Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: chankb

[Medicom] BM Masked Rider OOO - 火野映司 Eiji Hino

回復 15# ckc882000

我有位在國內做膠化工既老友講其實皮溶化係同膠料環保要求愈來愈嚴有關, 膠愈久溶化愈不環保, 所以很多國家已經禁止注膠時加入太多令膠料永遠堅挺的化合物。

我估M記背上溶膠之名係尤於早年大部份人玩M記, M記啲公仔又大部份用膠作外皮或外衣, 不過M記body啲確鬆化....

我隻Vader長期展示, 尚未溶化:o
回復  ckc882000

我有位在國內做膠化工既老友講其實皮溶化係同膠料環保要求愈來愈嚴有關, 膠愈久溶化愈 ...
chankb 發表於 8-3-2012 01:54 PM

甘你隻vader 有冇定期查d皮革保護物料?定只不過放吸濕器only?

回復 17# ckc882000

無搞什麼, 只是在一個無陽光直射的櫃內, 問唔中打開通下風。

市面上啲吸濕器大都用鹼性或酸性帶choride的化學物, 主要係同水結合, 但那些化合物也會散發四周, 用後散發在櫃內咪重大鑊, 表期接觸酸鹼也有腐食性的! (所以HT內包乾燥化學品記得開盒後掉走)  膠溶同濕氣關係不大, 雖然太高濕度會令公仔發毛, 但溶膠係同高温差和陽光中的紫外光有關。如果住近海或山, 濕度太高, 開冷氣重好過用吸濕器啦。

溶膠係指polymer-chain 分裂, 最終令膠質分裂, 一般膠會除不同環境因素自然分解, 高温差同紫外光係加速polymer-chain不穩定及分解的元兇, 當然注膠份量方程式成千上萬種, 我不排除M記的膠是特別雞或環保:DD

無搞什麼, 只是在一個無陽光直射的櫃內, 問唔中打開通下風。

市面上啲吸濕器 ...
chankb 發表於 8-3-2012 02:36 PM

甘即係屋企一般吾係住近海吾洗用吸濕器,甘我拿拿林返屋企羅番出黎先!
溶膠我覺得機會低小小,我係驚十二吋d 皮衫姐!
甘隻vader 都可以考慮下!唉!當年果隻1100~1200到好似,今日千八!真貴!

回復 19# ckc882000

除非你個櫃潮濕到發毛, 否則吸濕器幫助不大, 也要定時吹散吸濕器散發的化合物...

12吋d皮衫溶化咪係指溶膠囉!
個d皮衫係用真膠做嫁!!
:no:

除非你個櫃潮濕到發毛, 否則吸濕器幫助不大, 也要定時吹散吸濕器散發的化合物...

1 ...
chankb 發表於 8-3-2012 03:22 PM

皮會溶我知呀,d皮有膠成份我都明白,但有d師兄話拉打d膠甲會溶:50:

回復 21# ckc882000

我由拉打舊一1.0到現在都未試過自己買入收藏啲拉打d膠甲會溶, Body自行分裂就試過兩次。
但試過一次bid隻紅黑嘰嘰, 開封後件膠衣巳溶。

Anyway, 中學化學科話我知,一切用膠做之物遲早也會自行分解....但我希望係50年, 而唔係5年, 啊門:o

我由拉打舊一1.0到現在都未試過自己買入收藏啲拉打d膠甲會溶, Body自行分裂就試 ...
chankb 發表於 8-3-2012 03:55 PM

Ok 謝謝老闆教路!甘應該會入隻vader 玩!