Toysdaily 玩具日報

查看: 5477|回復: 23

[個人收藏] 舊物一post 我的麥花寧 Movie Series Figure (加圖 on 7 Feb 12)

依家0既麥花寧己經無0羊出Movie Figure, 但相比起依家NECA, 我個人都係鍾意麥花寧, 因NECA出Figure0既方式太商業, 一個Figure改小小又出另一個Version, 又放嚮下一個Series, 而下一個Series如有一款全新0既款式,你一係就硬食其他兩款與前一Series有小小唔同0既Figure, 一係就用幾貴0既價錢淨買新果款, 以T2為例, 如想買T1000, 0甘我屋企要有4隻阿諾先得, 所以我都係無買到, 有麥花寧隻T1000算。
呢道大部份都係麥花寧0既Movie Figure, 可能因依家大家對 Figure要求唔同左, 無疑NECA可能會比當年0既麥花寧精細, 神我覺得整體神髓麥花寧掌握較好, 以較明顯0既娃鬼回魂 (Chucky)為例, 麥花寧果對絕對無敵!!

呢道大部份係麥花寧Movie Figure

呢對Chucky真係好鬼得!! 我己收起左, 後面0既弗迪亦係我至愛

呢對Figure出街時仲未有AVP Movie系列,地台隻異形蛋識著燈

Predator 1 & 2,不過Predator就依家Neca出得好D

呢隻 Alien Queen就0岩0岩先講完!!無得彈!!

唔同集數0既Alien都非常唔錯,由其係隻異形狗,但始終都係異形1透明頭殼最經典

由McFarlane出0既12" Alien & Predator

由McFarlane出0既12" AVP I

X-file 0既莫探員同郭探員,不過我好希望有其他公司出隻大隻D

T2 0既合照

Sarah同 T骨, 當年我鐘意呢棚T800骨頭鐘意得好緊要, 下面0既T-X亦Very Good

T3州長,我覺得Terminator就 McFarlane好過Neca

Robocop 睇落同Neca好似差唔多,所以當時留番D$買左Figma Version

Monster Series1 Mummy

之後就係Macfarlane出0既扭曲版綠野仙蹤 (Monster Series2),首先係SM桃樂斯

拮到週身都係武器0既獅子

配件仲有捕獸器

好扭曲0既好核凸0既稻草人

成隻Spwan 0甘0既鐵人,仲有個心0架

佢係邊個?係桃樂斯隻狗托托, Ha Ha...

奸0既巫師

我自己好鍾意 Where the wild things are 0既故事繪本,D畫好獨特好靚,無記錯應係一部德國童話,所以十年前麥花寧套Figure我就鐘意呢個版本多過Medicom 0既電影版本,麥花寧呢套Figure做番繪本0既神髓,我自己真係認為好靚,而套Movie香港雖然無上,但有出碟,如果喜歡睇童話,都係一套唔錯0既選擇,中文名好似叫怪獸家國,有興趣就買0黎睇下!!

怪獸舞

Max

Moishe

Bernard

Aaron

Emil

Tippy

Goat Boy

Spawn Series33我好鐘意,原因係0羊?因為個主題係埃及,我自已好沉迷埃及0既文化文明,再加埋Mafarlane雕功,製作,上色,我當年無諗過就比錢買左套,仲係少有地唔捨得拆,而出呢套Spawn Figure 0既時期,坦白講 Spawn Figure亦差不多到末落階段,所以好多朋友未見過呢套Figure都唔出奇,依家自已羅出0黎睇更覺珍貴!

我依家都仲keep住幾款,freddy, Jason, ghost face都有!
Macfarlane 好正!
個人更喜歡馬戲團系列:35:
仲有殺人六狂魔系列,變態聖誕夜系列,魔龍系列......等。:$
馬戲團系列,六狂魔系列(Monster Series3),變態聖誕夜系列果時心大心細都係無買到,我都後悔無買,如依家要追番會好貴,魔龍都有買,不過唔算係我杯茶,買左2隻就無買Lu
alien, predator 同terminator , 正到無得頂!!
好多好物~~:shiny:
Monster Series 我都有D:D,超正~~~

X-file 我都超喜歡,可是可能早期關係,出得有點樣衰:79:,要不然我都想入:79:

