Toysdaily 玩具日報

查看: 9507|回復: 16

[個人收藏] 進化!! Hyper Zetton!! + 三月上旬入物!

又黎超人post!
先睇睇三月上旬入物先!!
盒旦---Q版特撮hero系列: Ultraman Leo & Ultraseven篇!
近排肥趣特價一抽! 中左以下兩隻Leo嘅怪獸!!
円盤生物第10號 Nova

初登場於1975年Ultraman Leo第49集, 及後亦於2007年Ultraman Mebius第28集出現!!
円盤生物 Alien Bunyo

係1975年Ultraman Leo第五十集登場, 曾將Leo肢解並棄於墓地!!

其他款preview!!

再黎一啲Leo商品!! 係灣仔入!!

Leo筆!!

冇特別設計, 筆桿上印有Ultraman Leo字樣!!

並附tag一塊!!

係鉛芯筆黎嫁!!

Leo電話繩!

變身器: 獅子之瞳!! (實則背後係抹mon個塊野!!)

Tag!

雙面印刷膠帶!!

Leo襟章!!

一set兩款!!

然後驚喜一入---手指公仔X2!!
先係Team U隻機械人!!

首次商品化!!

由Team U隊員操控!!

btw, Team U係"Ultraman Saga"入面嘅一支新隊伍, 成員一律係女性!!

Hyper Zetton!!

對翼居然一啲黃色都冇!!!!

係電影入面隻team U機械人其實好細架!!

到戲肉!!---UMS EX Hyper Zetton Gigant & Imago set!!
Box art

同Ultra act嘅比例, Box已明顯比上次Arc Belial又細左啲!!

六面都不同印刷!!

劇照一幅!!

由2006 movie開始, 已規定每套Movie一隻大野!! 從官方資料睇, 又標明幾多mm, 驟眼睇好似好大隻咁...

繭形態, 官方設定300m, 即係同前年Arc Belial設定差唔多!!

但進化左做成蟲形態, 得番70m!

開盒啦!!

今次係一set兩隻!! 成蟲更係透明版!!

先睇成蟲(Imago)!!

老老實實, 塗裝雖少, 但透明又真係幾吸引!!

閉翼ver.

啲花紋好仔細!!

好啦...要接受現實啦...
冇錯, 你冇眼花, 左邊個隻就係今set嘅Hyper Zetton!! Bandai終於連細膠都列入UMS系列!!:53:

唉...UHS拍埋去會太大, 試下以前啲盒旦先!!

Ultra act = = 電影咁嘅比例嘅話應該唔駛Saga出場!!

咦! 呢隻好似岩岩地噃!

好, 用住HDM先!!

話時話, 呢隻Cosmos都已有11年歷史! 快啲出個套新HDM去襯隻"迷利"Hyper Zetton啦!!

Alien Bat: 培育失敗!!??
到Gigant形態!

大頭!!

面相不俗!! 較接近初代Zetton嘅樣子!!

電影中以人類嘅絕望同恐懼為食糧!! 當中亦好似有捕食Dyna頭號敵人---Sphere!!

Size雖細, 但QC比Arc Belial好!!

細還細, 都Keep住有賣點...

一條gap!!!!

就係為左塞隻Hyper Zetton落去, 重現破繭而出!! (that's why 用細膠?)

Compare with Hyper Zetton!

都塞到一隻腳落去!!

用Ultra act? 會被人話大蝦細!!

用HDM? 都好似接近, 但同電影設定仲差一大截!!

盒旦? no way!!

景品? 咦, 開始接近!! 但仲有冇得再細啲...?

有!!!!!

朱古力旦 (透明版)!!

可惜小弟得Cosmos一款, 冇Zero同Dyna!!

唏!!

呀! Zero匙扣!

Saga系列UHS & UMS EX, 集齊!!

過往Big Boss回顧!!
UMS SP 究極超獸 U-Killersaurus (2006年)

由二次元人Yapool帶黎, 身長設定為79m!!

同Ultra act比例, 係眾Big Boss中唯一岩比例!!

亦都比小弟評為最對應嘅一隻!!

不用支架!!

UMS EX 究極合體怪獸 Giga Chimera (2008年)

由08 movie中5隻敵役合體而成!! 身長設定為512m!! 值得留意嘅係, 最初設定並唔係依5隻怪獸!!

賣點係上色方面!! 全隻都上足!!

依隻當然唔可能按電影比例同UHS睇齊, 但相比起前作就弱雞左啲= =

UMS EX 百體怪獸 Beryudora (2009年)

由Belial集合所有怪獸怨靈而成, 身長設定為4000m!! 係歷黎最大隻怪獸!!

依隻可以話係最仔細嘅UMS!! 全身遍佈二百幾隻怪獸!! 每次攞上手都係考緊自己嘅超人知識!!

每隻手指都係一隻怪獸!!

Zetton!!

可觀性遠超於比例嘅重要性, 況且其實已經夠大隻!! 但都只係第二鍾意!!

UMS EX Arch Belial (2010年)

由Belial吸入大量礦石能量而成嘅final form, 身長設定為300m!!

首次非SP情況下有透明件!!

size, 不過不失, 但都feel到縮縮地水...

合照!!

同樣將300M縮細, 但Hyper Zetton細咁多!! 價錢就差一截!! 係Hyper Zetton貴好多!!

我又要破繭而出!!

另外用途: 紙巾盒!!

錢箱!

嗚呀!!

老老實實, 要俾呢個價, 小弟寧願剩要一隻大啲嘅Gigant, 另外再出一隻UMS SP Imago好過!!
Thx for watching!!

Saga篇: http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=178735&highlight=
百體怪獸 那隻好讚阿!!!
又係超用心的超人Post,正:71:期待SAGA:35:

紙巾盒笑左:66:
:43:THX FOR SHARING
C兄個POST真係好正真係唔回唔得:$
次次睇完你個POST我都好有衝動買返曬D UMS 但係無奈我冇咁多錢開多條新LINE :no:
所以睇完C兄個POST都好滿足啦:shy:
大大 d post甘有心機
點可以唔卜:$
我都好想入Hyper Zetton!但應該好貴
樓主所有大野我淨係有Belial
想問下樓主知唔知邊道仲有2006年劇場版的帝皇星人賣?:79:好想要
2010果隻好似天元紅蓮,
另外紙巾果幅好正:71:
Add marks for your great post and support as a top Ultraman fans! :71:
回復 8# pekachu
個隻係香港絕左版啦!!
日本方面都好似係難搵款!!
好多超人!:30:D超人小精品幾得意啊:63:
回復 11# herculesanakin
唔該哂大大, 唯有等佢番出:31:
不過大大D相好正!身為一個超人迷見親你個POST都好滿足:52:
有Heat post:71: 十分支持
我反而想知隻Arch Belial邊度仲有:79: