Toysdaily 玩具日報

查看: 25779|回復: 32

[個人收藏] 海洋堂REVOLTECH天元突破 之 八部顏面!

海洋堂REVOLTECH 天元突破-紅蓮&螺巖

REVOLTECH 66
GURREN & LAGANN

螺巖(LAGANN)

體積非常細少,上色算係咁咧

表情,雙手可換,腳有可動(不過我扭繼左,之後用aa…),更可換成合體/攻擊型態,對他絕對冇意見

如果Revoltech會為他獨立出個大size,雖然我己擁有Konami那款螺巖,但我還是是好歡迎

大紅連軍

靈魂人物卡米拉的顏面
紅蓮(GURREN)
上色靚,可動足夠,只是身型修得太靚,唔夠肥

左腳下的效果parts是來自其他revo.

下次才到合體後的 紅蓮螺巖

海洋堂REVOLTECH 天元突破-ENKI

REVOLTECH 60
ENKI

獸人維拉爾的顏面,以前未有官方中文名時叫炎鬼,咁官方中文名時叫鹽基...........呢個名發音ok,但點解要用呢個鹽....唔多有型bor
唔好煩,寫英文 Enki

Enki擁有兩個顏面,外型特別,功夫不錯,大量射擊武器,又有長刀x2,初登場時又威又惡,不過好快敗陣...
另外,佢個配色比我好有醫護人員的感覺 kekeke

劇中冇頭發炮狀,當時我覺得佢用呢招幾羞家

換個戰損頭比佢型下先

上臂可動好難set的一隻revo.,但整體可動都滿意的

海洋堂REVOLTECH天元突破 之 七部顏面!

海洋堂REVOLTECH 天元突破-紅蓮螺巖

REVOLTECH 50
GURREN LAGANN

主角機登場!

[紅蓮螺巖],以前以影過一次,所以今次集中有翼型態

不過也先看看紅蓮及螺巖第一次合體時冇頭盔爛左肩的型態

奪取ENKI的頭盔後收為已用,[紅蓮螺巖]型到爆炸

下圖中那款[轉動中的鑽]是來自REVO.62 天元突破紅蓮螺巖

這紅蓮螺巖可算是revo.中最出色作品之一,不過他的配件:雙翼,噴射器,最初合體時的頭雕是來自同系列的LAZENGANN & ENKI ....,要收下這個紅蓮螺巖飛行型,先要順利入手REVOLTECH 50,52,60,這個方式實在討厭,過程也未必順利
另外,這套玩具沒有巨鑽,沒有雙手前臂常用的[小孖鑽]也實在難以理解

不過這個玩始終是必入之物,尤其是我這種冇錢買那個4位數的K紅蓮螺巖合金,也沒有去訂千值練貴價高可動的紅蓮螺巖

海洋堂REVOLTECH 天元突破-羅善巖

REVOLTECH 52
LAZENGANN

與紅蓮螺巖打翻場先

幾型都好,最後都係敗

在第2部最後都有出場,都係出一出果隻.......

又靚又惡又高強,把玩這款絕不夠喉,如果千值練真係會推出真係必入,話時話,千值練隻紅蓮螺巖我冇訂,希望到時能順利入手

海洋堂REVOLTECH 天元突破-方舟紅蓮螺巖

REVOLTECH 70

Arch Gurren Lagann

上色精美,頭部細少也上得清楚,外型特別,配件少,兩對手,兩件出拳特效,一套地台,反而覺得簡單好扭好玩

呢部方舟紅蓮螺巖,我就冇印象劇中有駛出過大鑽,但之前買落一本彩圖集,其中一張圖係方舟紅蓮螺巖有鑽用wor,咁我又比個鑽佢影多兩張分享下

較可惜是
,找不到一隻合適的對手同佢地對打,revo又唔出反螺旋族

呢隻方舟紅蓮螺巖已冇對手,咁超銀河紅蓮螺巖及天元突破紅蓮螺巖就更加冇可能有

海洋堂REVOLTECH 天元突破-超銀河紅蓮螺巖
舊物新影~
REVOLTECH 71

超絕螺旋 超弩級顏面
天上天下 一騎擋神
Super Galaxy Gurren Lagann

超銀河紅蓮螺巖,體積大約係月球咁大,配色就幾似 [乜乜萬能俠]

面相就唔算靚仔,這是原設問題,個樣係似西幪那個星型眼鏡狀

而紅蓮螺巖個靚仔樣就去左心口,再加上透明紅有角眼鏡,型到

可動整體幾好,除了前臂連接手腕關節位居然唔用revoltech圓波關節,改用斜切關節……呢個斜切重要係切得好斜…,搞到好多角度都唔好看,也不好用….

海洋堂REVOLTECH 天元突破- 天元突破 紅蓮螺巖

可能係動畫史上最巨大的機械人

電視動畫[天元突破
紅蓮螺巖]中最巨大的機體

天元突破紅蓮螺巖

REVOLTECH 062

TENGENTOPPA GURREN LAGANN

面部上色(移印)上唔正,我自已油過,但太細,油得唔好,……順眼掛

整件玩具外型好有氣勢,可動也滿意,只是關節位較礙眼,及手腕沒用revoltech關節

藍色背景那些相,是我0811月影的,估唔到一拖,o左咁多年才完成呢次介紹
(其實係因為我要入齊佢地才正式介紹)

終於完成手頭上所有天元突破玩具介紹

5月推出的千值練紅蓮螺巖我等緊你呀,希望能正價入手
ching, 天元突破真係正到爆... :71::71: 不過仲爭隻四手炎鬼:70:
我仲爭螺旋王... 搵極都冇....:53:

大大好有心哦:71:在下身為天元fans當然要支持下:$
可惜在下遲入坑,一隻天元product都未有:die:
正!!! 我都打算只入5月推出的千值練紅蓮螺巖, 因為我五月生日~~ 希望大家都入列啦~~ 哈哈~~
但這問聲千值練的定價是多少, 我唔多記得 @@
ching, 天元突破真係正到爆...  不過仲爭隻四手炎鬼
我仲爭螺旋王... 搵極都冇....
空月 發表於 23-3-2012 09:42

四手炎鬼 好似係限定,唔會買lu
7星炎鬼 反而有興趣,不過現在有都唔平,都係放款
睇完你既介紹,勾起左我齊SET既慾望!!!
多謝bro介紹及正圖
除了熱血 ~ 還是熱血 :$
正野~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
正!轉輪的天元系列的確在系列中算非常出色的,加上關節本身就是圓形的出在轉輪裏非常合適,千值練的太貴只能pass了
very hot blood:71:
very good.......