Toysdaily 玩具日報

[趣味] 一幅單格漫畫內容完全表達出格式化既教育係現實下既實際情況~

父母親或學校用既格式只係會引導你做一D事黎發輝自已~
但格式內容未必能包含所有人~

愛因斯坦:「每人都是天才。但如果你用『爬樹能力』來斷定一條魚有多少才幹,牠整個人生都會相信自己是愚蠢不堪。」
:71:good.......
:71:good, 千祈唔好俾框死在一個"領域"之中~~!!!
現在的教育問題是,好多都知圖中的道理但硬就要小朋友可以飛天遁地...
但每個人都要學曉基本先,再以每個人專長分配其學習大方向,框架也有其作用啊!
表面睇幅漫畫及所表達嘅情境,貌似正確,但如果再另一個角度去諗,每個人係咪真係有咁懸殊嘅分別?我相信大部份人都是平均水準,不會是特別好或特別差的一群。
當然我明白呢幅漫畫只係用咗誇張嘅表現手法。我想講嘅係,唔好用呢幅漫畫來做籍口。現實係生出一棵怪樹,我哋無乜能力去改變,逆來順受亦唔係辦法,唯有在能力範圍內先做好本份,先有可能取得發言權。
According to normal distribution, 99.7% will be within 3 standard deviation, so the picture is talking about an abnormal distribution. Therefore, the picture is not describing a average condition but rather citing an extreme example. (The population is only 7)