Toysdaily 玩具日報

查看: 10619|回復: 6

[制作分享] Sic 的情與景

喂喂! 今次主角唔係你啊(你係臨記炸)

今次既主角應該係你地先真!

小弟玩左Sic足足一年la! 我成日覺得SIC 靚就係靚la! 但如果無背景係到,SIC既震憾力就會大打折扣! 然後凑巧睇到玩具熊貓YAYA大大 blog 既 LBX 扭蛋場景介紹(有關詳情,可翻閱Hoppy Japan 1月號 或到大大既blog到睇la! ) , 我就下定決心要第一個整既Sic 情景係for 兩位魔王既!

所以小弟經過一連十日既苦鬥 (因為小弟夜晚一星期要番3日學,日頭要番part time 既關係,所以先要禁耐:70: ) , 終於整好左la!:34:

事不言遲,去圖先!

呢個就係我既成品,場景既材料95%係用珍珠板造成,其餘既5%係用原子灰造成既石坑和爛既地方 (其實我重有d色未上完),因為我唔知整得好唔好同有無人會睇,所以暫時得一幅相。 如果各位大大有興趣,我先再post製作過程la! :58:

最後,我為大家介紹一直默默陪住我(完成呢個場景既重要人物(雖然剩係識笑)!

佢就係.............................

三眼子la! ^ ^

三眼子 : O ,SICccccccccccccccc.....

希望各位大大鐘意!
好 la! 我見禁多位大大都有興趣,我就post一下教學過程la!

OK! 我今次作品既靈感係來自外國一位老伯伯用左30年時間黎整既所羅門聖殿模型!

而SIC 人物排位我係參考Tamashii 2010 既Kiva 場景

(圖轉自**討論區)

如果各位大大你問我有無精密地去量度過先去整,我可以話: 無! 所以我整得唔係好似上圖一樣禁靚!

而材料方面,如之前講既一樣! 場景95%係用珍珠板黎做成,其餘5%係用原子灰黎整

珍珠板可以去一d大型美術用品店到問一問,價錢大約$1)到一塊,(但價錢會随住大細而增加):70:

而要用原子灰黎整模型或場景既話,通常都會用呢種德國牌子既原子灰 (我相信有玩開模型既大大都會知,所以我亦無謂多講la!)

如果想令珍珠板較為鞏固,可以用這一隻專為發泡膠用既膠水 (其實用白膠漿都得,但小弟我係一種比較心急既人,so......)

而半圓形階級就需要一個可靠既盾,呢樣係美國隊長同世上每位母親都需要既好伙伴! 佢就係...............

鍋蓋可以做出準確既半圓形! 其本上佢可以for好多既場景用!

而我自己則在每層樓梯都用,由於珍珠板太薄,所以每層要用兩塊珍珠板疊起,而每上一級我就會用間尺去逐層減去2.5cm,所以我不能整得太高 (但要睇每個場景黎因應作出對應la!)

而羅馬石柱製作方面,由於我整既時候無影到相,所以唯有借用玩具熊貓大大既相,還請原諒!

(圖轉自玩具熊貓YAYA大大)

羅馬式石柱製是只要在珍珠板上界出平衡線,但記住不要完全界斷

之後卷在一起,如果柱身更堅固,中間可以卷一些癈紙作柱心

最後在柱身界上橫紋就完成

石地板就係用間尺量度左長度,再去除番開每條石板既闊度! 然後可以随機去畫每格地板既大細,再用cutter在面上輕輕介出,但切記唔好界斷! (我就係禁先要補多一塊珍珠板!

而Decade既圓半形係對應Kiva Dark Kiva 既地台而畫既 (其實我都係抄老伯伯既模型去放大)

最後,我之前幅成品圖好多大大都話朦,所以我重新再影過一幅,希望大家睇得到la ^ ^

同埋本身我想放埋Kiva上去嫁,但奈何Kiva已炒到不能接受既價錢(買返黎想改眼同kiva bat既顏色做IV世),所以一直未買!

如果有大大唔玩SIC又肯割愛既話,請pm我 la!

最最後,我今次可以完成此場景真係要多謝玩具熊貓大大既指點,所以真係真係要講聲唔該同多謝 ! ^ ^
無圖?
sorry! 唔係太識整呀!
背景:71:您的帖子長度不符合要求
ok睇到喇~
唔錯呀~post埋的製作過程出黎睇下~~
回復 5# 太歲

ok!
真係非常正嘅教學!:71: