Toysdaily 玩具日報

查看: 10080|回復: 20

[個人收藏] 重口味? Return of Marvel Legends Wave 2

Hasbro Marvel Legends Wave 1 啱啱先出, 但好趕急地, Wave 2 又到啦!
但Garycharm 兄對呢wave 好似無乜期待.

或許重口味, 但對我嚟講, 好吃!

仲要介紹最重口味嗰個角色先!  我諗好可能被我嘅介紹嚇怕!

Daken.  日文名係駄犬.  狼人Wolverine 同日本妻子所生嘅孩子, 但一直唔知其存在.

Daken 被一對日本夫婦收養, 命名為Akihiro.  因為其混血嘅外表, 被其他小孩嘲笑, 更有駄犬呢嗰稱號, 所以性格比較冷淡, .  當養母表示對Daken不甚喜歡, 更懷有嬰兒.  Daken 就此密謀殺死嬰兒來保護自己嘅地位.  但及後 更異變能力覺醒, 錯手殺死養母.
養父更自此自殺.
及後, 神秘嘅狼族異變人Romulus 送Daken 去加拿大訓練.
Romulus 不斷灌輸狼人點覺得 Daken 對自己會有威脅, 慢慢Daken 對其父親極度憎恨.

及後更加入了Dark Avengers, 令呢位本來唔顯眼嘅不俏子更加引人主目.

就如Wolverine一樣, Daken擁有一對爪。  兩隻爪係手背, 一隻係手腕.
更特別係Daken身體排出嘅信息素.  信息素可阻礙Wolverine, Wolverine嘅敏銳觸覺係無法察覺Daken.
更可以影響其他人嘅情緒.

正正令我帶入極受爭議性嘅特別之處, 性取向.

呢一幕可能已經成為Siege 嘅名場面.

有人覺得係gay.
有人覺得係Daken利用接吻嚟傳信息素喺Bullseye 控制佢.
Bullseye 極無奈嘅樣子, 好可能係被Daken 玩弄.

作者Majorie Liu, Daniel Way 就說Daken "可以講係雙性戀".  但我覺得Daken 其實同烙印戰士入,面嘅格利弗斯一樣, 為求目的, 性愛只係佢其中一樣武器。  為咗利益, 佢唔會介意對方係男定女, 都會間唔中誘惑對方, 從中得益.  反而我自己覺得好特別。  既然周不時電影女間諜都會用美人計探取情報, 一個男嘅肯用性嚟做武器都幾特別.

首先講番figure,  睇嚟unmasked 頭係普遍, 但masked variant 係好罕有.  反而我覺得呢嗰決定好。如果masked 普遍嘅話, 唔係好有特色.  咁樣同Wolverine figure 無乜分別.

Daken 有mohawk 先突出嗎!

頸部有除出嚟嘅Dark Wolverine 面具

可惜我嗰隻內肩膀關節無咗啡色油. 留意留意啦.

基本素體用番 Deadpool/Captain Marvel… 但因此,對腳版太大, 好似著咗對小丑鞋咁

兩兄妹 (?)對決

同ML12 Wolverine variant幾夾

唔識教仔嘅, Logan, 就等我Deadpool幫你教!

衰仔, 等你睇吓真正嘅狼人嘅力量啦!  FATAL CLAW!!!!

唔知大家會唔會好似Bullseye (Dark Hawkeye) 咁被惡作劇之吻嚇怕呢?
我自己就覺得呢隻雖然有好多小問題, 同埋中sad貨, 但Mohawk頭同左手臂嘅紋身好有個性.  都係呢wave 非常特別嘅一隻
ching真快手.. 又來marvel教學課題.. 正
希望我訂了的快點出貨.. 非常期待

Fantomex係Weapon Plus 中嘅Weapon XIII, 係人同機械所研究出嚟嘅結晶,  又名Charlie Cluster-7.  Fantomex 正如其他 Weapon plus 成員,有超越常人嘅能力.  從外表看好明顯係一位神槍手.  為咗接近X-Men 幫手, 就用咗假身份, 話自己係一個怪盜

除咗呢啲基本嘅能力外, 都真係有好多古怪嘅超能力.  Fantomex 從口中吐出一隻叫E.V.A. 嘅可變機械生物.  Fantomex嘅神經系統係存係呢部飛船EVA入面.  當EVA感到痛楚, Fantomex 都會感到.  但Fantomex 本身都有個後備嘅神經系統.  本身嘅呢個神經系統比較簡陋, 只可見黑白.
而Fantomex 更可睇見所睇到嘅野, 但要集中link up係EVA嘅“眼” 到.
其特別嘅頭盔可以防止被Professor X 等人讀心.
Fantomex 更可以製造幻像.  真係多才多藝.

