Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] TFP cyberverse optimus prime 入門級文哥劣圖簡評

終於入咗第一隻TFP, 應該都會係最後一隻, 因本人始終只對文哥情有獨鍾, 而呢隻無論係價錢, 大小, 人形及車形設定都啱晒我胃口, 所以應該唔會再買其他, 而開咗玩完亦無後悔~
包裝圖:

我就係當日係斗斗城隔住個盒望入去被比文哥俊朗的人型與及媲美日版的上色質素所吸引, 考慮咗兩日都係決定入~
先睇吓車型:

以咁細架黎講我已經覺得好靚仔, 睇落唔太膠, 外形比例恰到好處~
武器雙鎗可放於車頂:

插係車頭兩側又得~

好, 開始變形~

雙手先抽出~

車頭車尾放下組合成雙腿~

雙手垂下, 雙腿分開~

車頂左右拉下變成肩膀~ 煙囪轉去後面~

個頭反上黎, 搞掂~
可動性測試:

舉手擘腿, 左右擰頭~

雙鎗流~

就以這個POSE入櫃~

後記:
第一次玩cyberverse系列給我很佳的印象, 變形系統及複雜性比一般D級還高, 絕不是兒童向的老變~
人型及車型的比例很好, 人型沒有大龜背的感覺, 車型亦很流線, 很紮實(因我影相途中成架車掉咗落地板都無散無爛).......
不過由於很多細部件及幼支架關節, 變形時需小心~
關節都頗實, 無軟手軟腳, 但變多次扭多幾扭自然耗損則難免, 不過價錢唔太貴, 粗玩扭盡佢都唔心痛吧~
由於腿部的可動關節不多, 所以呢隻文哥一定要擺大動作POSE先好睇, 齋企唔啱佢~
上色真的好好, 好少出界, 我都唔駛點揀, 最鍾意佢的銀色油及透明藍部件, 給人既科幻又帥氣的感覺~
係而家市場上呢隻文哥多貨到水浸的情況下, 我會等佢再跌價入多隻玩~
謝收看劣圖劣文~
頭先"讚"完唔夠
e家返到屋企即開機支持你:71:

黎隻人型睇落真係好正
我起灣仔拎起望完又望,真係想入
但又唔想開坑:55:

睇完大大正post真係又十五十六:68:

我都有呢隻,變型和系統複習性比d 級還高?絕不可能吧?
基本上它是TF3 同系列的改版(只是外型)。
而且價錢好貴,同d class 只係差幾草,真係好低?

我都想入呢個series
但係出過_旺同埋XX點都唔見有,唔通真係得斗斗城先有?
成舊水咁細隻, 都唔係平
回復 2# Andyccel

多謝回覆, 我當初都係攞咗上手十五十六咗好耐先決定買, 但我就同自己講就只買呢一隻, 唔掂其他應該可以避開個深坑, 雖然已經心思思想買埋隻BULKHEAD了~:55:
回復 3# avengers2012

其實我TFP內未玩過D級, 不過對比起以前如CLASSIC系列的D級變形複雜性來講, 這隻CYBERVERSE真的不輸蝕~ 我想是開發技術越來越成熱吧~ 價錢我係出面買, 比斗斗城算是平一點吧~
回復  avengers2012

其實我TFP內未玩過D級, 不過對比起以前如CLASSIC系列的D級變形複雜性來講, 這 ...
wwh 發表於 23-2-2012 11:01 PM

CLASSIC D CLASS 大部份比這個SERIES 好, 可能師兄你未遇過, 雖然我都入咗呢個系列的四款角色, 不過呢個系列真係好難及得上D CLASS, 價錢亦很不合理!
回復 8# gumng

好同意, classic 系列好好多, 起碼外型上岩晒:35:
仲有, 美版 classic 系列價錢通常都係一魚五草左右,
tfp cyberverse 呢條 line, size 細已經唔再講, 價錢差不多一魚左右...好老實, 我都有掙扎, 不過我決定係唔買 lo

anyway, 咁詳細的 report 一定要比 like la