Toysdaily 玩具日報

查看: 6149|回復: 23

[個人收藏] 我的大力神總算完成了

主要係改面、滲線、輪呔加水貼、加番狂派貼紙、支雞加番線扮威也

精緻度雖然唔係好高,但能力有限已盡力了!

謝謝大家冒住傷眼既危險查閱本 post :64: 感恩
唔傷眼:handshake:~ 感謝你的分享:71:~
加左「狂派」LOGO效果唔錯,而把口...好似有牙仔咁...:69:

回復 3# CAR9889

唔只有牙仲有脷.....生化:44:

如果乜都唔加就會係甘了....( 第一成品未修改前 )

:43::71:......Good idea
Must support:71:
回復 6# mame169

因為網上曾經有網民改過類似的作品!覺得都幾有趣

所以敢其概念自己試改造玩玩 ,網民造的比較機械式

一樣有牙但口腔是穿的,我的就當人形甘造有牙有脷

口腔密的,下面的就是我參考的對象

正呀!!整完正好多!!
建議塊面最好再打磨到平滑d,同塊面平滑到睇唔d 造型補土邊位
咁就perfect了!
大大嘅改動好正呀∼!引死人咩∼!
回復 9# waven

果然眼利:47:逃唔出師兄對法眼,這是修改後第一試組品

,所以未細執,會再覆模再修改面形想起角番D
回復 10# Nakayasu

多謝...我都係第一次玩覆模同改模 ,所以仲有好多地方

同技巧需要改進,  第一次玩叫人有我有唔太肉酸就滿足

了:79:
好正~
成隻即時高檔多倍~
但係大大嘅技術一啲都唔似第一次呢~!
大大可否分享下覆模嘅技術呢?

回復 14# Nakayasu

我覆模係用自由樹脂做模的,熱水煮軟自由樹脂就可印模件代

涼變番硬既自由樹脂模就可覆件。

覆件材料我試過造形畢地同首辦 AB 水,造形畢地覆模就要等

一天先拆模就好D,  首辦 AB 水唔太厚基本半個鐘就硬化晒

,而且因為首辦 AB 水係液體倒模,所以會比較細致點但相對

成本亦提高,正所謂一分錢一分貨。
改件都係用番造形畢地,其於就係耐性同不斷試了:64:
回復 15# riko

謝謝大大無私嘅分享,但可否show一show造型畢地喺點樣㗎:D