Toysdaily 玩具日報

查看: 13954|回復: 13

[分享討論] HCM PRO 白色玩具變黃!! 有冇得救??

HCM PRO 白色玩具變黃!! 有冇得救??

之前有大大用雙氧水浸,效果不錯哦,但有上過漆的部分可能會掉漆

http://tw.myblog.yahoo.com/tfnd701010/article?mid=934&prev=-1&next=903
回復 2# simpsons

THANK YOU 師兄! 請問咩地方有得賣?
知唔知會唔會傷到原本印落去既顏色?
我覺得玩了一陣,就應該放在櫃子那裡...這樣會保持原貌嗎?
回復  simpsons

kidkidkid 發表於 5-2-2012 10:43 AM

雙氧水藥房或化工原料鋪有售,我自己沒用過,所以不知會唔會傷到原本印落去既顏色,因為有d大大話會傷到,我看某d大大圖片又ok哦。

回復 5# simpsons

THANK YOU 師兄!! :$
試咗再 UPDATE 你!!
回復 4# hobbyhong

唉... 玩咗幾日, 已經放翻入盒架啦!! 都變黃!!:die:
回復  simpsons

kidkidkid 發表於 5-2-2012 10:43

師兄,可以去深水埗荔枝角道同北河街交界附近,有一間工業原料舖可以買到工業用雙氧水(門面對住惠康超市),星期日未必開

不過用時要小心,非常「那」手,記住要帶醫生用手套

浸泡時間要視乎黃既程度,唔係大犀利既話 1 - 2日就可以了

基本上對原有顏色無影響,但浸得太耐當然都會甩色

被小弟既劣作師兄參考一下

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-155041-1-1.html
回復 8# benbenben4213

THANK YOU 師兄!! 要唔要用到 "工業用" 咁勁?
都係一個 HCM PRO 啫... 我怕有 D 位, 唔知係咪絲網印上去個 D 色會甩
D 眼耳口鼻會甩
師兄, 你用個D 係邊度買?
回復  benbenben4213

THANK YOU 師兄!! 要唔要用到 "工業用" 咁勁?
都係一個 HCM PRO 啫. ...
kidkidkid 發表於 5-2-2012 12:16

我初頭用普通雙氧水的,但效果唔明顯,浸了四五日,都只係漂到小小

不過我那隻黃的太犀利了,不能作準

建議先用普通的試浸,唔得先再考慮啦

P.S. 可購買「工業用」的已在上一個 POST 講過,請睇睇
回復 10# benbenben4213

好!! 試完話你知!!

好!! 試完話你知!!

師兄.... 係咪就咁浸 2-3 日, 唔使用 D 咩 (棉花棒/ 模型筆) 摔下佢??

都浸咗半日, 好似冇乜進展轉.... (可能心急)  
:67:
我試過用工業用雙氧水浸,斷空我同超塞,斷空我翼上面既紅色係會甩既:70:
超塞既色就冇甩,所有變黃咗都白返:shiny:
但幾個月後都係會黃返:53:
我係放入櫃的