Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] My cabinet [Updated Oct 2014, 加菜小量Macross及雜影!]

回復 28# 老孫

老孫 兄,
我是訂造新櫃,之前是用slide glass cabinet and IKEA glass cabinet.
但都入塵,
現在櫃不是入牆,三合一可隨意調動,
I like 三一 getter ma!
回復 28# 老孫

老孫 兄,
我是訂造新櫃,之前是用slide glass cabinet and IKEA glass cabinet.
但都入塵,
現在櫃不是入牆,三合一可隨意調動,
I like 三一 getter ma!
回復 32# 快快
我都好 LIKE 三一,大家係同好。
回復 30# 快快

嘩! 個門真係好大O咼, 需有四個門骹及兩粒磁石, 但真的安全嗎? 我就是要做 30"X56"
防塵方面看來不錯, 門骹那面也有加防塵條嗎?  防塵條可以在那裡買到呢?
日X城? X惠? 還是造櫃公司加的?
估不到這樣封住都說防潮不好, 我本身計劃用鋼琴防濕發熱管, 原來會有影響,
如裝得不太那些玩具會不會就沒有影響呢?
門骹那邊都有防塵條架,4邊封邊。
防塵條灰色的是造櫃公司加的,黑色3M海綿的日本城或鴨記有賣
櫃門咁大都幾極限了,造櫃公司當初話冇問題但臨交貨打黎問我門可能大重可否改三對對開門!
我話若果咁我一早唔咁設計喇!我叫佢同我諗掂佢,要夠力又安全。
卒之同我加粗玻璃門鋁框及裝四門骹加磁石,現在都幾好用,只是開門時小心D
其實我都唔知鋼琴防濕發熱管温度有冇影響, 因見過衣櫃拆了發熱管後黑哂有印,老化測試都係用温濕,諗諗吓都係唔博,唔知有冇其他師兄用過有效,若有請告知
快快兄,可以影d門骹同埋磁石近鏡圖片,防火膠板用咩牌子?  model number?
回復 36# 老孫

老孫兄,
附上局部門骹,磁石,背板照。
回復 36# 老孫

老孫兄,
回復 36# 老孫

老孫兄,

唔係好搞得掂D論譠功能,show 唔到,重新再貼,多多包函!

背板傢俬鋪有本野篤,皇完冠AL18

回復 39# 快快

仍然看不到
皇冠AL18至啱
貼多張開門相同我的甩毛守護神獸相先!

老孫兄,現在應該可以看到嘛?
門骹那邊都有防塵條架,4邊封邊。
防塵條灰色的是造櫃公司加的,黑色3M海綿的日本城或鴨記有賣
櫃門咁大 ...
快快 發表於 30-4-2012 04:34 PM

這樣看來, 可能做趟門安全些.
防塵條都有兩種, 雙重保護. good
回復 43# 快快

非常詳盡既資料,非常感謝大大。