覺得法式鄉音對敵人帶煩厭嘅影響, 所以就平時有法式鄉音。  更化名為Jean-Phillipe.  其實Fantomex係作者 Grant Morrison 參照意大利漫畫嘅主角Diabolik 而創造成嘅角色.  Diabolik 嘅女友更叫Eva.  Jean-Phillipe係參照Diabolik 電影演員John Philip Law .  而Diabolik 本身係參考法國小說中嘅怪盜Fantomas.

首先講吓一個缺點啦.  無何避免, 大脾有少少紅色. 因為好似係槍套軟膠去走咗啲色.

但如果不理會呢點,其身上嘅黑色圖案的確幾好, 無出界.

雖然又用番Nick Fury外套, 用嘅 ML 2-pack Wolverine 嘅素體,無腳踭關節,  同埋手掌待槍嘅角度唔係好啱, 但不失為一隻好型嘅figure.

兩把手槍都非常忠於原著,  但收係槍套時, 槍柄會頂住件外套.

Deadpool 同兒時偶像Storm Shadow合作!

Weapon X 加Weapon XIII = 劍廿三?!!

雖然真係缺點多, 但咁靚仔, 乜都忘記晒la!
Wrecking Crew, Thunderball/Piledriver, 人物兄已經介紹過啦, 詳情請看呢個link la.
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-177193-1-1.html

素體基本上係用番Hulkling/Warpath body.  但手套, 大脾, 同hip頭部, 腰帶位都係新嘅.
因為用咗新關節, 所以仲高過Warpath!  甚至高過BAF Arnim Zola添!

雖然就咁提起雙腿嘅角度有限, 但….

如果將關節轉180度, 雙腿提起嘅角度就唔同啦.   雖然無球狀關節可動範圍好, 但視覺上就比較美觀.

Piledriver雖然本身應該無武器, 但照樣有Thunderball 嘅鐵球.

呢兩隻大物當然係呢數一數二嘅優質 figures la!

期待ML快啲出埋另外兩位成員, 可以團圓!
多謝ching詳盡介紹!!:71::71:

我一路想知Fantomex係邊個黎:71::71:

但更加吸引我視線既係...deadpool... 真係好型!

首先因為方便嘅關係, 先介紹隻figure.

其實係SHIELD女隊員素體.  其實講真無乜驚喜.

而個頭上色麻麻.  

所以我就試吓油對眼, 但可能手工麻麻唔好見怪。  咁啱有舊嘅Toybiz Blink 件袍, 幾襯, 亦可以令無咁似另外嗰隻Madame.

Madame Hydra, 又名Viper.  如果有玩facebook嘅Avengers Alliance, 佢就係第一位波士.
話明係Madame Hydra, 當然係Hydra 嘅幹部啦. 孤兒一名,Viper 自細就由Hydra 訓練成才.
無特殊能力, 但係一名精明嘅策略家, 有極高嘅體力, 槍法等.
其實更係一段時間同Wolverine婚過姻, 但係Viper敲詐Wolverine 同利用佢穩固Madripoor 勢力嘅一場交易.  

順帶一提, 雖然Hasbro唔認, 但好多人都覺GI Joe嘅Cobra都係有少少用Hydra為藍本

Cut off one of our heads, and two more will take it's place!  HAIL HYDRA!

Madame Masque 係Avengers 敵人, Count Nefaria 嘅女兒.  Count Nefaria 係界嘅意大利黑幫,Maggia , 嘅頭目

但為咗女兒有新生活, 就寄託女兒比部下收養,

改名叫Whitney Frost.  

Whitney 本來係社會名流,

但養父母死去後, 親父就說出真正身世,想Whitney承繼黑幫.

當對未婚夫說出身世後, 對方怕會影響其政治前途而拋棄Whitney.  Whitney只好承繼黑幫家業。 一次與Iron Man交手時意外燒傷面部.

Mordecai Midas教出,自此成為Madame Masque.  

天意弄人, 竟然巧合結識Tony Stark.  用假身份成為Tony 秘書.

