Toysdaily 玩具日報

查看: 2012|回復: 10

[趣味] 係家陣第二次工業革命裡面已經無聲無色中淘汰左好多野~

問題係:
1,雖然通訊方便左,但人與人的溝通卻更少了...
2,不守時/不懂守時的問題根本沒改善...
3,記錄方便左,不過值得/有需要記錄的東西卻少了很多...
4,知得多左,但知得多不等於知得"深",而且知得多亦不等於想知的就知道...
5,查證資料方便左,不過"查證"這行為本身消失中.......
呢張圖係認真定搞笑類先...
入面好多好多都唔同意喎
我只知用左手提後,已經唔識記電話號碼,個腦係退化左...
我只知用左手提後,已經唔識記電話號碼,個腦係退化左...
Toro 發表於 30-3-2012 02:13 PM

我識d 90後不能想像以前d人, 可以背晒親戚朋友d電話no.入腦:shy:
我識d 90後不能想像以前d人, 可以背晒親戚朋友d電話no.入腦
MR_OOO 發表於 30-3-2012 02:42 PM

想一想,真係要用下個腦,唔用腦都要用番實體電話簿.
如果有一日apple控制到我地d手機,偷走晒d資料,點算.
回復 2# warxv

雖然通訊方便左,但人與人的溝通卻更少了...

especially nowadays when most of us have a dinner gathering,
most of the ppl are busy whats apping on the smartphone than
actually talking to the friend right next to him lol

i have to whats app my friend across the table to pass me the
sauce, otherwise, he wouldn't have answered sigh

我雖然唔係用 "唉瘋", Smartphone 喺某程度上亦取代左一D野,
但係我唔理用 Smartphone 也好, 普通 Cellphone 又好,
都只係將佢地視為方便親友揾我聯絡嘅工具,
雖然入面有 Contact, 但係我都會有紙筆另外備份,
聽歌我亦另外有 MP3 機聽, 唔會用電話聽, 因為咁做會增加電話耗電量,
同埋我一定有 CD Keep 住, 總之唔可以乜都太依賴 "挨瘋",
否則萬一架機禍左就一切都要 "回到原始",
所以就算我依家用緊 Smartphone, 都唔會改變我嘅生活模式
我識d 90後不能想像以前d人, 可以背晒親戚朋友d電話no.入腦
MR_OOO 發表於 30-3-2012 02:42 PM
回想一下,我喺九十年代中學時期,真係可以記到好多朋友、同學、親戚電話
科技系一種進步但同時卻令人退步
iphone / smartphone 確實係一個偉大既發明