Toysdaily 玩具日報

查看: 2718|回復: 12

[新聞] 「玩具天堂-香港玩具文化與創意」 玩具博物館展覽

http://www.hkdi.edu.hk/p.php?l=b5&s=6&p=261

香港玩具協會於香港知專設計學院攪左個展覽,早幾日聽收音機聽到,應該好吸引。
有無版友去左睇?:77:

小弟今天去過, 影了點相.

(版主如必要, 可移動此post至攝影區, 謝謝.)
影得好靚,大大不如再 post 一次去攝影園地呀!
:$細個阿媽糸屋企組裝d公仔同織頭髮...果d膠味永世難忘.......................
大大過獎了, 攝影園高手雲集, 小弟不敢獻醜. 不過如果性質上是需要移動到攝影園地的話, 那就由版主決定了 ^.^
:64:感謝Nekki-Basara大大貼相!
小弟未去…應該最後一日先得閒去…

好唔好睇?多唔多野睇?
要睇幾耐度?
其實不算大, 如果單睇展品, 可能一個鐘已經行哂.

不過當日我地幾個朋友join 左導賞團, 佢好詳細解釋每個part 的歷史由來同玩具背後 gei 故事,

成個tour 完都差不多用左成個鐘. 展品唔算話多特別野, 不過從導賞團了解左好多單睇件玩具唔知 gei 民間智慧同理念.
真係好感謝Nekki-Basara的相∼
http://programme.rthk.org.hk/cha ... p=3973&e=&m=episode

17/2
呢集電台節目有介紹呢個展覽。好多資料好珍貴。
應該可以飛左頭半個鐘…
之後就係介紹。
其實不算大, 如果單睇展品, 可能一個鐘已經行哂.

不過當日我地幾個朋友join 左導賞團, 佢好詳細解釋每個 ...
Nekki-Basara 發表於 21-2-2012 12:11 AM

唔該哂!:77:
so where is 香港知專設計學院?
I went there, it is a good show!
Especailly for old cakes & people in Toys industry!
小弟今天去過, 影了點相.

...
Nekki-Basara 發表於 19-2-2012 10:37 PM

感謝分享:):)
有時間都去睇下先:o