Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 自己也可做電鍍效果 (updated 2月23日 (在#1), 1:48 電鍍gundam 完成)

回復 13# power_moon

擦了電鍍粉後, 表面就不能噴 Topcoat 了.
電鍍粉效果雖好,但使用限制非常多,會氧化、不可摸、不可噴保護漆
其實像您那樣整顆頭都用...大概過一陣子就會悲劇了
另外...MXM的電鍍粉...其實...是分裝日本某牌電鍍粉在貴好幾倍來賣的,不講了....總之不推薦
原來如此...
多謝師兄意見,
睇呢這只是壇花一現...
:$

回復 17# gundamgunit
其實薄噴返m記個隻"新"光油會ok
Really....
師兄,你又再給予我希望了
thanks
:)

回復 19# five0393
其實薄噴返m記個隻"新"光油會ok
five0393 發表於 10-2-2012 15:31

鏡面冷烤漆?
剛才上網睇過,
極效電鍍粉,再加鏡面冷烤漆作保護,
睇呢真的ok得wor......
希望又回來了,
要買來試試,
剛才上網睇過,
極效電鍍粉,再加鏡面冷烤漆作保護,
睇呢真的ok得wor......
希望又回來了,
要買來試試,
power_moon 發表於 10-2-2012 16:21

我都有用過鏡面冷烤漆,效果的確唔錯,感覺比普通光油更亮更硬
但價錢唔平...1支開4支光油...:67:
在電鍍粉之後噴透明漆都是降低他的金屬光澤的,那種亮度跟金屬的亮度不一樣,質感有差,真的效果要好還是不噴
尤其...電鍍粉已經很貴,冷烤漆...更是....
一些事情小弟知道內幕也不便多說,只能跟您說,冷烤漆我曾是受害者之一,也有很多人受害,毀了我改了1個月的作品,我的損失不是字面上的數字能表示的
他的那冷烤漆,被他分裝來賣之前,同樣的價錢是20倍以上的量
呢隻yahoo有, 不過有人話好快變色...  

鏡面冷烤漆最好唔好用, 用完支搶要立即大洗, 如果唔係支槍會報廢~~~
Del...~~~~~~

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 12 字節系統限制: 15 到 10000 字節
頭像被屏蔽
嘩,好靚呀,借問聲幾錢?
呢隻yahoo有, 不過有人話好快變色...  

鏡面冷烤漆最好唔好用, 用完支搶要立即大洗, 如果唔係支槍會報廢 ...
Lilith 發表於 10-2-2012 19:56

係呀...洗槍洗到暈...:30:
多謝各位師兄意見,非常有用,
睇呢冰烤漆唔係想像中咁好,
在無法的情況下,只好keep住這樣子
如果舊左就只好再拋光,
返正也不用太多時間!