Toysdaily 玩具日報

查看: 10482|回復: 15

[分享討論] 5.1假期,騰出一小時讓家中的怪獸變為可動吧!

各位好耐沒見:) 近排既假期特別多,唔知大家會點用?如果你係超人迷,又唔想出街,相信應該會留係屋企玩ultra act:p ,但係超人打超人總係覺得沒咩好玩:42: 而怪獸通常都係好貴(或者係限定,分分鐘可以買到兩隻ultra act:44: )可能就會揀市面既ums,但對比可動既超人,總係差一d動感:unhappy: 小弟在此獻上簡單改造!讓你家中的超人有對手吧!

今次既材料有火柴人兩隻同1隻ums

1.先把用剪鉗弄出可動部份
2.然後將上臂同下臂分離
3.將一隻火柴人上半身放入作關節,檢查是否可以固定在兩者中

4.裝回身體上,左手完成!(右手及頭部同樣方法改造)

5.如發現軟膠洞太大,可加人膠管擴大(圖中加入空心膠及軟膠)

6.把關節塞進空心膠中,完成!

火柴人提供了簡單的拉出關節,可平衡造型上的問題!

show time!

由於方便關係,下半身不作修改:62: 但大家可以用上述方法改造

終於有得開片啦:35:

由於係空心關係.......

zero:不需要支架也可托起!

後記:而家買玩具真係越黎越貴,零用錢一個月也買唔到一隻ultra act,更何況係買怪獸!所以先用廉價既軟膠黎作一d小手工,各位如果係想錫著荷包,或者過下手癮,今個勞動假就用一小時將怪獸斬件啦。多謝~:64:
p.s如要追求下半身可動,建議使用素體改造,詳請可搜索我既post搵到~
師兄 隻腳有冇改架??
回復 2# ryan=)

沒,反正幫助不大,所以偷懶xd
咁都比你諗到
西利:71:
勁...咁都改到
不過睇見 ching 咁簡單的改造...心郁郁自己又想試
:35:
其實將呢 d 妯膠怪人 / 怪獸改成可動有好多方法,不過樓主呢個簡單得黎成本又唔太高 :71:

要自己黎改造真係有 d 無可奈何,始終有 d 怪獸真係冇乜機會出 SHM (例如力斯果堆好恐怖核突嘅...) :56:
回復 6# garykctse

其實唔洗驚既,bandal一定出既,頂多咪限定:66:
回復  garykctse

其實唔洗驚既,bandal一定出既,頂多咪限定
Eddyshum 發表於 29/4/2012 20:37

但今期隻三頭龍個價就真係..... :o :o :o
勁喎大大, 冇得頂嘅構思!!
Good Job!!!!!!!! I wish i can do something like you do ...but no i have no time no skill....
金屬生命體....同阿古魯果場戰鬥真係好激:71:
C兄你D火柴人喺邊到買?
我好想整....
回復 12# Siu景

以前d扭蛋黎...而家應該沒得賣...

可惜來遲了,d圖死曬
幾年前嘅舊POST都要咁推上嚟, 呃分唔係咁樣呃