雖然兩人及後發現對方身份, 但都維持情人關係.  

可惜因為某原因Count Nefaria命不久已, 要求救其父親。  但Masque 同Iron Man對打時,錯手下導致Count Nefaria 嘅生命維持器受損壞.

從此變得瘋癲, 同對父親嘅死內疚.

近年同The Hood 合作兼有情侶關係

Madame Masque and Iron Man
雖然兩隻只得機關槍同手槍, 無乜特別。  但ML嘅女奸角少之又少.  所以都有其價值.
多年前, 地產經紀Arthur Douglas及其妻子同女兒一家三口, 車子被Thanos 嘅飛船攻擊喪命.  Thanos 父親Mentor 就將靈魂輸入新嘅肉體, 成為專對抗Thanos 嘅Drax the Destroyer.

但其後係Infinity Gauntlet 事件後成為Power Gem 嘅保管者, 加入Infinity Watch.

再及後喺Annihilations, 不知為何嘅情況吓變成更細小身型嘅version.

現後加入Guardians of the Galaxy.

舊版嘅Drax 其實基本上可以講係... space Hulk .
新版嘅Drax雖然能力弱化少少, 但換來變得有番多少智能.  更愛上用刀嚟戰鬥.

右手臂有一把刀, 但唔可以拔出.  另外兩把就可以放喺腰背部嘅套入面.

Adam Warlock, Drax.  但已經唔再叫destroyer la.

Annihilation 四子!

可惜呢隻嗰頭太大, 有少少失望
daken的莫干希髮型我可以接受呢, 但問題是他的頭跟Drax一樣太大, 而且脖子很粗, 感覺非常的不平衡......

另外為啥又是兩個反派造得最好?orz

Arnim Zola 係Red SKull手下嘅科學家.  其實中出現過, 但無自體改造.

箱型嘅頭部可發出電波控制自己所製造嘅怪物.

其實呢隻BAF細過Wrecking Crew.   呢隻咁怪, 的確幾重口味.

但我覺得如果你係真正嘅ML fans, 呢隻背後係有個好重要嘅故事.

呢隻一直係Toybiz Marvel Legends 搞手 Jesse Falcon 嘅最期望出到同最喜愛嘅角色!  雖然細, 但出到呢隻係對Jesse Falcon最大嘅致敬!!

就如一樣, 關節一樣唔輸蝕!  手執控制器.

Variant piece.  Madame Hydra 同Piledriver 就送Red Skull version 身體同頭部。  留意頭部嘅燈泡係紅色.  但我覺得應該係手臂接搏位應該cut 一cut, 可以自由換對手臂落兩個body.

http://toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=178721&highlight=
再補貼之前嘅Captain Bucky.

其實呢wave 整體上都一樣唔錯.

Captain America Bucky, Piledriver, Thunderballs, Arnim Zola 都係最正
Fantomex, Daken雖然有啲瑕疵, 但都不失為好figure.
Madame Hydra/Masque, Drax 比較失望, 但都係角色上比較少出嘅角色.
support! Daken!!
的確好重!
只想入BC only!
呢wave真係fans先會覺得開心
玩具計可能真係出得幾好, 不過呢wave幾高手向 :51:
呢wave真係fans先會覺得開心
玩具計可能真係出得幾好, 不過呢wave幾高手向
Assassin 發表於 19-3-2012 04:03 PM

我都覺得係高手向........
HK 出左WAVE2??

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 14 字節 系統限制: 15 到 10000 字節
copy返我之前寫過嘅Drax介紹補充一吓先

Arthur Douglas本來係地球既人類,但同妻女一家喺架車途中被嚟到地球既Thanos攻擊
之後Thanos既父親Mentor為左要打敗Thanos,就將Arthur既靈魂,放入一個超強既身驅
成為Drax the Destroyer,佢既唯一目的就係要殺死Thanos

Drax the Destroyer可以話係宇宙版既Hulk,一樣係低智商既大舊衰
不過佢仲可以射出宇宙力死光,喺宇宙高速飛行,同可以感應到Thanos既能力
佢喺之後既一次事件中被殺,但Drax竟然重生,喺個大舊衰身體中,有個正常身型既Drax走返出嚟
雖然冇咗宇宙力死光同飛行等能力,但係智商回復正常
並於"Annihilation"大戰中主力協助Nova,事件中,佢終於達成佢既目的,殺死Thanos