Toysdaily 玩具日報

[其他] 請問有冇方法可以防止聖衣神話啲甲氧化?

咁我就唔清楚喇:64:
氧化左無得救, 未氧化想平靚正可以用衣車油
只買金色星矢... then can solve !
好似用聖鬥士既血就可以復修到
我仲大鑊,我d黃金神話/胸像既膠件已經開始甩表面層黃油,甚至入面層電鍍都溶埋:70:
可以試下用呢隻...
但係已氧化既呢隻就冇用...
小堅 發表於 16-4-2012 08:36

Thanks 師兄!
盡力而為吧! 依家隻大頭盔星矢超貴,有咩事根本冇可能買過隻 :26:
唔洗擔心, 當你盒星矢神話已經開始氧化的時候, 笨大就會推出
新系列, 可能係EX, 再之後係EX2, 再之後EXn-1...........
好簡單 定期卒d油落去(WD40, 衣車用的潤滑油或BB油都OK), 基本上膠件好少會氧化, 之前套12宮擺左5年都無事, 只有銀色鐵先易氧化 因為無油漆保護, 其他有上色既聖衣都無氧化過, 除非你屋企濕氣好勁, 我用"湯"門玻璃櫃, 關門果陣玻璃門可以"湯"入條坑度 咁就無咁易入到空間 再係櫃內放竹炭平均櫃內濕度, 我D玩具保存得好好, 逢係有銀色鐵既PARTS我都定期卒d油落去, 擺多年都仲立立令~~ 要保存得好就唔可以懶.......唔好以為放左入櫃就算....
凡事淋ok架:71:·
頭像被屏蔽
回復 23# 我很快

唔可以用wd40,有溶解作用……

上力架係最好方法,但要有技巧,重手會有影響底色
今日發覺星矢舊聖衣大頭盔好似有d 氧化!?
Daredaddy 發表於 15-4-2012 07:07 PM

如果係銀色氧化,幾遲都有救方法。仲可以回復剛買既效果㖭!唔講未必會知,就係只要你有牙膏同牙刷就可以將氧化刷。用軟牙刷為佳!
我就係用呢個方法將天琴同最終青銅星矢番新。效果理想!
若你問我日EX啲金色防氧方法係將任何嘅衣物防潮用品同EX黃金一齊擺。,最好放在可関閉的櫃裏面。
電子防潮櫃!
把攝影器材……同神話放晒入去!
上格放埋阿媽d海味干貨(唔怕“聲“既話)
……有空位再放珠寶首飾
當埋甲萬……

簡直實用!:71:
我氧化得最勁係冥王編裏天琴座,個隻可以用散銅水抹
咁買返黎之後本身層油要點先抺得乾淨?定可以無視佢照上臘?