Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 連Ultraman超人都覺得好玩的盒蛋--COSMO FLEET COLLECTION RANGER MECHANIX 懷舊戰隊

佢地拎住黎玩,都有jumbo高達咁既size!:$

玩具出玩具post,樓主真係別出心裁:71:
真係好鬼好睇
連唔好戰隊既我都睇晒成個post
dragonman 發表於 2-3-2012 09:26 AM

多謝dragonman兄欣賞,今次POST的算是我歷來最長的一個,我實在幾長氣的....:35:
其實嚴格來說我都不是戰隊FANS,買他們都是兒時情意結,現在的戰隊我真係一隻都唔識:55:

隊長ZERO:「兄弟,不用傷心,我同你身上夠有唔少水口啦~~」
Laught die me~~~~~~~~~ ...
Garycharm 發表於 2-3-2012 09:32 AM

HA HA ,其實這橋段實在是有感而發呀
有時買玩具都有種執著 : 一定要買最完美的回家
但近年發覺玩具質素好參差,好難追求了,若勉強便會成為別人口中的驗屍官
所以買玩具時只要不是有太大的破損或缺件,我都會將就下(無奈)接受.....
有時會自我安慰: 玩玩具本身難免會有些折舊/破損,為了保存完美而不玩他們,實在可惜

不得不寫個"服"字比你..大大...還有那種大人玩合金的比例情懷..令人佈服
老文 發表於 2-3-2012 09:47 AM
我都有相同既睇法.......如果自己細路果陣有隻咁既大野玩一定開心死
SARU 發表於 2-3-2012 10:15 AM
佢地拎住黎玩,都有jumbo高達咁既size!
常威 發表於 2-3-2012 10:31 AM

多謝老文兄,SARU兄
正正小時沒有享受過這種玩大型超合金的快感
(即使現在也沒有玩過超合金魂:56:)
現在以這些微型東東頂下癮吧
常威兄講得對,按比例,這幾隻戰隊甚至可能大過jumbo高達,
如果真係出咁大size,價錢就真係好金了

正!!!
玩評過癮,資料詳盡!!!!
sundaydriver 發表於 2-3-2012 09:52 AM

多謝 sundaydriver兄
其實資料都是東找西抄......不過如大家有興趣可以看看3樓的資料
我看後也覺得幾有趣(尤其每套特攝的特色)

thx for sharing, 好有心機。支持!!!!!!!!!
destiny 發表於 2-3-2012 10:11 AM
玩具出玩具post,樓主真係別出心裁
timothy276217 發表於 2-3-2012 11:15 AM

多謝destiny 兄 和 timothy276217兄
我在此post都用了些時間,
尤其從盒中取那些ultraman出來,玩完影完又放返入盒,
玩過程中要換手時又要用風筒吹風(因好實).....好累

ZERO戰隊介紹戰隊盒蛋
但呢SET盒蛋剛出時賣得好貴!!! 個人覺得唔抵玩
黑色三連星 發表於 2-3-2012 10:14 AM

個價也真是幾令人要考慮的....我考慮了3秒
心頭好嘛,最多唔買其他玩具,或食面包當午餐啦
頭像被屏蔽
抵入精華!要po埋2!!(如果有)!!:$:71::71:
頭像被屏蔽
抵入精華!要po埋2!!(如果有)!!:$:71::71:
Very well done :-)
D 相好正, 實在太正, 用玩具介紹玩具, 另人有眼前一亮的感覺
明明高達那邊, MS上色都不堪入目, 但這套即使是實際商品都展示出質素之佳...厚此薄彼啊:DD

另外多謝作品解說:shy:
我買過鋼彈系列的....素質只能用...:72: ...來形容

這個盒蛋感覺好像是另外一個世界的產物...怎麼會差那麼多.........精細度超好....連不是粉絲的我都要給讚....:71:
抵入精華!要po埋2!!(如果有)!!
Galulu^^^ 發表於 2-3-2012 09:12 PM
Very well done :-)
30mething 發表於 2-3-2012 09:39 PM
D 相好正, 實在太正, 用玩具介紹玩具, 另人有眼前一亮的感覺
36韜 發表於 2-3-2012 11:10 PM

多謝Galulu^^^ 兄, 30mething兄和 36韜 兄
實在感謝編輯和各位ching的欣賞
我都好想這系可以延續出part2,始終今次的盒質素實在好好,
而且出在可玩性咁高的特攝,真係好難得

明明高達那邊, MS上色都不堪入目, 但這套即使是實際商品都展示出質素之佳...厚此薄彼啊
另外多謝作品 ...
手榴蛋包飯 發表於 2-3-2012 11:31 PM

手榴蛋包飯兄客氣了,多謝支持才真
此系之前出的機械人大戰系和高達戰艦系用的材料與今次是有點不同的
那些質料像軟膠的,故在微細的機械人上色和雕刻上應該較難,所以做出來的一堆面團般,慘不忍睹啊
但今次這些用如模型般的塑膠,所以機械人的面相會較精緻點,上色也好多了
哈哈!啲圖構思得好有趣、好正!Like!:71:

:71:一流!!

:64:拜服!
大KEN兄影得好,寫得好(幽默!:71:),資料又有。

好耐無睇過一個咁驚喜既POST。:$你好犀利呀!真係睇完可以再睇既一個精彩報告。
呢套野原本想入,見到個價…即刻縮…:49:
35隊戰隊…我知唔係套套有基地/要塞…
但保守計都應該有十幾隊跟尾…
食玩合金價,真係唔係講笑,一隻魚幾…可能都恨得下手…但一套呀!係一套呀!:sad:
我唔捨得買呀!:63:
好正但真係覺得貴…
點解車輪一個可變,一個要換件?
點解:53:

你呢個post攪到我再次心郁郁…結果我入唔入都好!
你個post真係樂趣同毒性兼備!我俾滿分!:71:

P.S.電子戰隊合模型…就係我中毒既根源…我從來都唔知佢有基地架…直至細個見到有個大哥哥砌左…,你盒野邊度搵返黎架?:shiny:呢盒好野黎架。入面架機械人仲可以變型架,好鬼精細。

再P.S.仲有我最愛既太陽戰隊!:help:第一套戰隊合體機械人呀…雖然覺得個合體多鬼餘…,嘩!你個post真係猛毒!其實應該讚你定鬧你?:43:

再再多口講句…其實,當年海港城有間玩具店,係有戰隊基地賣架!佢仲開盒放出黎!細個真係癡住個廚窗流口水:72:,當然無可能買得起啦。但見到開盒既實物…你明白個震撼嘛?
真係好得意好好睇嘅報告吖!:71:如果有埋佢哋嘅"蝦碌"就真係正到無朋友!!:58:
Ken師兄真係一個真心愛玩具的人,小弟佩服!:64:
依個post真係好有質素~支持!!!