Toysdaily 玩具日報

查看: 25098|回復: 24

[玩具報告] 新既光之繼承者~Ultra-Act 超人帝拿~Flash Type~

Wow Wow Dyna~15年前,超人帝拿喺電視熒幕前出現,我隨即被佢既熱血同埋永不放棄既精神吸引住,令我每集都追睇,喜愛程度拍得住昭和既超人尼奧.呢兩年,超人帝拿再次喺劇場版活躍起,簡直令我都熱血埋一份.嚟緊既劇場版"超人Saga"更加以帝拿做主線,真係勁興奮,所以我已經決定咗四月過日本睇套戲;)入番正題,今次Ultra-Act帝拿一推出就即刻入手,玩遲啲都唔得xd

超人帝拿,變身者為飛鳥真.喺超人迪加既最終聖戰完結後,經過咗八年後,人類已經開始慢慢移居火星.和平既日子卻因宇宙未知生命體-索菲亞(Gransphere)襲擊火星基地而被破壞.而Super Guts既飛鳥就喺火星同索菲亞戰鬥中,得到光之力量,變身成嚟自宇宙既光之巨人-超人帝拿!而Flash Type係帝拿既基本形態,抱住永不放棄既精神,一直保護地球.

由今次既帝拿可見,不斷改良既Ultra-Act素體已經開始穩定,所以今次可以話係非常滿意.當然上色同關節都好滿意,只係配件唔多,令佢有點兒失色.同埋對眼就黃咗少少,不過影相就唔多覺.作為帝拿既fans,我完全覺得呢隻Ultra-Act係正到痺;)

外盒設計

配件一覽

變身~帝拿~

可動性非常高

沿用新設計,可直接連接魂stage

爆地

Flash Cycler,可惜冇特效件

將能量化成光球,使出Ultra Fork

皇版投球手

第五話對付Sildron首次使出

紅燈喇~出絕招~

要完美做到出招既姿勢,可換胸甲嚟重現

Solgent Ray!!

誇張既特效件

打贏喇!

SUPER GUTS既招牌姿勢-ROGER!!

[重現戲中場面]
劇場版"光之星之戰士"-迪加同帝拿聯手

劇場版"超時空之大決戰"-迪加同帝拿穿越世界解救佳亞

平成三大超人

劇場版"大決戰!超人8兄弟"-八人喺同一時空保護地球,宜家只差阿鄉同Ace

劇場版"大怪獸格鬥 超銀河傳說"-最終同貝利亞對抗既六位超人

新劇場版"超人Saga"帝拿,Zero同高斯三人合作保衛地球,差高斯未出Ultra-Act~

飛走喇~

後記: 影完之後特登睇翻成套超人帝拿,真係太熱血喇~宜家仲有好多玩具未影:SHF Fourze,新二號,豪快綠,豪快粉紅;SR合金 豪快王,特搜合體.有排都未搞得掂呀!!!

真係有握手parts更換?!咁過癮
真係有握手parts更換?!咁過癮
歪不正 發表於 20-2-2012 12:07 AM

買迪加先有
THX 分享~~~~~~~~~~~:73:
我想知隻帝拿係未真係可以單腳企 :?
回復 5# 36韜

只要搵到平衡點就得架喇;)
帝拿真的不錯∼∼

高斯快點出啦∼∼
回復 6# leo_yamtszfung

unbelievable :no:
估唔到今次隻帝拿咁堅...
好想佢將呢 d 新設計, 擺番入 zero 同 tiga...好想佢地出 ver. 2

回復 4# Somebody_Ex
Thx Some大支持;)

回復 8# 36韜
我都覺得迪加應該重出,不過冇咩可能啦:(
有心的分享,下次可試試打燈影不用閃光吧∼
努力出多D好文∼:71:
樓主影得dyna好正:love:
好想笨大快d出哂gaia同agul其他形態佢(出埋dyna個2個就仲好啦:he:)
ps:tiga同gaia umw都有戰機出 但係dyna就無!!:blame:
同埋ultra act d件開始少啦!次次笨大引完人入坑就回復真面目.:56:
回復 10# Dick.Po
Thx將呢篇報告設為精華;)
打燈方面呢~~我會試下,不過我資源有限:(

回復 11# wwoonn
Thx;)
雖然配件係少咗,不過質素就高咗,所以唔緊要啦~
回復 12# leo_yamtszfung
質素就高咗x2 不過唔該再出過tiga啦:help: 同埋快d出多d唔同形態啦!:53:
gaia仲有2個形態,agul 1個,dyna2個,tiga2個,仲有mebius3個:35:
真係諗起都扯扯地:34:
回復 13# wwoonn
對比呢啲,我較想佢出昭和嗰啲先;)
正sharing thx
高斯應該今年出,btw早前魂展既n系列出唔出到.....
話說極限聯盟就快齊人:35: