Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 遲來的可能更好? – MAKETOYS 建造派EXCAVATOR

一說到建造派, 很多朋友想到的不是HASBROTAKARA TOMY, 而是在2011推出全新設計破壞者的第三廠牌 – TFC. 正當全城焦點都集中在此物時, 一間沒名氣的第三廠商"MAKTOYS"(後來才知道他們和人氣第三廠商FANSPROJECT的關係)突然發表了一張非常震撼的首辦照片……

就這樣開始了網絡上究竟唯更好的爭論, TFC那邊六子已齊集, MAKETOYS的第一對建造派亦已推出, 有實物後爭論相信更激烈, 因為人總會為自己的決定找理由, 不過小弟相信就算兩款也有買的朋友都不一定可以下定論, 因為玩玩具是不需理由呢!

由於MAKETOYS之前推出的G2柯柏文裝甲套件被猛烈批評, 所以都有些擔心這次建造派會否出事, 幸好小弟有一班勇者朋友早已入手, 得到的信息也很正面(和網絡上有些差別), 但到決定入手時市面上又找不到, 不過正想放棄時他又再出現在小弟眼前, 來就來吧!

由於小弟沒有入TFC那款, 所以跟著的觀點就只集中回今次的主角 - MAKETOYS 建造派EXCAVATOR.

很多朋友投訴為什麼不是G1綠色, 既然致敬方面TFC已做了, 這次MAKETOYSG2黃色主打又可妨呢? 而且小弟更喜歡這種CAT工程車風格.

人型方面非常精悍, 變形方式不是傳統套路, 看到設計上的心思. 可惜背部為了合體可動性而留下了最被人垢病的部件.

可動性方面不錯, 關節鬆緊度和膠料都令玩者有安心的感覺.

再來就是網友們的創意 – BOXER MODE!

總結: 基本上MAKETOYS將之前G2柯柏文的失分爭回了不少, 在設計及造功上都不錯, 亦為建造派注入了新鮮感.

(下回預告: BULLDOZER!)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
由幾方面睇

變形機械人最主要既變身設計,有d心思,有d特別,單獨黎睇既話都唔錯,但…(後話)

配色,個人都ok中意呢隻CAT配色

之後到外形,車形本身應該好好,但有d人話好似原物,但excavator其實對履帶係向外"突出"左d,當初第一眼見到就覺得總係有少少怪怪地咁,後黎上網搵下呢類車既圖片睇,最貼近呢隻個車形既上半身既,對履帶應該係入番少少,比上面果part覆蓋更多,由上而望,應該只係望到少量履帶部份,而非全部…當然有可能係真係有呢款,只係唔係咁大路,miss左啦

人形既話,我buy,尤其要知道呢間係MT,唔係Hasbro或TT,亦即係話呢set並唔係原本既老變建造派,聽過有人就話佢地"唔似樣,建造派應該比人bulky一d既感覺"…

其餘成員未出,所以就唔講合體住

總結:以hercules一半既價錢及size黎睇,其實都算抵玩(當然唔計香港果個低能價啦),如果真係老變fans,真係想入一套g1形態devastator,又唔中意原本官方果隻既話,TFC同MT既都係好選擇,問題反而唔係在於價錢方面(冇話邊隻值唔值,係唔捨得洗錢既就勉強d玩番encore果隻),而係你想要硬朗d既定未來化d既,同埋可玩性高d定冇咁高,因為tfc就加入埋可以將d配件任自己配搭既設計,可以話可玩度增加左。
至於頭先講到關於外形既後話,MT呢set既外形真係唔錯,問題就在於個變形設計唔夠外形造得好,基本上留心d既話無論由車形定人形,都可以睇得出幾乎成個變形系統,因為佢有好既外形,自然expect都會有好既變形設計,就好似見到隻g1車仔,唔會assume佢有今日既複雜設計,所以對我黎講,呢點係佢比較扣分既部份,不過如上面所講,整體都唔差既,都算入得過玩得過
由幾方面睇

變形機械人最主要既變身設計,有d心思,有d特別,單獨黎睇既話都唔錯,但…(後話)

配 ...
紫月葵 發表於 12-4-2012 06:51 PM

多謝支持.
車型方面相信已拿到了神韻, 君不見有些朋友連TOMICA的車型也讚不絕口嗎? 至於變形, 其實MT這次的變形設計已很特別, 其中大腿及頭部的處理也很新鮮, 如果價錢再實惠些的話相信會更好.