Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Avengers一套好好卡通戲!! 內含劇透,未看勿入!

劇透,勿入!

若同TF 2&3比,我覺得TF 2&3動作設計更有心思更勁,娛樂性更強! Sam同文哥的犧牲與重生, ...
無明: 發表於 28-4-2012 01:15 PM

我都係第一次聽到有人讚TF 2-3, Sam & 文哥犧牲有劇味?可能是吧?但亦我就覺得浪費時間,點解唔快d起反身,反正主角不死已經是定理!
相信我膚淺,黑夜之神我戲院睇一次,出碟睇一次,明珠台睇一次,
三次我都睇到瞓著,復仇 ...
stonekeung01 發表於 29-4-2012 01:13 PM

Agree! 人人話新呢兩套batman好精彩,好現實,我反而想問,現實會唔會有賊化成小丑去打劫?每次出現都化哂狀?
呢兩套batman和潛行空間,我都睇到瞓,反而80年代的batman,好睇得多!
呢套定位…同「黑夜之神」好唔同。
呢套明顯係合家歡,集大成之作。
如果設計到咁精密…可能d人會唔明…
...
剛睇左套漫畫…「輝一vs」,後面既專欄,就係講「黑夜之神」係日本係唔紅…因為d人睇唔明…唔知joker既行動為咩…(其實我同寫專欄既一樣,奇怪有乜唔明…)但可以明白既…文化唔同。所以「復仇者」當然可以更好…但小弟心目中,咁多角式既戲…(你要記住,個個都係大牌,係盜海豪情,得罪邊個都可能好大鑊…)呢套交足功課啦。p.s.最後新聞時間…有stan lee,呵呵~
原罪 發表於 28-4-2012 05:11 PM

原罪兄說得有道理。定位唔同。

Batman早在六十年代已有大電影。经過不同年代的洗禮,電影越來越走向深度的要求,年龄層好廣。搞笑、黑暗另類、色彩浮跨的也都玩過,現在的batman电影算是另一層次了。

反之,Avengers 雖也年代久遠,但電影年資尚淺呢!

我这樣比較是有点不公平呢!

首先申報利益,黑夜之神是我心中英雄电影的神级之作品。導演Nolan從momento凶心人開始,我已經勁中意,喔!有人可以说古仔得甘精彩!

導演是讀哲學系的,joker的無政府混沌理論,其實幾西方哲學觀念,日本人或東方神话中並無此等邪神,東方有的是鬼,怪,妖等。

但現代人都唔明?我都真係唔明佢唔明乜?

我一路看一路問,stan lee會点出場呢?最後终見返他,皆大歡喜,人人有份,妮妲妮宝雯也用相片交代,yeah'!
本身英雄片就係咁,搞笑部份的確較多,但我覺得以英雄片黎講接受到,唔算差,如果想要沉重內容,等內戰吧
相信我膚淺,黑夜之神我戲院睇一次,出碟睇一次,明珠台睇一次,
三次我都睇到瞓著,復仇 ...
stonekeung01 發表於 29-4-2012 01:13 PM

下?:@
哎喲~
小弟終於識到個人係覺得呢套戲悶~
原罪兄說得有道理。定位唔同。

Batman早在六十年代已有大電影。经過不同年代的洗禮,電影越來越 ...
無明: 發表於 29-4-2012 02:59 PM

雷神入面既天文學家有出現,鋼鐵人既秘書有出現…
係無左傳聞中,同漫畫公司,唔同電影公司既蜘蛛俠出現有d失望…

神盾個基地其實已經好跟漫畫,細節方面已經算係咁。

其實之前仲想回無明兄所講既戰術…
呢班友…肯一齊打已萬幸啦!森姆積信要死人都用埋先組合到。

我反而幾喜歡,佢地好似成口吐嘈對方,但其實知道各人優點,心入面有份尊重。
呢樣已經令到呢班角色感覺唔只識用手…(雷神就…)
回復 33# 無明:

memento 係神作 :52:
回復 36# 原罪

可以说一下你對Avengers戰法的看法嗎?比较其他又如何呢?望聽下你高見。
本身英雄片就係咁,搞笑部份的確較多,但我覺得以英雄片黎講接受到,唔算差,如果想要沉重內容,等內戰吧
法蘭克 發表於 29-4-2012 03:34 PM

如果等到內戰就好!一定進步得多了。

其實好彩他一早交代左魔方,神盾局,等背景,如果唔係,仲急D wor.
回復  原罪

可以说一下你對Avengers戰法的看法嗎?比较其他又如何呢?望聽下你高見。
無明: 發表於 29-4-2012 04:38 PM

高見就唔敢當:DD
    戰略部份就全部係神盾局長,黑寡婦負責…
渡洛基講出目的,令團隊團結,令高層唔用大殺傷武器…
其他全部自由發揮,無戰術可言…因為除左cap A、雷神,全部都唔係軍人。
但雷神都唔係講戰術既…慣左死衝…
其實成班都慣死衝…ironman叫有d計…
佢地如果表現到戰術先出奇,點同博派班打開仗既比?

而且事出突然,佢地都係剛剛趕到,hulk都遲啦…
無軍人出現好正常。變形金剛係打反擊戰,呢套邊有時間步署?

雷神分下自滿既神格、衝動,被隊長指揮。
隊長係呢班超能力者之中有勇有謀…
ironman發揮各人所長、
鷹眼,黑寡婦應付各類突發事件。
hulk就當然死衝啦!

真係算係咁。同埋變形金剛佢地"郁"已經係一個賣點,點同成班著到鬼5馬6既英雄比先?
動作場面真係算好啦。唔好忘記,變形金剛係好多人話亂架!
Mk7出場真係型,臨尾大打果陣一邊打一邊真係想spider-man能出現一兩個shot,
最後果個有人話係Thanos,有冇 ...
stonekeung01 發表於 28-4-2012 12:30 PM

Thanos
一個擁有超強力量同智慧,曾經ko全隊Avengers既外星人
另外,佢仲係一個想"溝"死神既外星人
回復  無明:

memento 係神作
Assassin 發表於 29-4-2012 04:29 PM

但確實唔係適合普通人,集中力,組織力少d都睇唔掂。
回復 40# 原罪

其實成班都慣死衝…ironman叫有d計…佢地如果表現到戰術先出奇,點同博派班打開仗既比?

你真係分析等好有道理,其實真係冇得要求。

回復 40# 原罪

佢地分工算係甘了。
鷹眼寡婦打兵,鐵甲奇俠打大件機械,隊長指揮,雷神對loki,俠醫想打乜就打乜
好老實講,呢場戲,同時交代各處不同戰鬥,導演剪接差d都會變成立立亂,一忽忽。可能我理解力差,但我覺得TF的最後戰鬥其實同此片一樣,同一時間交代不同戰事,但就比我一種一時影呢度一時影果度的感覺,一忽忽,做唔到 avengers的一氣苛成,相比之下高下立見。所以,TF我真係覺得亂,唔係因為機械人的造形顏色,而係佢的剪接。
回復  原罪

佢地分工算係甘了。
鷹眼寡婦打兵,鐵甲奇俠打大件機械,隊長指揮,雷神對loki,俠醫 ...
toycoffe 發表於 30-4-2012 11:01 PM

講開又講…你個恐怖post我貼左野…
唔該你得閒都返下去…得我推好慘…