回復 7# 小小玩具迷
你果D我都流囗水,仲有Monster早期D Playset以前無影過,
果D playset情影我又係超鍾意!!!
殺人王系列我好鍾意用血沖涼護膚,號稱女吸血鬼0既伊利沙伯
同無人捉倒0既開膛手傑克!
回復 7# 小小玩具迷
....好逼.....:56:不過真係流哂口水....
回復  小小玩具迷
你果D我都流囗水,仲有Monster早期D Playset以前無影過,
果D playset情影我又係超鍾意! ...
ScarletSpider 發表於 5-2-2012 10:23 PM

早期Monster Playset因為比較細隻,吾太合我......:o
不過,之後的我中曬毒,每隻都有影相~~:handshake:
伊利沙伯,開膛手傑克:shiny:

說回來電影,我都有好多想入手....:D
但有些我喜歡的,又好似出得不太好.....:unhappy:
kill bill,索女喪屍機關槍,又好似出得不太好(不過是neca的:()
X-file又麻麻
22世紀,saw,嘩鬼家族,Chucky,都好後悔沒入.........:help:
回復  小小玩具迷
....好逼.....不過真係流哂口水....
ds_toys 發表於 5-2-2012 10:30 PM

我都吾想嫁.....:sad:

回復 10# 小小玩具迷

Kill Bill我覺得OK喎,不過我唔太鍾意所以無入,
索女喪屍機關槍就真係差少少,唔係我都入,
22世紀佢又無隻著黑長樓但唔打跟斗0既Leo同唔飛起0既女主角......遺憾,
Chucky就真係超正,
saw係邊套?嘩鬼家族係0米Neca有出果隻大肚腩頭髮蓬鬆果隻男鬼?
而無買異種我又係後悔,仲有好相有人出朱古掌門人同魔街理髮師Figure

非常支持McFarlane 嘅Figure,特別係Alien同Predator系列,超正!可惜只差McFarlane隻12" AVP Predator買唔到...想儲返依家都天價...不過我同意ching所講,哩隻McFarlane嘅Alien Queen真係咁耐以嚟最正嘅Alien Queen!:71:

另外,我都好想買返異種......:63:
我對麥花寧又愛又恨.

愛, 係佢當年對玩具嘅改革.  我深信佢嘅quality 直直影響所有玩具嘅品質昇華.  S.I.C., 海洋堂, 同埋日玩 action figure 嘅熱潮都係因佢而起.

恨, 係佢高傲嘅態度, 但最後都背棄咗少少 [玩具] 嘅可玩性係邊.  當年啲Military Series 最平5 USD 清貨.....
點解?
就係無理會過可動性嘅問題.....
究竟係雕塑定figure...?  Ultra ACTION Figure, 但唔可動.....

恨, 係佢嘅作風可以話係鬼佬版嘅馬榮成, 但係成功啲啲咁解......
Spawn, 咪又係佢畫完, 等啲靚嚟畫
當年離開Marvel Comics 係因為Marvel食佢地創作人嘅權, 壟斷晒佢地辛辛苦苦創作嘅人物.  Marvel 自己代錢入袋, 但創作人就分得好少.
但作者 Neil Gaiman 幫佢作Angela....., 就拖人數.....

1998 年, 當Todd McFarlane 買Eclipse Comics, 以為入面包括Miracleman 版權時,
巧合地, Miracleman 嘅部份版權喺Neil Gaiman 到.  
http://www.geekosystem.com/gaiman-mcfarlane-spawn/
原來點主張創作者權益, 都只係主張自己呢個創作者.....
仲抄人, 寫個Man of Miracle,........顯得Todd McFarlane 小家....

心痛, 係出Prince of Persia, Walking Dead 係失敗.  以家只得Halo 算OK.

我覺得其實NECA 的確係多啲咩 unmask variant, 改小小又出另一個Version.
可能細公司問題.
但其實骨子裏係舊McFarlane 員工.  當日麥花寧嘅精彩, 好可能係NECA 員工嘅努力.

回復 14# Duraxyll
MarFarlane改革左Figure 0既質數我絕對同意,
佢係將Figure0既質數特破到另一境界,
但Movie個系列佢無再繼續就令我好奇怪,
因其實當時應無0羊對手,
而原來佢同馬榮成有同一性格你唔講真係唔知,
而果陣有人話Angela因版權問題唔再出Figure,
原來係0甘0既原因,唉.............
0甘Tiffany同Domina係0米即係Angela?
無錢時總話有$人點剝削,自已有$又係剝削人,
發財立品真係0甘難.........