既,心態自然淡然 D 。

TD 人流都係一代一代,
查閱 TD 舊 post,
早五六年已經有好多有心大大出過好多靚 post、
熱血劇場有之、精品玩具報告有之。
後來這些師兄開始淡出。
不過,仍留在 TD ,偶有發言。

現在 TD 仍不時有新人加入,
開始寫玩評,無論是照片、內容都隨年資提高~~~

我覺得最大影響其實是玩具市場的轉變。
以前有新品推出,
有愛的,是即買;
未夠愛、有興趣的,會盡快跑回家看別人的玩評再決定。

但現在重要的玩具都玩訂購,
貴的玩具,如合金、如12",要訂!
平的玩具,如SHF、有一半來個限定,一樣要訂!

訂購期間,大家在「新品消息」欄已經討論過十多二十版了,
玩具到貨,要買的都買鳥,
未買的,怕吃炒價,
也很少鳥你出甚麼玩評。

少人看鳥,
很多玩家也不願寫鳥~~~~~

原罪兄,謝次回覆夠誠意嗎?
我覺得出 post 多與少,除o左玩家個人性格之外,
都同個人玩玩具階段有關,
通常o岩o岩入坑o既,熱 ...
Garycharm 發表於 8-5-2012 09:59 PM

:64:直情跪謝啦~~~~
魔術師大大都回小弟~

其實大家係咪有少少誤會,其實小弟睇得幾淡…
係度咁多年…
唔會post都小事,亂調post先係大事…

不過:78:…
呢d無謂野黎既…近排好多大大都吹返水,已經好開心。

好多大大都淡淡玩具界…
小弟貼既都多數舊野…

不過有時都見唔少有心既post沉哂…
咁小弟剛好一次過出幾幾post,咪寫少少野,等d有心人研究下羅。

我既感覺係「估你唔到」!:DD
回復 7# 原罪

我買開過氣野..好多時會係呢道搵番d舊report睇..再決定買唔買..有時睇番d舊report我都好想回覆..但又怕比人"小",話做咩踢番d舊post出來..所以都無回了..諗深一層..舊post如有feel一樣可以回....
    睇番舊post..某d觀點原來當日感覺會同現在既感覺好唔同....睇番都幾有趣
真的要讚一下原罪兄, 近期出了很多好看的玩具POST, 玩具有新有舊出的, 有日玩美玩男玩女玩老玩童玩, 總之乜都玩, 最重要的是每個POST都用心去寫和影相.
雖然不是每一個POST都有機會加入精華,
但是原罪兄這個TD玩具迷會員,
已經加入在我每次必讀的精華會員帖之列~~
真的要讚一下原罪兄, 近期出了很多好看的玩具POST, 玩具有新有舊出的, 有日玩美玩男玩女玩老玩童玩, 總之乜 ...
cliffordchan107 發表於 9-5-2012 01:02 PM

:35:嘩!你讚到我咁…會面紅架!
比起當年光頭佬既製作…小弟呢d真係普通貨仔:64:
回復  原罪

我買開過氣野..好多時會係呢道搵番d舊report睇..再決定買唔買..有時睇番d舊report我都 ...
老文 發表於 9-5-2012 10:18 AM

推舊post…小弟都好有壓力…
我呢…就會鬼鬼祟祟咁推一個上黎…
一次推一堆就實俾人丙!:66: